Akademia sommeliera

Nie tylko sangria. Które koktajle z winem uratują od upałów?

Temperatura sięga szczytu, a Ty chcesz się przyjemnie ochłodzić? Kreatywne i orzeźwiające koktajle z winem są niezwykle proste do przygotowania. Zobacz naszych pięć przepisów na drinki z winem i palemką. Idealne na gorące dni!

Gdy za oknem gorąc, wszyscy poszukujemy ochłodzenia – najlepiej szybko. Białe wino podane w odpowiednio niskiej temperaturze to świetny pomysł, ale co jeśli wcześniej nie włożyliśmy go do lodówki albo… wolimy wino czerwone?

– Rekomenduję wrzucenie zamrożonych winogron, które utrzymają temperaturę wina, ale za to go nie rozwodnią. Osobiście nie wrzucałbym jednak nic do kieliszka, tylko nalałbym mniej wina, a butelkę trzymał w wiaderku z dużą ilością lodu – przekonuje Rafał Antoniak, sommelier Fine Wine.

Jednak niezależnie od tego, czy wolisz białe, czerwone czy różowe wino, istnieje wiele pysznych i odświeżających koktajli, które mogą uratować cię przed upałami. Kultowa sangria z pomarańczami to zaledwie początek. Poznaj koktajle z winem, które będą świetnie chłodzić i… smakować!

Szprycer Hugo

To musujący koktajl, który jest niezwykle popularny we Włoszech, Austrii, Niemczech i Szwajcarii. Oferuje równowagę między słodyczą a orzeźwiającym smakiem. Składa się z kilku składników, a jego głównymi elementami są wino musujące (najczęściej prosecco) i syrop z kwiatów bzu. Wszystkie składniki są mieszane z wodą gazowaną i podawane z liśćmi mięty i plasterkiem limonki. Szprycer Hugo jest idealnym koktajlem z winem na upalne popołudnia.

Szprycer Hugo – składniki

  • Prosecco – 60 ml
  • Syrop z kwiatów bzu – 40 ml
  • Woda gazowana – 60 ml
  • Mięta – 8-10 liści
  • Limonka – 1-2 plasterki
  • Lód – kilka kostek

Rozgnieć kilka listków mięty w dłoniach i wrzuć do wysokiej szklanki. Wlej syrop z kwiatów bzu, dodaj lód. Następnie wlej prosecco, pozostawiając miejsce na wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj składniki i uzupełnij szklankę wodą gazowaną. Szprycer Hugo ozdób dodatkowymi liśćmi mięty lub plasterkami cytryny.

Bellini

Lubisz prosecco? Koktajl Bellini jest dla Ciebie. Ten włoski drink z winem musującym jest przygotowywany na bazie purée z białych brzoskwiń. Wystarczy, że połączysz te dwa składniki i podasz w szklance ozdobionej kawałkiem brzoskwini. Gotowe! Bellini ma delikatny brzoskwiniowy smak i jest doskonałą opcją na letnie późne śniadania lub wieczorne spotkania ze znajomymi.

– Oba te koktajle idealnie sprawdzą się jako aperitif. Pobudzą ślinianki i od razu nabierzemy ochotę, by coś zjeść. Koktajle na winie musującym przyniosą też dużo orzeźwienia w gorące dni – dodaje Rafał Antoniak.

Bellini – składniki

  • Prosecco – 120 ml
  • Białe brzoskwinie – 2 szt. (świeże lub mrożone)

Brzoskwinie obierz ze skóry i usuń pestki. Owoce umieść w blenderze i zmiksuj na gładko (jeśli wolisz, aby koktajl był bardziej aksamitny, przetrzyj purée przez drobne sitko). Przelej purée z białych brzoskwiń do szklanki koktajlowej do objętości ok. 1/3 szklanki. Powoli wlej prosecco. Całość możesz delikatnie zamieszać długą łyżeczką.

New York Sour

Orzeźwienie dla miłośników wytrawnych koktajli. New York Sour ma swoje korzenie w Nowym Jorku, jest wariacją na temat klasycznego koktajlu Whiskey Sour. Różnica? Czerwone wino! W efekcie powstaje piękny, warstwowy koktajl, z którego będą zachwyceni zarówno miłośnicy whisky, jak i wina. Sięgnij po shiraz, cabernet sauvignon lub malbec – uzyskasz doskonałe połączenie kwaśnego i słodkiego smaku z subtelnością. New York Sour możesz podać na wieczorne spotkania, przyjęcia lub jako wyjątkowy koktajl na specjalne okazje.

A co jeśli lubisz eksperymentować? Rafał Antoniak, sommelier Fine Wine, podpowiada: – Ciekawymi koktajlami są te, w których wykorzystujemy porto ruby. I właśnie dobrym przykładem będzie New Yourk Sour, do którego zamiast czerwonego wytrawnego wina można dodać porto. Uzyskamy wtedy koktajl o lekko słodkawym charakterze.

New York Sour – składniki

  • Whisky lub bourbon – 60 ml
  • Sok z cytryny – 30 ml
  • Syrop cukrowy – 20 ml
  • Białko jajka – 1 szt.
  • Czerwone wino wytrawne – 15 ml

Bourbon, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jajka wlej do shakera. Mocno wstrząśnij przez ok. 20 sekund, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Dodaj kilka kostek lodu i wstrząśnij całość przez kolejne 30 sekund, aby wszystkie składniki dobrze się schłodziły. Przelej zawartość shakera do szklanki do 2/3 objętości. Ostrożnie wlej czerwone wino na wierzch koktajlu, używając łyżeczki. Pozwól winu delikatnie osiąść na powierzchni.

Frosé

Popularny koktajl (szczególnie na Instagramie!), który powstał przez połączenie różowego wina z lodem. Podawany jest w formie zamrożonej granity, dlatego świetnie sprawdza się w wyjątkowo upalne dni. Frosé ma słodki, owocowy smak i lodową konsystencję. Możesz go podać na spotkanie z przyjaciółmi, imprezę na tarasie lub piknik. Oryginalnie wykorzystuje się różowe wino wytrawne, ale możesz też poeksperymentować i przygotować koktajl na bazie wina półwytrawnego.

Frosé – składniki

  • Różowe wino – 1 butelka
  • Syrop cukrowy – 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny – 1/2 szklanki
  • Lód – 2-3 szklanki

Wlej różowe wino do foremki lub naczynia i umieść w zamrażarce na ok. 6 godzin lub do momentu, gdy będzie zamrożone, ale nadal płynne. Przełóż łyżką zamrożone wino do blendera, dodaj syrop cukrowy, sok z cytryny i lód. Zblenduj składniki na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną granitę, dodaj więcej lodu. Przelej koktajl do szklanek, opcjonalnie udekoruj owocami, np. truskawkami.

Mimosa

Niezwykle elegancki, klasyczny koktajl na wyjątkowe okazje? Tak, to zdecydowanie Mimosa. Oryginalny przepis bazuje na soku pomarańczowym i szampanie, choć coraz częściej barmani sięgają po takie wina musujące jak cava. Wystarczy połączyć w równych proporcjach wino musujące i sok pomarańczowy, podać w kieliszku i cieszyć się orzeźwiającym smakiem. Mimosa zyskała swoją popularność dzięki harmonijnemu połączeniu przyjemnego musowania i słodkości pomarańczy.

Mimosa – składniki

  • Szampan lub białe wino musujące – 1 część
  • Sok pomarańczowy, najlepiej świeżo wyciśnięty – 1 część

Klasyczne proporcje wina musującego i soku pomarańczowego wynoszą 1:1, ale możesz dostosować je według własnych preferencji. Wlej sok pomarańczowy do kieliszka do połowy objętości, a następnie delikatnie wlej wino musujące. Pamiętaj, aby robić to ostrożnie. Opcjonalnie możesz udekorować kieliszek plasterkiem pomarańczy lub listkiem mięty.

Wybraliśmy dla Ciebie: