Koktajl alkoholowy to idealne rozwiązanie na zbliżające się wakacje.
Prezentujemy niebagatelne przepisy. Niebagatelne, bo fantastycznie dobrane zostały składniki. Niebagatelne, bo bazujące na wyjątkowym trunku, którego ze świecą szukać na polskim i nie tylko polskim rynku. Mowa o Pineau de Charentes.
Koktajl alkoholowy z Pineau de Charentes
Francuski specyfik, który rzadko trafia na eksport, zazdrośnie konsumowany w samej Francji. Co ciekawe wytwarzają go destylarnie produkujące koniak, który znowuż aż takiej estymy wśród Francuzów nie posiada i ochoczo wysyła się go w świat.
W czym tkwi urok Pineau? Toż to destylat, z którego tworzy się koniak połączony z sokiem z winogron, które tworzą ów destylat. A jednak magia działa. Subtelna słodycz, alkohol który nie męczy i przede wszystkim feeria aromatów, które uwodzą i nie pozwalają przejść nad tym trunkiem do porządku dziennego. W Pineau można się zakochać. Jest z jednej strony arystokratą w doznaniach, z drugiej swą błękitną krew potrafi zachować, nie rozmywając jej w połączeniu z innymi składnikami dającymi chociażby sugerowane przez nas koktajle.
Dobbe White Pineau des Charentes AOCpochodzenie: Francja Intrygujące, a przede wszystkim zjawiskowe połączenie doskonałego koniaku z sokiem winogronowym. Przykuwający uwagę żółty kolor ze złotymi refleksami. Nos urzekająco zwiewny o subtelnych, świeżych aromatach owocowych z akcentami białych kwiatów. Na podniebieniu wyrazisty dotyk suszonych fig, rodzynek z dodatkiem miodu. Długi finisz o owocowym charakterze. >> Zobacz << |
|
Laeyrat Pineau des Charentes Pierres Blanchespochodzenie: Francja Intrygujące, a przede wszystkim zjawiskowe połączenie doskonałego koniaku z sokiem winogronowym. Przykuwający uwagę żółty kolor ze złotymi refleksami. Nos urzekająco zwiewny o subtelnych, świeżych aromatach owocowych z akcentami białych kwiatów. Na podniebieniu wyrazisty dotyk suszonych fig, rodzynek z dodatkiem miodu. Długi finisz o owocowym charakterze. >> Zobacz << |
|
Pineau des Charentes Leyrat Veille Reserpochodzenie: Francja Intrygujące, a przede wszystkim zjawiskowe połączenie doskonałego koniaku z sokiem winogronowym. Przykuwający uwagę żółty kolor ze złotymi refleksami. Nos urzekająco zwiewny o subtelnych, świeżych aromatach owocowych z akcentami białych kwiatów. Na podniebieniu wyrazisty dotyk suszonych fig, rodzynek z dodatkiem miodu. Długi finisz o owocowym charakterze. >> Zobacz << |
Poznaj przepisy
Zapraszamy do zapoznania się z tym wyjątkowym dziełem mistrzów z Cogniac czy to solo czy właśnie w formie nietuzinkowych koktajli.
Teaneau des Charentes
Składniki:
- 50 ml Pineau des Charentes blanc
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu z cukru trzcinowego
- 40 ml parzonej herbaty (idealnie: 10 g. Jaśmin + 4 g. Lapsang na 1 litr)
- 1 plasterek cytryny, mięta (do dekoracji)
Składniki wlewamy kolejno do szkła i mieszamy.
Ecume d’Oléron
Składniki:
- 1 cl syropu malinowego
- 5 cl soku żurawinowego
- 2 cl Cognac VSOP
- 4 cl Pineau des Charentes
Składniki wlewamy kolejno do szkła i mieszamy. Na koniec wrzucamy kilka kostek lodu.
Złoty sad
Składniki:
- 5 cl Pineau des Charentes
- 1 cl syropu karmelowego
- 3 cl soku jabłkowego tłoczonego
- 1 cl Koniaku
Szejkujemy z kostkami lodu – przelewamy do kieliszka koktajlowego i voila! Złoty sad gotowy.