pieczone żeberka
Wino w kuchni

Pieczone żeberka

Intensywne smaki dobrze pieczonych żeberek, to bardzo ciekawa podstawa do łączenia z winem. Wyraziste przyprawy, soczyste mięso oraz pokaźna dawka tłuszczyku będą świetnie współgrały z dość tęgimi, aromatycznymi winami. Najlepiej dopasują się do czerwonych win dojrzewających w dębowych beczkach.

Pieczone żeberka – składniki:

  • 1 kg żeberek
  • litr bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przede wszystkim żeberka ugotować do miękkości w bulionie z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Wyjąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec w piekarniku.

Następnie należy przyrządzić sos z 1 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu żeberek, wymieszanego z koncentratem pomidorowym, miodem, sokiem cytrynowym, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Taki sos można urozmaicić, dodając drobno pokrojoną jedną łodygę selera naciowego oraz ząbek czosnku.

Niewątpliwie można również upiec ugotowane żeberka na grillu. Jednak przed ułożeniem na ruszcie należy je natrzeć sosem powstałym z wymieszania pikantnego keczupu i miodu.

Wspaniała potrawa powstanie z pieczonych żeberek, jeśli w brytfance kamionkowej (wcześniej dobrze namoczonej) ułożymy warstwami plastry surowych ziemniaków, cebuli, żeberek i ziół. Trzeba je długo piec w niskiej temperaturze.

Jakie wino do obiadu?

Do pieczonych żeberek bardzo dobrym partnerem jest występująca w czerwonych winach tanina. Wina z dużą ilością taniny, dzięki wspomnianym składnikom potrawy, stają się łagodniejsze pokazując swoje aromatyczne oblicze.

W związku z tym czerwone wino ze szczepu monastrell z Bodegi Juan Gil w gorącej Jumilli (Juan Gil Monastrell 4 Meses), to właściwy kierunek. Lekko korzenne, ziemiste aromaty odmiany oraz te, wynikające z dojrzewania w dębowych beczkach, doskonale zintegrują się z aromatami pieczonych żeberek.

Równie ciekawym wyborem może być argentyński malbec (Seduce Malbec Reserva). Obdarzony tęgim charakterem, zachowuje również elementy owocowe. Wspomniane cechy powinny ładnie połączyć się z soczystą strukturą potrawy, a dodatkowe przyprawy i składniki ładnie zbalansują całość.

Shiraz, mourvedre, viognier to trzy odmiany z których powstaje czerwone wino z Republiki Południowej Afryki od producenta Boschendal (SMV Boschendal). Także to wino, które charakteryzuje się aromatami dojrzałych, ciemnych owoców ubranych w płaszcz przypraw i lekko dębowego finiszu, powinno stanowić udane towarzystwo do pieczonych żeberek.

Wybraliśmy dla Ciebie: