Wino i nie tylko

Wina na Wielkanoc

Wina na Wielkanoc – przychodzimy z pomocą niczym pogotowie winiarskie. Proponujemy wina, które wspaniale odnajdą się na stole wielkanocnym. Wielkanoc to prócz przeżyć duchowych również czas nadmiaru… wrażeń, emocji i tego co po czterdziestodniowym okresie postu znajduje się na stole. Czas, gdy babcie barokowo zastawiają stoły i wykreślają ze swojego słownika: „dość”, „wystarczy”, „nie, dziękuję”. Prezentowane wina pozwolą nam na ułańską fantazję werbalną pod tytułem: „babciu poproszę dokładkę”.

 

Musujące wina na Wielkanoc

Na początek uniwersalne w swej doskonałości bąbelki. I nie ważne, czy to będzie skąpane w popularności miękkie, zjednujące podniebienia wszystkich prosecco, czy bardziej złożona i wyrafinowana hiszpańska cava, lub też dla nieco bardziej rozrzutnych odpowiedź na wszystkie pytania w postaci szampana. Bąble na świątecznym stole panują z tytułu ich szeroko zdefiniowanych właściwości gastronomicznych. Po prostu na wielkanocnym stole, gdzie niektóre z tradycyjnych potraw są nieco oportunistyczne w stosunku do wina, bąbelki przyniosą ukojenie wszelakim rozterkom.

Prosecco Spumante Treviso Extra Dry Zago
Prosecco Spumante Treviso Extra Dry

pochodzenie: Włochy
szczepy: glera
producent: DIVA

Wino o delikatnej, słomkowożółtej barwie. Nos wyraziście kwiatowy, z nutami akacji i miodem w tle. Usta niezwykle świeże ze szczyptą słodyczy na finiszu.

Cava Galda Brut

pochodzenie: Hiszpania
szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada
producent: TERRANOSTRA

Wino Cava Galda Brut to doskonałe, półwytrawne wino musujące produkowane w Katalonii. W ustach rześkie, pełno delikatnych, drobnych bąbelków. Wyraźne aromaty owoców cytrusowych oraz wysoki poziom kwasowości dodają świeżości. Wino świetnie sprawdza się jako aperitif, ale równie dobrze może towarzyszyć nam w trakcie całego wieczoru.

Champagne Gardet Brut Tradition

pochodzenie: Francja
szczepy: pinot meniuer, pinot noir, chardonnay
producent: Gardet

Zgodnie z sugestia w przydomku nazwy, bardzo tradycyjne ujecie szampana. Przykuwający wzrok miodowy kolor. Nos zdecydowany o winnych aromatach z wyraziście zaznaczonym kredowym tłem, tak charakterystycznym dla regionu Szampanii. Usta kremowe, pełne ciała i solidnej struktury. Poszczególne, zwłaszcza czerwone odmiany wspaniale sygnalizują swój udział w tworzeniu tego wyjątkowego trunku. Od łagodnej gładkości pinot meunier po bezpośrednią charakterność pinot noir. Wspaniałą równowaga i długi finisz.

 

Alternatywa dla bąbelków

Mamy też propozycję dla tych, którzy nie lubią win musujących. Bądź uważają, że na stole w gronie rodziny lub przyjaciół nie zostaną zaakceptowane bo to (wpisz właściwe) Wielkanoc a nie wesele czy sylwester, musujące do obiadu?, etc. Butelki, które świetnie będą współgrać ze świąteczną atmosferą i feerią kulinarną na stole to wina frizzante, lub semi-frizzante. Gdzie dwutlenek węgla będzie subtelnie odnajdywał się na podniebieniu w postaci zmysłowej perlistości a nie będzie raził w szkle, zwłaszcza gdy odpowiedniego do musującego brak. To niezastąpione vinho verde -portugalski szlagier świeżości i rześkości, czy różowe uniwersum z umiłowanego przez serca Sarmatów Tokaju.

Monsenhor Vinho Verde DOC

pochodzenie: Portugalia
szczepy: trajadura, loureiro, azal, arinto
producent: GAPO

Białe klasyczne Vinho Verde z północnej części Portugalii. Wino delikatnie musujące. Posiada, jasny, zielonkawy kolor. Wyraziste aromaty cytrusowe z wiodącym grejpfrutem, nieco mineralne. Żywe, miło szczypiące na języku, kwasowością przykrywa odrobinę cukru resztkowego zachowując niezłą równowagę. Lekkie, tylko 9 proc. alkoholu, jednak potrafi rozweselić. Niesamowicie odświeżające, dzięki zdecydowanej i silnej kwasowości.

Zsadanyi TKJ Rose Sparkling

pochodzenie: Węgry
szczepy: pinot noir, furmint, harslevelu
producent: Zsadanyi

Wino o lśniącym różowym kolorze i delikatnych, drobnych bąbelkach. Nos to eksplozja malin, jagód, jeżyn i wiśni. Przyjemne, mocno uniwersalne wino o lekkiej, zwiewnej strukturze. Soczyste i odświeżające.

 

Wielkanoc w bieli

To czas, gdy białe wina na Wielkanoc mogą śmiało się wykazać i to w szerokiej gamie stylistycznej. Od przenikliwie rześkich verdejo z hiszpańskiej Ruedy przez nieprzemijającą klasykę w postaci cesarza wśród bieli – rieslinga po pełnię i krągłość kosmopolity i obywatela świata – chardonnay. Biel nas odświeży ale i jak mawiają Francuzi zrobi „dziurę w brzuchu” i miejsce na kolejne hedonistyczne doznania kulinarne nasze czy naszych bliskich. Ich twarzy nie przesłoni cień smutku po naszej odmowie z tej prostej przyczyny iż tej odmowy nie będzie. Sprężysta w ustach biel sprawi, że poczujemy lekkość mimo obfitości na stole. Doskonałym tego przykładem będzie sauvignon blanc z Nowej Zelandii.

Protos Verdejo

pochodzenie: Hiszpania
szczepy: verdejo
producent: Bodega Protos

Verdejo, to kluczowa odmiana z apelacji Rueda w hiszpańskiej Kastylii I Leon. Wino pochodzi od światowej klasy producenta Bodega Protos. Ukazuje typowy charakter verdejo. Intensywny nos i usta z dodatkiem dojrzałych jasnych owoców. Średniej budowy z odświeżającą kwasowością. Długi przyjemny finisz.

Edition Abtei Himmerod Riesling Trocken

pochodzenie: Niemcy
szczepy: riesling
producent: LES Grands Petersbach

Delikatne, białe wino o jasnocytrynowej barwie. Nos i usta intensywne, bogate w aromaty i smaki cytrusowe z przewagą limonki. Wyczuwalne nuty mineralne. Przyjazna, orzeźwiająca kwasowość, ładnie balansowana odrobiną cukru resztkowego. Długa, cytrusowa końcówka.

Chardonnay Aliwen

pochodzenie: Chile
szczepy: chardonnay
producent: Vina Undurraga

Wino bogate, pełne i jędrne nie pozbawione jednak przyjemnej kwasowości. Głębia owocu wyczuwalna już w pierwszym nosie. Całość elegancko wykończona z lekką nutą dębową w finiszu.

 

Eucharystyczna czerwień na Wielkanoc

Czy to będzie biała kiełbasa, czy może jagnięcina, czerwonych win na Wielkanoc nie sposób pominąć. Piemoncka barbera czy valpolicella z Veneto to miękki, aksamitny i przede wszystkim soczysty akompaniament przy stole. Nie powinno zabraknąć arystokratycznego pinot noir, który pogodzi wiele zdawałoby się na pierwszy rzut oka sprzeczności. Wreszcie treściwa czerwień, jak chociażby malbec z nieco chłodniejszych regionów Argentyny, jakim niewątpliwie jest Patagonia – by towarzyszyć podczas świąt, nie dominować na stole, spychając w niebyt wytwory pasji i serca domowych kucharzy.

Barbera d’Alba Bric Loira Cascina Chicco

pochodzenie: Włochy
szczepy: barbera
producent: DAC

Wino o złożonym zapachu, zwłaszcza czerwonych owoców oraz wanilii i lukrecji. W ustach pełne, o mocnej strukturze. Bardzo eleganckie, długie z finiszem powideł i rodzynek.

Valpolicella Classico Cesari

pochodzenie: Włochy
szczepy: corvina, rondinella
producent: DAC

Wino o ujmującej, ciepłej strukturze. Soczyście owocowe z odrobiną przypraw i lukrecji. Doskonale zbalansowane, długie na finiszu z mocnymi akcentami dojrzałych ciemnych owoców. Wino, które jest swego rodzaju wizytówką i znakiem rozpoznawczym regionu Veneto.

Colterenzio Pinot Noir

pochodzenie: Włochy
szczepy: pinot noir
producent: DIVA

Urzekająca, świetlista, rubinowa barwa. Aromaty czerwonej porzeczki i dojrzałej, soczystej i słodkiej ciemnej czereśni. W ustach miękkie, zgrabne taniny wspaniale współgrają ze świetnie zintegrowaną kwasowością. Stylowe i eleganckie wino.

Saurus Malbec

pochodzenie: Argentyna
szczepy: malbec
producent: Casa De Vinos

Czerwone wino z południa Argentyny z regionu Patagonia. Wino posiada intensywny fioletowo-czerwony kolor. Nos jest złożony, owocowy z przewagą czereśni i wiśni oraz łagodnymi nutami przypraw. 40% wina dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu przez okres 3 miesięcy czego odzwierciedleniem jest dotyk wanilii i karmelu. Usta gładkie, świeże i owocowe. Dobra struktura i średniej budowy ciało. Dopełnienie stanowi długi owocowy finisz.

 

Słodycz nie jedno ma imię

Finał czy też słodki antrakt przy stole też wypadałoby zestawić z przyjemnością zaklętą w szkle kieliszka wina na Wielkanoc. Jak słodycz w kolorze białym to Tokaj, skoro niemal za miedzą, na dodatek z historycznej, rodzinnej winiarni. Niewątpliwie w nim odnajdziemy doskonały mariaż tak skrajnych sprzeczności jak słodycz i kwasowość. Z pewnością żaden kieliszek nas nie zmęczy, wręcz przeciwnie – zainspiruje.

Jeśli jednak ktoś koso spogląda na słodycz to niechaj spróbuje połączyć deser z butelką Le Bouquet z jednej z najstarszych winiarni w RPA. Tam spotyka się subtelność lekkiej słodyczy z wyrafinowanym światem doznań zapachowych. Dla miłośników słodkiej czerwieni mamy nie lada gratkę w postaci rasowego, wręcz rzemieślniczo wytwarzanego w starodawnym stylu porto od producenta – familii z długimi tradycjami.

Zsadanyi Tokaj Sweet Furmint

pochodzenie: Węgry
szczepy: furmint
producent: Zsadanyi

Urzekający trunek o cytrynowożółtym kolorze. Wino wytworzone z częściowo przejrzałych winogron z późnych zbioróww połowie października. Nos bogaty w owocowe aromaty dojrzałych brzoskwiń, gruszek i mango. Wyraźnie wyczuwalny soczysty ananas. Odświeżające na podniebieniu, wspaniale łączące słodycz z żywą kwasowością, nadającą winu wigoru. Długi finisz z nutką ostrości otulonej pszczelim woskiem.

Boschendal Le Bouquet

pochodzenie: RPA
szczepy: muscat, sauvignon blanc, chardonnay
producent: LES Grands DGB

Białe, półwytrawne wino posiadające jasnosłomkowy kolor ze złotymi refleksami. Nos intensywny z dominującymi aromatami dojrzałych kwiatów, głównie róż oraz owoców w tym jabłek, papai i liczi. Usta podobnie mocno kwiatowe z przewijającymi się smakami soczystych gruszek, dojrzałych brzoskwiń i owoców cytrusowych. Całość ładnie ułożona z odświeżającą kwasowością, nutą słodyczy i przyjemną owocową końcówką.

Porto Quinta de la Rosa

pochodzenie: Portugalia
szczepy: touriga nacional, touriga franca, sousao
producent: Quinta de la Rosa

Mocny, głęboki, ciemnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami. Niewątpliwie nos intensywny z aromatami ciemnych, dojrzałych czereśni z akcentami drzewa cedrowego. Godne uwagi ustach dobrze wyważone, a przede wszystkim eleganckie i bogate. Porto dojrzałe acz wciąż pełne świeżości. Dostojne i długie wykończenie. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Producent wytworzył jedynie pięć tysięcy butelek tego zacnego trunku.

Podsumowując, wina na Wielkanoc dają nam uroczą sposobność do spotkania w szkle tylu różnych, ale zawsze ciekawych etykiet.

You Might Also Like...