Czy to likier, czy wino? Słodkie, a jednak z pazurem. Umeshu, który smakuje jak wspomnienie lata, a działa jak eliksir zdrowia, właśnie podbija świat. Ale czy…
Słoność – jedna z najbardziej enigmatycznych cech wina. Dzięki niej niektóre wina smakują jak skorupy ostryg lub rozgrzane kamienie na górskim szlaku. Skąd bierze się słony…
Francuska winnica i tokijski sushi bar. Dwa światy, które wydają się od siebie zbyt oddalone… do chwili, gdy połączysz kieliszek sauvignon blanc z idealnie świeżym nigiri.…
Stoisz przed półką z winami i czujesz się jak na egzaminie z fizyki kwantowej? Wino dla początkujących może wydawać się trudnym tematem, zarezerwowanym wyłącznie dla wtajemniczonych.…
Czy cabernet sauvignon z Yorkshire to wciąż science fiction? Zmiany klimatu już teraz przestawiają globalną mapę wina, a niektóre etykiety mogą zniknąć szybciej, niż myślimy. O…
Ekologiczne winiarstwo opiera się na innym myśleniu o produkcji: uwzględnia wpływ na glebę, wodę, klimat i lokalną społeczność. Coraz więcej winiarzy decyduje się na tę ścieżkę.…
Tofu – dla jednych kulinarny bohater, dla innych zagadka na talerzu. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Ten niepozorny składnik może…
Czy Austriacy potrafią robić świetne wina? Jeszcze jak! A mimo popularności, jaką cieszy się Austria, regiony winiarskie znad Dunaju ciągle nie są szeroko znane. Tymczasem austriackie…