antrykot wołowy fine wine
Wino w kuchni

Pomysł na obiad z winem – Antrykot wołowy

Świat mięsa wykorzystywanego do przygotowywania różnorakich potraw jest równie obszerny jak świat wina. Jednak jeśli chodzi o wołowinę, to wybór często pada na Argentynę, gdzie jakość mięsa wołowego jest naprawdę wysoka. Zatem jeśli mięso z Argentyny, to warto dopasować do niego argentyńskie wino. Tymczasem poniżej przedstawiamy Wam przepis na idealnego antrykota wołowego oraz dobieramy dla Was wina.

 

Składniki:

  • 300 g antrykotu wołowego
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • 100 g masła
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 ml miodu wielokwiatowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • świeża kolendra
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Antrykot zgrillować.
  2. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu przekroić na pół, a następnie napełnić twarogiem ze szczypiorkiem oraz zmiksowaną kolendrą i zapiec.
    Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Dodać miód, czerwone wino i ocet balsamiczny, następnie zredukować do konsystencji sosu.
  3. Ziemniak i grillowany antrykot wyłożyć na talerz i polać sosem.

 

Jakie wino do obiadu?

Bogata oferta win z Argentyny daje możliwość interesujących doświadczeń smakowych. Największą gwiazdą jest jednak odmiana malbec. To właśnie z tego szczepu powstają najciekawsze i najlepiej oceniane wina argentyńskie.

Kolebką malbeca jest Mendoza, jeden z największych regionów winiarskich świata. Jako ciekawą propozycje do prezentowanego przepisu proponuję wino Cameleon Jean Bousquet Malbec, które powstaje we wspomnianym regionie. Wino opatrzone jest certyfikatem BIO. Ma wyrazisty smak i aromat zdominowany przez dojrzałe ciemne owoce, wsparte odrobiną nut ziemistych i przyprawowych. Będzie dobrze współgrał z grillowanym charakterem mięsa oraz wyrazistymi, słodkimi i aromatycznymi dodatkami.

Jednak winiarstwo argentyńskie to nie tylko Mendoza. Jako kolejne równie interesujące połączenie proponuję Saurus Malbec Select z Bodegi Familia Schroeder z Patagonii. Patagonia, to region położony na południe od Mendozy, gdzie panują niższe średnie temperatury. W związku z tym wino nie posiada tak dojrzałych aromatów jak malbec z Mendozy jednak ma ciekawą strukturę, wyraziste taniny i dodatkowe aromaty beczkowe, które ładnie będą komponować się z grillowanymi aromatami antrykotu.

Wybraliśmy dla Ciebie: