Obfitość dań na świątecznym stole jest często zmorą w wyborze wina – nawet dla wprawionych miłośników wina. Rzeczywiście trudno jest dobrać jedną etykietę do wszystkich potraw wigilijnych. Dlatego przeczytaj nasz poradnik i zobacz, jakie wino na Święta Bożego Narodzenia będzie strzałem w dziesiątkę!
Twój świąteczny stół ugina się od rozmaitych dań? Mięsa, ryby, dania mączne, desery… Menu wigilijne może zawrócić w głowie. Biorąc pod uwagę tak olbrzymie różnice w smakach, warto poszukać czegoś uniwersalnego. Tylko czy to możliwe? Wina białe z pewnością będą bardziej uniwersalne niż czerwone, ale jest jeszcze jeden ciekawy trop: wina różowe.
– Są niezwykle uniwersalne! Pogodzą zarówno dania rybne, jak i mięsne. Będą się świetnie odnajdywały przy deserach – wylicza Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine. Dobrym przykładem jest Goulaine La Roseraire Rose d’Anjou, świeże wino o aromatach czerwonych owoców.
Białe wino na Święta Bożego Narodzenia
Szukając białego wina na Święta Bożego Narodzenia, skieruj się stronę rześkich win z nutką słodyczy w tle, niekoniecznie ultrawytrawnych. Dobrym wyborem będzie francuski muscadet lub nowozelandzki sauvignon blanc. Rześkość i sprężystość znajdziesz też w rieslingu – niemieckim czy alzackim.
– Jeśli ktoś lubi Włochy, niech sięgnie po soave z północnej Italii. Jeśli ktoś lubi Hiszpanię, to wspaniale odnajdzie się verdejo z Ruedy. A z Nowego Świata warto wybrać krągłe chardonnay, zwłaszcza beczkowane – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Czerwone wino na święta
Wina czerwone również warto mieć na świątecznym stole – szczególnie gdy gościmy dużą rodzinę. Przy wyborze lepiej nie uciekać w stronę esencjonalnych, obciążonych taninami win, tylko wybrać coś lżejszego.
Na święta Bożego Narodzenia polecamy m.in. pinot noir z Burgundii czy włoską valpolicellę, która będzie epatowała bardziej soczystą owocowością.
Wina do potraw wigilijnych
Skupmy się na chwilę na evergreenach świątecznego stołu, czyli tradycyjnych potrawach. Karp, smażony czy gotowany, dobrze sparuje się z chardonnay. Jeśli planujesz zaserwować śledzia, rieslingi będą dobrym odniesieniem. Tak jak Edition Abtei Himmerod Riesling feinherb – klasyczny niemiecki riesling z Doliny Mozeli w wersji półwytrawnej. Cukier resztkowy w parze z naturalną kwasowością i aromatami cytrusowymi perfekcyjnie dopasuje się do ryby.
– A jeśli mówimy o potrawach z kapusty, to warto sięgnąć po gewurztraminera z francuskiej Alzacji. To wino może zaskoczyć swoimi aromatami świeżo roztartych płatków róż, dojrzałego owocu liczi czy gałki muszkatołowej, która pachnie równo mocno jak wiele dań na świątecznym stole – mówi Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Do deserów polecamy wina słodkie z wyraźną nutą kwasowości, jak sauternes czy muscaty. Dobrze sprawdzi się również porto. Jeśli deser jest bardzo słodki, to warto sięgnąć po coś kwaskowego dla deserów białych lub tanicznego dla deserów ciemnych. Quinta de la Rosa Porto Tawny będzie pasowało np. do słodkiego piernika z powidłami śliwkowymi.
Jakie wino na Święta Bożego Narodzenia? Musujące!
A może szukasz czegoś na wstęp, w trakcie, po i do deseru? Wino musujące to jest to. Prosecco Extra Dry Villa Cornaro może pochwalić się aromatami jabłek i białej brzoskwini, zaś Cava Bohigas Brut Reserva ma dużą ilość aromatów jasnych owoców wspartych odrobiną nut pieczonego ciasta.
Wszystkiego dobrego od Fine Wine na święta!