Wielkanoc kojarzy Wam się z rodziną licznie gromadzącą się przy suto zastawionym stole? Te święta niewątpliwie będą się różnić od poprzednich… Jednak w obecnej sytuacji tym bardziej nie chcemy o nich zapominać!
Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na Wielkanoc, które uzupełniliśmy o odpowiednie wina. Zachęcamy Was do skorzystania z tych sprawdzonych przepisów. A może narodzi się nowa tradycja warta powtórzenia w przyszłym roku?
Jaja faszerowane z tuńczykiem
SKŁADNIKI: Jaja 10 szt. |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka ugotuj we wrzątku (przez ok. 10 min.) i wystudź w zimnej wodzie. Obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż żółtka, następnie przełóż do miski, dodaj chrzan, tuńczyka, pesto i majonez. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie napełnij farszem połówki wydrążonych jajek. Udekoruj pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami cherry i koperkiem. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
Wbrew obiegowym opiniom nie każde wino polegnie w konfrontacji z jajkami. My polecamy dwie pozycje, które zachwycą, a przede wszystkim nie pozostawią dania samemu sobie.
Cava Bohigas Brut Nature Gran Reservapochodzenie: Hiszpania Zacna, długo starzona nad osadem drożdżowym , katalońska cava od rodzinnego, niewielkiego winiarza bazującego na starych krzewach i mającego wręcz obsesję na punkcie świeżości. Jej mocna struktura i orzechowość będzie wspaniale korespondować z proponowanym daniem. |
|
SB Riesling Kabinett Baden feinherb 2017pochodzenie: Niemcy Przełamany subtelnie zaznaczoną słodyczą cesarz wśród bieli w postaci rieslinga. I to z najcieplejszego, najbardziej słonecznego regionu Niemiec. |
Pasztet domowy ze śliwkami
SKŁADNIKI: Łopatka wieprzowa 1 kg |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łopatkę, podgardle, cebulę, liście laurowe zalej trzema szklankami wrzątku. Przykryj i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę oczyść, przemyj pod bieżącą wodą i dołóż do mięsa na 10 min. przed końcem gotowania. Miękkie mięso przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Do pozostałego płynu dodaj bułkę. Wystudzone mięso i bułkę zmiel w maszynce dwa razy. Do zmielonej masy dodaj jajka, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Dodaj pokrojone w małe kawałki suszone śliwki. Foremkę przesmaruj smalcem i oprósz bułką tartą, przełóż masę do foremki. Piecz w temp. 160°C przez ok. 50 min. Pasztet podaj z żurawiną i marynowanymi grzybami. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
Mamy dwie propozycje. Dla admiratorów bieli klasyk nad klasyki, którego obecność na świątecznym stole na pewno będzie nobilitować, a podniebienia będą zachwycone.
Chartron Et Trebuchet Chablispochodzenie: Francja Chablis – arystokratyczna Francja od niewielkiego, historycznego producenta, posiadającego plantacje w prestiżowych lokalizacje. |
|
Pedrera Monastrell Shirazpochodzenie: Hiszpania Dla miłośników czerwieni wino od sprawdzonego producenta, bazującego na tradycji i starych krzewach, gwarantujących wysoką jakość. Czerwień, która dobrze odznaczy się przy stole, podkreślając złożoność pasztetu i zapewniając wspaniały finisz na podniebieniu. |
|
Gin MazzettiNie zapominajmy też o mocnych alkoholach. W duecie z pasztetem wyśmienicie sprawdza się gin. Nie byle jaki gin od masowego dostawcy, lecz dzieło rzemieślnicze, oparte na wiedzy i doświadczeniu pokoleń oraz na bogactwie lokalnych ziół. Proponujemy gin z Piemontu z najstarszej gorzelni na terenie Włoch. |
Sałatka ziemniaczana
SKŁADNIKI: Ziemniaki sałatkowe 1 kg |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i pokrój w małe kawałki. Przełóż do miski, dodaj posiekaną w drobną kostkę szalotkę, kapary i posiekany koperek. Dodaj olej i ocet, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na wierzch posyp pokruszonym serem, udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi w ćwiartki. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
W zestawieniu z sałatką proponujemy pełne cytrusowej świeżości wino od jednego z najstarszych producentów w Południowej Afryce.
Boschendal The Pavillon Chenin Blancpochodzenie: RPA Lekkość i sprężystość wspaniale odnajdzie się z ziemniakami dokładając niezbędnego nerwu i wzmacniając doznania smakowe. |
Kremowy żurek na wędzonce
SKŁADNIKI: Wędzone kości 1,5 kg |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wędzone kości, włoszczyznę, 1 cebulę, przyprawy, czosnek, suszone grzyby umieść w garnku. Zalej zimną wodą wstaw na palnik. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 2 godz. Po tym czasie wywar odcedź. Pozostałą cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż i dodaj do odcedzonego wywaru. Kiełbasę sparz, następnie pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Całość zagotuj, dodaj chrzan, śmietanę, a następnie zakwas. Dopraw do smaku. Całość jeszcze raz zagotuj. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
To nieco ekwilibrystyczne w doborze win danie proponujemy zestawić z winem zaskakującym pod każdym względem. Swą intensywnością w nosie poradzi sobie z aromatami zupy, a pełną orzeźwiającego charakteru strukturą na podniebieniu poradzi sobie bez problemu podczas biesiady z tą nieodzowną potrawą na świątecznym stole.
Juan Gil Moscatelpochodzenie: Hiszpania Stworzone w ciepłym klimacie zaskakuje sprężystością i absolutnie nie czaruje żadną spodziewaną po nazwie słodyczą, poza słodyczą zapachu. |