Świetnie adaptuje się do klimatu. Może mieć delikatnie owocowy aromat, jak i bogaty, dębowy zapach. Zajmuje jedno z pierwszych miejsc na liście najpopularniejszych win czerwonych na świecie. Tak w skrócie prezentuje się merlot. Jakie to wino? Co trzeba o nim wiedzieć? Przeczytaj!
Merlot – obok syrah i cabernet sauvignon – uznawany jest za królewski szczep. Każda z tych odmian bowiem jest zdolna do stworzenia złożonego i długowiecznego wina. Oczywiście jak w przypadku każdej odmiany winorośli również i z merlota może powstać wino lżejsze, bardziej owocowe w aromacie. Wszystko zależy od winemakera.
Merlot – co to jest? Zacznijmy od szczepu
Merlot jest jedną z najpopularniejszych winorośli o ciemnych owocach. Może pochwalić się mianem jednego z kluczowych składników klasycznych win bordoskich. Zresztą właśnie w Bordeaux zyskał swoją renomę. Merlot rośnie jednak nie tylko we Francji, ale także we Włoszech, Chile, Argentynie, USA czy Izraelu. To winorośl, która świetnie dopasowuje się do zastanego klimatu, ale wśród winiarzy nie uchodzi za najprostszą w uprawie.
Wina merlot – jakie są?
Wina merlot mają często łagodne taniny i przyjemną strukturę. Niejednokrotnie to wina jednoodmianowe – jak Merlot Venezia Zago o przyjaznych taninach i aromacie czerwonych owoców. Jednak winiarze nie wahają się także wykorzystywać merlot w ciekawych kupażach. Winnica Boschendal ma w swoim portfolio m.in. wino Boschendal Nicolas, które łączy wyłącznie francuskie odmiany. Cabernet sauvignon, shiraz, malbec, petit verdot i właśnie merlot tworzą w pełni kompleksowe wino. Za to argentyńska bodega Schroeder wyprodukowała Familia Schroeder Blend 2011 o wyraźnych nutach skóry i czekolady, które są efektem dojrzewania przez 18-20 miesięcy w dębowych beczkach. W Toskanii i innych regionach Włoch merlot łączy się m.in. z sangiovese.
Merlot. Jakie to wino w smaku?
Wina merlot mogą być naprawdę zróżnicowane. Wachlarz smaków i aromatów merlot jest ogromnie szeroki: od słodkich nut owocowych po mocną strukturę wspartą aromatami czekolady i skóry. To bardzo zniuansowane wina, które mają zdolność do starzenia się nawet przez dziesięciolecia.
Wybierając wino merlot, możesz spodziewać się wytrawności, umiarkowanej kwasowości, miękkich tanin. Merlot może mieć nuty jeżyn, ziół, śliwek, dojrzałych wiśni. Nie zapominajmy również o nutach korzennych, takich jak kakao, goździki czy wanilia.
Do jakich dań pasuje merlot?
Jeśli wybrany przez Ciebie merlot dzieli się aromatami ciemnych owoców, np. śliwek czy czarnej porzeczki (jak francuski Goulaine Merlot), świetnie dopasuje się do kaczki czy jagnięciny. Subtelny merlot z okrągłymi taninami i akcentami dębowymi (taki jest właśnie chilijski Sibaris Merlot Gran Reserva) będzie pasował do serów, np. cheddar czy goudy. Merlot skomponuje się również z gorzką czekoladą.
A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o pozostałych królewskich szczepach, czyli syrah i cabernet sauvingon, zapraszamy na bloga. Przygotowaliśmy dla Ciebie m.in. artykuł „Syrah vs cabernet sauvignon. Którą elegancką czerwień wybrać?”.