Klasyczne penne z kurczakiem, aromatyczne spaghetti z pesto czy aksamitne tagliatelle z grzybami – odpowiednio dobrane wino może podnieść smak każdej potrawy. Nie wiesz, jakie wino do makaronu wybrać? Sprawdź, jak łączyć wino z różnymi rodzajami pasty!
W świecie kulinariów dobór wina do makaronu ma ogromne znaczenie. Wyobraź sobie, że makaron z pesto czy grzybami smakuje zupełnie przeciętnie – dopóki nie dobierzesz odpowiedniego wina. Jakie wino do makaronu wybrać, by wydobyć z niego maksimum smaku? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu, ale i sprawdzonych zasad. Czas poznać tajniki, które mogą odmienić Twoją kuchnię!
Dobieranie wina do makaronu – jak zacząć?
Kluczowe przy doborze wina do ulubionego makaronu jest skupienie się na dominującym smaku potrawy, a nie samym makaronie. – Wszystko zależy od dodatków oraz sosu, a nie od kształtu makaronu. Każdy sos ma swój własny, unikalny charakter, który sugeruje inne połączenie z winem – przekonuje Kacper Woźniak, head sommelier Fine Wine.
Lekkie sosy wymagają delikatnych win, natomiast intensywne, bogate dania lepiej łączą się z wyrazistymi trunkami. Jak mówi Woźniak, delikatne warzywa czy owoce morza inaczej będą reagować z winem niż dodatki mięsne, serowe czy pikantne.
Aby nie zagubić się w gąszczu smaków, przygotowaliśmy prosty przewodnik po odpowiednich winach do popularnych dań z makaronem.
Wina do makaronów z drobiem, rybami i owocami morza
Wybór białych lub różowych win jest tu strzałem w dziesiątkę – ich świeża kwasowość i delikatne aromaty idealnie równoważą bogactwo potraw. Pomogą zachować równowagę między tłustością a kwasowością potrawy.
Wino do makaronu z kurczakiem
Gdy serwujesz makaron z kurczakiem w kremowym sosie, jak na przykład alfredo, warto postawić na Soave ze szczepu garganega, sycylijskie wina białe i lżejsze chardonnay (lub kupaże chardonnay). Dla lżejszych sosów, takich jak cytrynowy z ziołami, idealnym wyborem będzie sauvignon blanc. A gdy makaron z kurczakiem jest podany w stylu bardziej pikantnym lub z sosem pomidorowym, warto rozważyć rustykalne włoskie wino czerwone: primitivo czy Valpolicella Ripasso.
Wino do makaronu z łososiem
Jeśli łosoś jest przygotowany w prosty sposób, z dodatkiem cytryny i oliwy, alzacki riesling będzie idealnym wyborem. Wina z tej odmiany oferują świeżość i owocowość, które doskonale podkreślą smak ryby. W przypadku łososia w intensywniejszym sosie śmietanowym lub z dodatkiem masła warto postawić na chardonnay z Burgundii.
Jakie wino do makaronu z owocami morza?
Spaghetti alle vongole, spaghetti z małżami, linguine z krabem – makarony uwielbiają owoce morza z olbrzymią wzajemnością. Aby równie dobrze smakowały w towarzystwie wina, warto postawić na świeże, wytrawne biele, takie jak Soave, grillo czy pinot grigio. Do sosów krabowych lub homarowych można użyć pełniejszego wina białego, takiego jak dobrej jakości chardonnay.
Wina do makaronów z warzywami i ziołami
Makaron z warzywami świetnie łączy się z wytrawnym białym winem. To dlatego, że lekkie, orzeźwiające białe wina nie przytłoczą warzyw. Zamiast tego ich kwasowość je wzmocni, tak jak wyciśnięcie cytryny. Dotyczy to zarówno spaghetti z cukinią, jak i orecchiette ze szparagami. Soczyste pinot grigio czy sauvignon blanc zostały wręcz stworzone do łączenia z makaronem warzywnym, szczególnie gdy jest w nich odrobina słonego sera. Z młodymi warzywami lub ziołami świetnie współgra także bardziej rześkie Gavi.
Jakie wino do makaronu z pesto?
– Z zielonym pesto świetnie smakują wytrawne białe wina, takie jak sauvignon blanc z Friuli-Wenecji Julijskiej lub Soave. Można też spróbować sycylijskich białych win i lżejszych chardonnay – wylicza sommelier. Smak pesto doskonale podkreśli też vermentino z Ligurii. Cytrusowe nuty i wyraźna mineralność szczepu świetnie współgrają z bazyliowym sosem.
Z czerwonym pesto warto postawić na średnio wytrawne czerwone wino, takie jak Montepulciano d’Abruzzo, sangiovese lub merlot.
Jakie wino do makaronu z pomidorami?
Makaron z sosem na bazie pomidorów doceniany jest głównie za soczystą kwasowość. – Aby utrzymać ten smak, potrzebujemy czerwonego wina o takiej samej kwasowości i gęstości jak nasze danie z makaronem. Ciekawym wyborem może być wino na bazie sangiovese, choćby klasyczne Chianti. Jego ziemiste właściwości świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dań z makaronem na bazie pomidorów – opowiada Kacper Woźniak. Połączenie to będzie szczególnie udane w przypadku potraw z dodatkiem bazylii czy oregano.
W przypadku bardziej intensywnych potraw z pomidorami, takich jak ragù, warto sięgnąć po pełniejsze czerwone wina. Głębi dodadzą takie wina jak barbera czy Montepulciano d’Abruzzo.
Jakie wino do makaronu z serem?
Najlepszą regułą jest to, że im ostrzejszy i bardziej słony ser, tym więcej kwasowości potrzeba w winie. Kwasowość w winie równoważy śmiałe serowe smaki. – Dlatego talerz cacio e pepe lub nawet ravioli quattro formaggi fantastycznie pasowałby do grillo z Sycylii. Albo, jeśli wybieramy czerwone wino, to lekkie bardolino ma kwasowość i czerwone owoce, które uzupełniają wszystkie serowe smaki – kwituje Woźniak.
Pieczony makaron na bazie pomidorów z mnóstwem mozzarelli świetnie odnajdzie się z lżejszym białym winem niebeczkowanym. Dobry kierunek to pinot grigio czy wenecka garganega. Lekko serowy makaron ciekawie będzie połączyć z butelką dobrej jakości prosecco, szczególnie jeśli w grę wchodzą trufle. A jak o truflach mowa…
Wina do makaronów z intensywnymi smakami: grzyby i trufle
Kremowość sosów grzybowych mogą wzbogacić dobrze dobrane wina białe. Do makaronu z grzybami najlepiej spróbować Soave, lugana lub chardonnay. A jeśli preferujecie czerwienie, to warto wybrać lekkie merlot.
Jakie wino do makaronu z truflami?
Trufle zasługują na odpowiednią oprawę w postaci wina. Barolo, ze swoimi taninami i nutami czarnych owoców, wspaniale podkreśli intensywność trufli, a także doda elegancji całej potrawie. Alternatywnie, dla tych, którzy wolą wina białe, nie zawiedzie Greco di Tufo. Oferuje mineralność i cytrusowe nuty.
Jakie wino do makaronu z kurkami?
Aby podkreślić smak kurek, idealnym wyborem będzie pinot grigio – białe wino o świeżym smaku, które nie przytłoczy delikatnych nut grzybów. Wina te mają zazwyczaj akcenty cytrusowe, które świetnie współgrają z daniem. Dla bardziej intensywnych dań z kurkami warto sięgnąć po chardonnay, które swoim bogatym smakiem doda potrawie wyrazistości.
Dobór wina do makaronu to nie tylko zasady – to także sztuka eksperymentowania. Baw się smakami, odkrywaj nowe połączenia i nie bój się zaskoczyć swoich gości nietypowymi wyborami. W końcu życie jest zbyt krótkie na nudne wina!