„W winie widzimy wyraz czasu i pochodzenie. Jest jednocześnie sztuką i nauką. Wymaga cierpliwości, wyobraźni, kunsztu i dbałości o szczegóły”.
Tak opisuje swoją pracę Ludwig Hiedler Junior, który wraz ze swoim ojcem zajmują się winiarstwem w rodzinnej winnicy Hiedler.
Winnica Hiedler
Winnica mieści się w Austrii w dorzeczu Dunaju w miejscowości Lagenlois. Krzewy winogron usytuowane są na dużych tarasach na opadającym zboczu i wbijają swoje korzenie w piaszczysto-wapienną skałę. Pierwszą odmianę jaką ich przodkowie posadzili był grüner vetliner. Dzisiaj winorośl ta ma już 80 lat.
Dziś winnicą opiekuje Ludwig Hiedler Junior, który odpowiedział nam na kilka pytań.
Czy zawsze wiedziałeś, że będziesz pracował branży winiarskiej? Czy nie marzyłeś kiedyś o innym zawodzie?
Pamiętam, że zawsze marzyłem, żeby zostać pilotem. Patrząc wstecz, udało mi się spełnić to marzenie, kiedy kilka lat temu zacząłem paralotniarstwo. Jako dziecko nie byłem zainteresowany winem, a tak naprawdę tego nie rozumiałem. Moi rodzice nigdy nie wywierali na mnie presji, aby przejąć rodzinny interes. Dorastając i pomagając w winnicy, moja pasja do tego pięknego rzemiosła zaczęła powoli rosnąć. Kiedy miałem 14 lat, zdecydowałem się na edukację enologiczną. Pięć lat później wraz z dwoma kolegami z klasy pracowałem nad pierwszym projektem wina. To wtedy mnie wciągnęło w świat wina. To jest fascynujące.
Jak wygląda Twój typowy dzień pracy?
Na szczęście typowy dzień tak naprawdę nie istnieje i to czyni ten zawód tak pięknym. Każdy dzień jest inny, każdy rok jest inny. Jeśli pracujesz z naturą, rzeczy ulegają ciągłym zmianom. Lubię porównywać każdy rocznik do świetnej gry w szachy, co wymaga ciągłego myślenia. Cały czas dopracowujesz swoją strategię, starając się przewidzieć jaki będzie kolejny ruch natury. Oczywiście potrafi to być frustrujące, ale pod koniec dnia trzymasz w rękach butelkę wina, wynik ciężkiej pracy i wszystkich podjętych decyzji.
Co najbardziej lubisz w swojej pracy?
Urodziłem się z zamiłowaniem do natury i pociąga mnie kreatywność, więc wino stało się moim pożądanym środkiem wyrazu pod każdym względem. To jest satysfakcjonujące. Jednocześnie poznałem tak wielu interesujących ludzi, którzy szanują nasz produkt i wszystkie związane z nim myśli i szczegóły. Wspaniale jest dzielić się winami i opowieściami z tymi ludźmi. One nas łączą, a czasami nawet nawiązują się przyjaźnie ponad granicami.
Jakie jest Twoje ulubione wino?
Miałem okazję próbować wiele niezapomnianych win, ale nie mam ulubionego wina. To zależy od dnia i nastroju. Wybieram butelkę, która idealnie pasuje do chwili. Przez większość czasu jestem namiętnym koneserem białego wina i dlatego dobry riesling, grüner veltliner lub pinot noir nigdy mnie nie zawiedzie. Najlepiej starzone kilka lat.
Czy jest jakaś butelka wina, o której marzysz?
Wyobraźnia jest integralną częścią mojej (naszej) filozofii winiarskiej. Butelka wina, o której marzę, to każda butelka, która opuszcza naszą piwnicę. Musi opowiadać o tym, skąd pochodzi, o glebach, na których wyrosła, o pogodzie, na którą była narażona i o ludziach, którzy się nią opiekowali. Nie zapominając, że powinna wywoływać pozytywne emocje i sprawiać radość w piciu.
Czy jest winnica, do której chciałbyś pojechać i poznać?
Nie ma konkretnej winnicy. Gdybym mógł, odwiedziłbym je wszystkie, ale jedno życie prawdopodobnie ni wystarczy.
Wyobraź sobie, że przychodzisz do znajomych w odwiedziny. Butelkę jakiego wina zabierzesz ze sobą?
Jestem pewien, że przyniósłbym więcej niż jedną butelkę. Prawdopodobnie wino Hiedler i kilka innych butelek utalentowanych winiarzy, których wina naprawdę lubię.
Ulubione wino do…
- jako aperitif – dobre musujące.
- Mięsa – starzony grüner veltliner lub sangiovese, gdy robi się naprawdę ostre.
- Ryby i owoce morza – riesling.
- Deska serów i wędlin – weissburgunder lub grüner veltliner.
- Deser – wino lodowe lub pinot noir jeśli podany deser jest czekoladowy.
Poznajcie ofertę Hiedlera:
Löss Grüner Veltliner wytrawne pochodzenie: Dolna Austria szczepy: grüner veltliner producent: Weingut Hiedler |
Langenlois Riesling wytrawne pochodzenie: Dolna Austria, Kamptal DAC szczepy: riesling producent: Weingut Hiedler |
Wspaniała adaptacja wiodącej w Austrii odmiany grüner veltliner, która daje prawdziwy popis w ustach. Zapach białych kwiatów oraz świeżych, soczystych zielonych jabłek, uzupełniony o aromaty ziół i mirabelek. Delikatna, aksamitna wręcz kwasowość i zachwycająca struktura na podniebieniu. Wino z gron zbieranych ręcznie, poddanych starannemu procesowi winifikacji oraz kilkumiesięcznemu starzeniu nad osadem. | Riesling z najlepszego siedliska w Austrii. Nos ujmuje swą złożonością. Prawdziwe bogactwo i różnorodność aromatów. Dzikie kwiaty, dojrzałe, soczyste morele, subtelny dotyk jałowca i skórki cytryny. W tle mandarynki, morele, a także odrobina zielonej herbaty. Spora doza mineralności z lekką nutą soli na finiszu. |