Cieszenie się towarzystwem bliskich przy stole zastawionym tradycyjnymi potrawami – tak najczęściej wygląda świętowanie Wielkanocy w Polsce. Planujesz zaprosić kilka najbliższych osób, by spędzić święta w większym gronie? Przygotowaliśmy dla Ciebie gotowe propozycje na to, jakie wino dopasować do wielkanocnych smaków. Same konkrety!
Wielkanoc to czas, gdy spotykamy się przy stole i dzielimy radością i wspomnieniami. Uroczysta i radosna atmosfera sprawia, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej. W stworzeniu idealnego połączenia smaków i wrażeń dla naszych bliskich i przyjaciół zdecydowanie pomoże odpowiednie wino.
Dobranie wina do tradycyjnych potraw wielkanocnych może być nieco podchwytliwe, jednak nie musisz się obawiać. Mamy dla Ciebie „ściągę” – oto 6 win do 6 najpopularniejszych wielkanocnych potraw.
Wino do żurku – Domaine de la Baume Capucine Vin Orange
Żurek to jedna z popularniejszych polskich potraw podawanych podczas Wielkanocy. Ma swoje odmiany regionalne, np. w Wielkopolsce podaje się go z ugotowaną białą kiełbasą, a na Śląsku dodaje się do niego śmietanę i ziemniaki. – Żurek jest wyrazisty, dość trudno dobieralny winiarsko. Ale wina pomarańczowe mają ten urok, że sprostają z powodzeniem temu wyzywaniu – przekonuje Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Do żurku polecamy wino Domaine de la Baume Capucine Vin Orange – długie, o cytrusowych nutach i lekko goryczkowym zakończeniu. Będzie idealnie pasować do kremowego żurku z dodatkiem ostrego chrzanu. To francuskie wino z Langwedocji ma piękny pomarańczowy kolor, który cudownie zaprezentuje się w kieliszku. Miłośnicy wina wyczuwają nuty ananasa, mango, białych kwiatów z odrobiną kwasowości.
Jakie wino do sałatki jarzynowej? Gerard Bertrand Source of Joy Rose
Trudno o wielkanocną potrawę, która ma większą wartość sentymentalną. Rodzinne przepisy na sałatkę jarzynową często przekazywane są z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że nie wyobrażamy sobie bez niej świąt – zwłaszcza Wielkanocy. Chcąc podkreślić jej miejsce na wielkanocnym stole, warto sięgnąć po wino różowe. – Uniwersalność różu da wyraz przy różnych wariacjach na temat sałatki – podkreśla Krzysztof Sułek.
Dobrym wyborem będzie francuskie wino Gerard Bertrand Source of Joy Rose z Langwedocji. To orzeźwiające, eleganckie wino, o lekkim ciele, które łączy nuty truskawek, malin i wiśni w nosie oraz melona, gruszkę i brzoskwinię w ustach.
Wino do jajek na wiele sposobów – Cava Bohigas Brut Reserva
Jajka nadziewane, jajka z rzeżuchą i majonezem, jajka w sałatkach… Na Wielkanoc jajka zdecydowanie wiodą prym na świątecznych stołach. Są tradycyjnym symbolem odrodzenia i nowego życia. – Jajko jest megatrudno dobieralne pod kątem wina, stąd czas na bąbelki i cavę! – podpowiada sommelier.
Hiszpańska cava to bardzo eleganckie wino musujące, które jest niezwykle uniwersalne. Do jajek na Wielkanoc polecamy Cava Bohigas Brut Reserva – wino o aromacie jasnych owoców z nutami gruszek, zielonych jabłek. Ma pełne ciało, odświeżającą kwasowość i długie łańcuszki bąbelków. Będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole.
Jakie wino do białej kiełbasy? Tenuta Casaletti Valpolicella
Biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w wielu regionach Polski. Przygotowuje się ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, pieczoną lub parzoną z dodatkiem chrzanu, musztardy czy ćwikły, z jajkiem, chlebem, młodymi warzywami, a także różnego rodzaju sałatkami, np. ziemniaczaną.
Żeby wyróżnić, a jednocześnie nie przyćmić jej smaku, dobrze sięgnąć po lekką, zwiewną czerwień. Tenuta Casaletti Valpolicella to wino soczyste, pełne, dobrze wyważone. Ma przyjemny poziom kwasowości i miękkie taniny, wsparte aromatami ciemnych owoców z dojrzałą wiśnią i jagodą na czele.
Wino do wędzonki – Winnica Turnau Rondo/Regent
Intensywny, wędzony smak to dla wielu wspomnienie wielkanocnego stołu. Wędzonka jest często spożywana na zimno, pokrojona na cienkie plasterki jako składnik kanapek lub jako danie główne podawana z chrzanem, musztardą czy ogórkami kiszonymi.
Do tak mocnego w smaku dania warto wybrać równie zdecydowane wino. W Fine Wine stawiamy na polski akcent – wino Winnica Turnau Rondo/Regent. Ma purpurowy kolor z fioletowymi refleksami. Łączy w sobie stateczność czerwonego, poważnego wina z lekką owocową młodością. Pozostawia aksamitny, długi posmak.
A może wino do mazurka, babki, paschy?
Na koniec wielkanocnego śniadania czy obiadu zwykle sięgamy po słodkości. W zależności od regionu Polski do wielkanocnych deserów zaliczamy mazurki, babki lub paschy. I w dopasowaniu wina do tak słodkich smaków można podejść na dwa sposoby. – Albo całkiem na słodko, albo wprowadzamy nieco rześkości – stwierdza Krzysztof Sułek.
Idąc w duchu słodkości, polecamy Awatere River Gewurztraminer Late Harvest. W nosie można wyczuć przede wszystkim kandyzowane skórki cytrusów, kwiat pomarańczy, suszone owoce i toffi. Idąc w kierunku rześkości, stawiamy na Valdelana Blanco Semi Sweet. To wino pełne aromatów egzotycznych owoców, brzoskwiniowej marmolady, migdałów i gruszek.
Spokojnego i przyjemnego świętowania!