Wina sauvignon blanc są produkowane na całym świecie, ale tylko kilka krajów wyróżnia się szczególnie wysoką jakością. Oto pięć państw, w których – zdaniem wielu – produkuje się najlepsze wina sauvignon blanc. Przekonaj się!
Wina sauvignon blanc to absolutna czołówka wśród najpopularniejszych win białych na świecie. Nie ma w tym nic zaskakującego: charakteryzują się intensywnym, świeżym, owocowym aromatem, z nutami cytrusów, agrestu, zielonego melona, brzoskwini czy marakui. Najlepsze wina sauvignon blanc są idealnym towarzyszem lekkich dań z ryb i owoców morza, kurczaka, sałatek i potraw z warzyw.
Co ważne, w zależności od tego, w jakim klimacie uprawiane były krzewy sauvignon blanc, produkowane z nich wina mogą mieć wyczuwalne różnice w smaku. – Różnica pomiędzy wydaniami wybitnego kosmopolity, którym obecnie bez wątpienia stało się sauvignon blanc, przebiega pomiędzy Starym Światem a Nowym Światem, lub też pomiędzy chłodniejszymi i cieplejszymi regionami winiarskimi – potwierdza Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine. Chłodniejszy klimat daje winu więcej limonki i agrestu, zaś cieplejszy melona i brzoskwini.
Sauvignon blanc, jak każdy szczep, zyskał sławę w konkretnych regionach winiarskich. Oto lista pięciu krajów, w których winiarze tworzą najlepsze wina sauvignon blanc!
Najlepsze sauvignon blanc z Nowej Zelandii
To właśnie Nowa Zelandia jest uznawana za kraj, w którym powstają najwyższej jakości wina sauvignon blanc na świecie. Wina te charakteryzują się intensywnym aromatem marakui, agrestu, świeżo skoszonej trawy, limonki i grejpfruta. Dominują owoce tropikalne otoczone ziołami. Mają też zazwyczaj bardziej odczuwalną kwasowość, nadającą im sprężystą świeżość.
– Współcześnie myślisz „sauvignon blanc”, to często mówisz Nowa Zelandia. Gdzież, jak nie tam, można odnaleźć niezwykle aromatyczne, zwiewne i finezyjne wydania tej odmiany. Mnie również urzeka adaptacja sauvignon blanc w wykonaniu tego najbardziej odległego zakątka winiarskiego – opowiada Sułek.
Chcąc spróbować wina sauvignon blanc z Nowej Zelandii, koniecznie zwróć swoją uwagę na region Marlborough. Właśnie tu produkowany jest jeden z naszych bestsellerów – wino Savee Sea Sauvignon Blanc. Jest soczyste, kruche i rześkie. Chcesz wiedzieć więcej? Spróbuj też inne wina sauvignon blanc z Nowej Zelandii.
Sauvignon blanc z Francji znad brzegu Loary
To kraj, który uważany jest za kolebkę wina sauvignon blanc. Wina z Doliny Loary są szczególnie cenione, a szczepy z Sancerre i Pouilly-Fumé uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.
– To tam powstają przenikliwe butelki sauvignon blanc, gdzie mityczna mineralność osiąga swą apoteozę. Loara to arystokratyczny majestat, ale też konserwatyzm w tworzeniu win – wylicza Sułek.
Sauvignon blanc z Francji jest zazwyczaj wyrazem terroir. Jest bardziej przenikliwe, mineralne, z dobrze zaznaczoną kamienistością w aromatach. Świetnym przykładem jest wino Marquis de Goulaine Pouilly-Fumé Le Champ des Vignes. Wyczujesz w nim zapach limonki otulonej mineralnymi akcentami z kwiatowym tłem. Zainteresowaliśmy Cię? Poznaj też inne wina sauvignon blanc z Francji.
Najlepsze wina sauvignon blanc z RPA
W Republice Południowej Afryki powstają wina sauvignon blanc o intensywnym aromacie, z nutami grejpfruta, marakui i cytryny. Są odważne, łączą w sobie owoce pestkowe z ziołową mineralnością. Wina sauvignon blanc z RPA są wyróżniane w międzynarodowych konkursach za swoją wysoką jakość. Cenią je zarówno miłośnicy wina, jak i profesjonaliści.
Najwięcej krzewów sauvignon blanc rośnie w regionach Stellenbosch i Worcester. To właśnie w tych okolicach położona jest winnica Boschendal, która tworzy z sauvignon wybitne wina. Jak Boschendal 1685 Sauvignon Blanc, gdzie w zapachu i smaku dominują aromaty ziół oraz tropikalnych owoców wsparte nutą limonki i zielonej figi. Jeśli chcesz poznać więcej wydań sauvignon blanc z RPA, koniecznie zajrzyj do Salonów Fine Wine.
Wina sauvignon blanc z Chile
Produkuje się tu coraz więcej świetnych win sauvignon blanc. Znakiem rozpoznawczym jest wyrazistość, rześkość i sprężystość. Krzewy sauvignon blanc rosną na wybrzeżu Chile, gdzie klimat ochładzany jest przez zimny prąd Humboldta. Dlatego w tutejszym sauvignon blanc będą czekały na Ciebie aromaty dojrzałych cytrusów, kwiatów polnych i agrestu.
Chociaż są one mniej znane niż te z Nowej Zelandii czy Francji, to zdecydowanie warto spróbować win sauvignon blanc z Chile – z Casablanca Valley, Curico Valley czy Leyda Valley. Viña Undurraga, jedna z najstarszych winnic w Chile, właśnie w Leyda Valley produkuje bardzo eleganckie wino T. H. Sauvignon Blanc Leyda. W butelce znajdziesz mocną koncentrację, odświeżającą kwasowość i lekko słonawą końcówkę. By poznać więcej chilijskich win sauvignon blanc, kliknij w ten link.
Najlepsze sauvignon blanc z Włoch
Równie ważnym krajem na mapie najlepszych sauvignon blanc są Włochy. Odmiana ta rośnie w regionach Friuli-Wenecja Julijska i Trydent-Górna Adyga, gdzie klimat jest chłodniejszy. Dlatego włoskie wina sauvignon blanc często charakteryzują się nutami białych owoców i ziół z nutką mineralności. Są cudownym połączeniem charakteru win nowozelandzkich i ziołowości win francuskich.
Dobrym przykładem jest wino Pighin Sauvignon Blanc Collio. W nosie wyczujesz nuty żółtej papryki i szałwii, a w ustach zachwycającą soczystość. By poznać więcej włoskich win sauvignon blanc, zajrzyj na stronę Salonów Fine Wine.