Akademia sommeliera

Rozgrzej się na zimę! Najlepsze pomysły na zimowe drinki

Mróz szczypie w nos, śnieg skrzypi pod butami, a Ty marzysz tylko o czymś, co ogrzeje nie tylko dłonie? Fakt, zimowe drinki potrafią rozgrzać lepiej niż gruby sweter! Odkryj, jak stworzyć koktajle dla największych zmarzluchów.

Polacy mają grzańca, Skandynawowie grog, Anglicy cydr na ciepło lub poncz jajeczny, a Szkoci – Hot Toddy. Ale chcąc dobrze się rozgrzać, nie musisz polegać wyłącznie na koktajlach na gorąco. Zimowe drinki o zapachu goździków, jabłka czy cynamonu to idealny sposób na rozgrzewkę po całodniowych zjazdach na nartach czy długich spacerach w śnieżnej scenerii. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak je przygotować.

Jak skomponować autorski zimowy koktajl? O przyprawach słów kilka

Dodawanie przypraw do alkoholu znane jest od wielu wieków. Rzymianie i Bizantyjczycy tworzyli tzw. wino korzenne podróżnicze – conditum lub conditum paradoxum. – Prócz tego, po co my i dziś sięgamy, czyli miód lub szafran, do wina dodawali też pieprz, mastyks (żywicę), daktyle, wawrzyn. Co ciekawe, my kojarzymy doprawianie raczej z winem czerwonym, a starożytni wyciągali kielich po biel – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.

I o ile wielu z nas ma swoje sprawdzone przyprawy do grzanego wina, tak trudniej dobrać je do alkoholi mocnych. Oto kilka sprawdzonych kombinacji przypraw, które sprawdzą się w zimowych drinkach:

  • Rum – idealnie łączy się z cynamonem, wanilią, goździkami i gałką muszkatołową. Spróbuj dodać też odrobinę imbiru dla rozgrzewającego efektu.
  • Whisky – harmonizuje z imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem i kardamonem. Wyrazistość smaku podkreśli też szczypta chili.
  • Wódka – świetnie współgra z goździkami, anyżem, kardamonem i świeżymi ziołami, jak rozmaryn czy tymianek. Pasuje również do owocowych dodatków, np. żurawiny czy jabłka.
  • Prosecco – jego delikatny smak możesz wzbogacić plasterkami pomarańczy, imbirem, cynamonem albo gałązką rozmarynu dla subtelnej nuty ziołowej.

Nie bój się eksperymentować z dodatkami. Syropy smakowe (np. klonowy czy karmelowy), kawałki owoców (jabłka, pomarańcze) czy miód mogą odmienić nawet proste drinki. Przy eksperymentach z przyprawami warto pamiętać o balansie – mniej znaczy więcej.

Pomysły na zimowe drinki – gotowe połączenia smaków

Zimowa aura aż prosi się o koktajle, które nie tylko rozgrzeją, ale i zaskoczą smakiem. Aromatyczny rum z cynamonem, prosecco z nutą pomarańczy czy whiskey podkreślona korzennymi przyprawami – każdy z tych alkoholi może stać się bazą wyjątkowego napoju. Zimowe drinki to idealna okazja, by eksperymentować z przyprawami, syropami i owocami. Poznaj nasze propozycje.

Pomarańcze, imbir i jabłka – zimowe drinki z prosecco w roli głównej

Prosecco kojarzy się z letnim słońcem, ale zimą może nabrać zupełnie innego charakteru. Wystarczy odrobina kreatywności, by ten musujący klasyk zamienić w zimowy hit!

Wypróbuj prosecco z cydrem jabłkowym i pikantnym rumem – całość możesz przyprawić cynamonem, goździkami i odrobiną miodu. Połączenie bąbelków, delikatnej słodyczy jabłek i korzennych aromatów z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy. Dla bardziej wymagających można dodać kawałki pomarańczy, imbiru i rozmarynu.

Hot Buttered Rum i więcej – zimowe drinki z rumem

Rum to jedna z najbardziej wszechstronnych baz do koktajli – szczególnie zimą. Spróbuj np. Hot Buttered Rum na bazie ciemnego rumu, masła, cukru trzcinowego i przypraw korzennych. To idealne rozwiązanie na naprawdę mroźne wieczory.

Innym pomysłem jest gorąca czekolada z dodatkiem rumu. Wystarczy przygotować intensywnie kakaową bazę, dodać ciemny rum i udekorować całość bitą śmietaną. By uzyskać nieoczywisty twist, sięgnij po odrobinę chilli.

Zimowe drinki z whiskey

Whisky na ciepło? Dlaczego nie! Ciekawym wyborem będzie Old Fashioned z ciepłą wodą zamiast lodu. Pomarańcza, bitters i odrobina cynamonu doskonale podkreślą smak whisky.

Inny pomysł? Kawa, whisky i bita śmietana – stworzą trio, które nie ma sobie równych. Tak-tak, mowa o Irish Coffee. Dla urozmaicenia możesz dodać szczyptę wanilii lub odrobinę czekolady. Whisky świetnie łączy się ze słodkimi nutami.

Prostota i elegancja – zimowe drinki z wódką

Wódka może być świetną bazą do zimowych drinków. Poncz z żurawiną to klasyka, którą łatwo przygotujesz w domu. Sok żurawinowy, kilka owoców suszonej żurawiny, szczypta cynamonu i oczywiście wódka – wszystko razem podgrzane w rondelku smakuje wyśmienicie.

A po jakie wino sięgnąć zimą?

Za Tobą cały dzień na stoku i nie masz ochoty na miksowanie smaków? Zdecydowanie bardziej wolisz nalać sobie kieliszek dobrego wina i po prostu odpocząć? I tutaj mamy kilka propozycji.

Dla wielu winomaniaków najlepszym spośród win na zimę będzie butelka porto. To wino od pokoleń ociepla (dosłownie i w przenośni) zimowe wieczory. – Czerwień kojarzy się z tym, co będzie nam sprzyjać w zimne, pochmurne wieczory i tu doskonale spełnią się wina z Hiszpanii czy Włoch. Plastyczne tempranillo (od dawna żenione z colą przez samych Hiszpanów w tradycyjnym drinku calimicho), głęboka i intensywna garnacha czy charakterny monastrell to tylko niektóre z propozycji. Południe Włoch to przyjaźnie kojarzące się z oswojoną mocą, aksamitne primitivo z Apulii czy nero d’avola z Sycylii. Gdyby szukać reprezentanta Francji w tym zestawieniu, to najlepiej albo pośród win z Doliny Rodanu, albo z Langwedocji. Tu odmiany syrah czy grenache oddają w swych aromatach często intensywną korzenność kojarzoną z klimatem zimowym – wylicza Krzysztof Sułek.

Pssst! A jeśli uwielbiasz grzańce, zajrzyj do artykułu „Jakie wino do domowego grzańca? Krótki poradnik i przepis!”. Znajdziesz tu sporo ciekawych wskazówek.

Wybraliśmy dla Ciebie: