Wino w kuchni

Kurczak casserole z ciecierzycą i pomidorami

Kurczak casserole to jednogarnkowa potrawa zapiekanych razem w piekarniku produktów takich jak makarony, mięsa, warzywa czy serów z dodatkiem sosów. W przypadku tego dania nie ma konieczności trzymać się jednego przepisu. Można eksperymentować mieszając różne składniki i dodatki, i za każdym razem rezultat może nas zaskoczyć. 

Najlepszymi przykładami potraw casserole jest włoska lasagne lub grecka musaka. 

 

Kurczak casserole – jak przyrządzić?

W związku z nowym rokiem, chcemy pokazać Wam przepis na danie, które nie wymaga zbyt dużej pracy w kuchni i pozwoli Wam cieszyć się wolnym czasem – kurczak casserole. 

Do przygotowania 4 porcji kurczaka casserole z ciecierzycą i pomidorami potrzebujecie:

  • Kurczak baby 4 szt.
  • Ciecierzyca 200 g
  • Pulpa pomidorowa 500 g
  • Pomidor koktajlowy 4 gałązki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Bazylia, oregano

 

Sposób wykonania kurczak casserole.

Kurczaka natrzyj solą i wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ugotuj ciecierzycę w osolonej wodzie na ¾.

Do naczynia żaroodpornego przełóż ciecierzycę, dodaj pulpę pomidorową,pokrojony w talarki czosnek, posiekaną bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Na wierzch połóż kurczaka i piecz w 200’C przez 15min. Po tym czasie dodaj gałązki pomidorów koktajlowych i piecz przez ok. 5min. 

Zapewniam Cię, że danie nie wymaga zbyt dużego wkładu (ani brudzenia niezliczonej liczby naczyć ;), a wygląda i smakuje jak bardzo wykwintnie. 

 

Jakie wino do kurczaka casserole?

Pinot Grigio Venezia Zago Pinot Grigio delle Venezie

 

pochodzenie: Wenecja Euganejska, delle Venezie DOC
szczepy: pinot grigio
producent: Luigino Zago

Jasnosłomkowa barwa. Wino o bardzo eleganckim charakterze, w zapachu świeże i owocowe. Wyraźnie wyczuwalny zapach dojrzałej gruszki. Usta pełne, wytrawne i harmonijne.

Marquis de Goulaine Chardonnay Marquis de Goulaine Chardonnay

 

pochodzenie: Dolina Loary
szczepy: chardonnay
producent: Marquis de Goulaine

Wino o iście brylantowym kolorze ze srebrnymi refleksami. W nosie dominują egzotyczne owoce i soczyste cytrusy. W ustach wyczuwalna przyjazna, miękko zaznaczona kwasowość. Świetne jako aperitif oraz, dzięki charakternej strukturze, jako ukoronowanie pikantnych dań.

szczep verdejo Protos Verdejo 

 

pochodzenie: Kastylia i Leon, Rueda DO
szczepy: verdejo
producent: Bodegas Protos

Verdejo to kluczowa odmiana z apelacji Rueda w hiszpańskiej Kastylii i Leon. Wino pochodzi od światowej klasy producenta Bodegas Protos. Ukazuje typowy charakter verdejo. Intensywny nos i usta z dodatkiem dojrzałych, jasnych owoców. Średniej budowy z odświeżającą kwasowością. Długi, przyjemny finisz.

wino z RPA Boschendal Boschendal Merlot 1685 

 

pochodzenie: Coastal Region WO
szczepy: merlot
producent: Boshendal Winery

W nosie dominują aromaty dojrzałych, ciemnych owoców z miękkimi akcentami wanilii i ciemnej czekolady. Usta przepełnione smakiem owoców morwy oraz innych dojrzałych, ciemnych owoców, uzupełnione wyrazistym smakiem świeżo palonej kawy. Wino dojrzewało przez okres 12 miesięcy w dębowych, w połowie nowych beczkach.

merlot włochy Merlot Venezia

 

pochodzenie: Wenecja Euganejska, Venezia DOC
szczepy: merlot
producent: Luigino Zago

Wino o ciemnorubinowym kolorze. Nos ujmuje soczystą owocowością i świeżością. W ustach harmonijne o przyjaznych taninach i długim posmaku.

merlot chile Sibaris Merlot

 

pochodzenie: Dolina Centralna, Maipo Valley DO
szczepy: merlot
producent: Vina Undurraga

Wino o fioletowo czerwonej połyskliwej barwie. W nosie wspaniale współgrają akcenty dębowe z intensywną owocowością i szczyptą przypraw. Okrągłe taniny podkreślają złożony charakter wina.

Wybraliśmy dla Ciebie: