Wino w kuchni

Lizaki lodowe z truskawek i czerwonego wina

Lizaki lodowe na czerwono!

Lizaki lodowe na czerwono to orzeźwiająca kompozycja pieczonych truskawek i czerwonego wina na upalne dni.

Składniki:

  • 450 gramów obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe cukru kryształu
  • 1 filiżanka (240 ml) słodkiego czerwonego wina

Ilość: 6-8 lizaków w zależności od rozmiaru.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

W misce wymieszaj pokrojone w ćwiartki truskawki, ocet balsamiczny i cukier. Rozprowadź równo na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, w którym sok z owoców zgęstnieje (ale nie przypali się). Wyjmij z piekarnika i schłódź do temperatury pokojowej.

Pieczone truskawki wraz z sokiem przełóż do robota kuchennego i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszaj z czerwonym winem.

Uzyskaną mieszaniną zalej równo foremki aż po brzegi. Przed włożeniem patyczków do lodów mroź lizaki lodowe przez co najmniej 45 minut. Przed podaniem mroź przez kolejne 4-6 godzin do całkowitego zamrożenia.

Ze względu na alkohol lizaki lodowe z truskawek będą topnieć stosunkowo łatwo, dlatego należy je zjeść zaraz po wyjęciu z zamrażarki.

Poznaj inne nasze przepisy na Lizaki lodowe:

Wybraliśmy dla Ciebie: