Pięć pomysłów na proste, orzeźwiające koktajle z białego wina w tym jeden w wersji bezalkoholowej. Idealne na letnie wieczory z przyjaciółmi.
COOL JAZZ
Składniki:
25 ml likieru Archer’s
125 ml zimnego, wytrawnego wina musującego (Cava Mas Macia, Blanco de Verano)
25 ml wina białego wytrawnego
20 ml likieru creme de bananes
1 łyżka soku z cytryny banan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki shakerujemy z lodem, następnie przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dodajemy plaster banana.
MONK’ S WINE
Składniki:
100 ml zimnego, białego wytrawnego wina
1 łyżeczka zielonego likieru Chartreuse
plaster cytryny
Przygotowanie:
Zimne wino z likierem wlewamy do dużego kieliszka do wina, dodajemy kostki lodu i mieszamy. Dodajemy plaster cytryny.
MINT SPRITZER
Składniki:
150 ml zimnego, białego wytrawnego wina
2 duże gałązki mięty pieprzowej
25 ml likieru creme de menthe
woda sodowa (ok. 100ml)
Przygotowanie:
Miętę wkładamy do szklanki typu collins i rozcieramy dla uzyskania aromatu, dodajemy 3 – 4 kostki lodu, wino i likier. Wszystko dobrze mieszamy, dolewamy wody sodowej oraz ponownie mieszamy.
OGÓRKOWA SANGRIA (party drink)
Idealne rozwiązanie dla większej liczby gości.
Składniki:
1 szt. melona miodowego
1 szt. limonki
1 szt. ogórka
liście świeżej mięty
miód
1 but. wytrawnego białego wina (świetnie sprawdzi się vinho verde )
woda sodowa
Przygotowanie:
Melona kroimy w kostkę, ogórek i limonkę w plasterki. Wrzucamy do karafki lub dzbanka, dodajemy miód i wino i chłodzimy 2 godziny. Przed podaniem dodajemy wodę.
ORANGE COOLER BEZALKOHOLOWY
Składniki:
100 ml zimnego, białego wytrawnego wina bezalkoholowego
100 ml soku pomarańczowego
25 ml soku jabłkowego
Do dekoracji: twist ze skórki 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu collins, mieszamy, dopełniamy kruszonym lodem i ponownie mieszamy. Ozdabiamy skręconym twistem z 1 skórki pomarańczy.