Kurczak casserole to jednogarnkowa potrawa zapiekanych razem w piekarniku produktów takich jak makarony, mięsa, warzywa czy serów z dodatkiem sosów. W przypadku tego dania nie ma konieczności trzymać się jednego przepisu. Można eksperymentować mieszając różne składniki i dodatki, i za każdym razem rezultat może nas zaskoczyć.
Najlepszymi przykładami potraw casserole jest włoska lasagne lub grecka musaka.
Kurczak casserole – jak przyrządzić?
W związku z nowym rokiem, chcemy pokazać Wam przepis na danie, które nie wymaga zbyt dużej pracy w kuchni i pozwoli Wam cieszyć się wolnym czasem – kurczak casserole.
Do przygotowania 4 porcji kurczaka casserole z ciecierzycą i pomidorami potrzebujecie:
- Kurczak baby 4 szt.
- Ciecierzyca 200 g
- Pulpa pomidorowa 500 g
- Pomidor koktajlowy 4 gałązki
- Czosnek 4 ząbki
- Bazylia, oregano
Sposób wykonania kurczak casserole.
Kurczaka natrzyj solą i wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ugotuj ciecierzycę w osolonej wodzie na ¾.
Do naczynia żaroodpornego przełóż ciecierzycę, dodaj pulpę pomidorową,pokrojony w talarki czosnek, posiekaną bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Na wierzch połóż kurczaka i piecz w 200’C przez 15min. Po tym czasie dodaj gałązki pomidorów koktajlowych i piecz przez ok. 5min.
Zapewniam Cię, że danie nie wymaga zbyt dużego wkładu (ani brudzenia niezliczonej liczby naczyć ;), a wygląda i smakuje jak bardzo wykwintnie.
Jakie wino do kurczaka casserole?
Pinot Grigio delle Venezie
pochodzenie: Wenecja Euganejska, delle Venezie DOC Jasnosłomkowa barwa. Wino o bardzo eleganckim charakterze, w zapachu świeże i owocowe. Wyraźnie wyczuwalny zapach dojrzałej gruszki. Usta pełne, wytrawne i harmonijne. |
|
Marquis de Goulaine Chardonnay
pochodzenie: Dolina Loary Wino o iście brylantowym kolorze ze srebrnymi refleksami. W nosie dominują egzotyczne owoce i soczyste cytrusy. W ustach wyczuwalna przyjazna, miękko zaznaczona kwasowość. Świetne jako aperitif oraz, dzięki charakternej strukturze, jako ukoronowanie pikantnych dań. |
|
Protos Verdejo
pochodzenie: Kastylia i Leon, Rueda DO Verdejo to kluczowa odmiana z apelacji Rueda w hiszpańskiej Kastylii i Leon. Wino pochodzi od światowej klasy producenta Bodegas Protos. Ukazuje typowy charakter verdejo. Intensywny nos i usta z dodatkiem dojrzałych, jasnych owoców. Średniej budowy z odświeżającą kwasowością. Długi, przyjemny finisz. |
|
Boschendal Merlot 1685
pochodzenie: Coastal Region WO W nosie dominują aromaty dojrzałych, ciemnych owoców z miękkimi akcentami wanilii i ciemnej czekolady. Usta przepełnione smakiem owoców morwy oraz innych dojrzałych, ciemnych owoców, uzupełnione wyrazistym smakiem świeżo palonej kawy. Wino dojrzewało przez okres 12 miesięcy w dębowych, w połowie nowych beczkach. |
|
Merlot Venezia
pochodzenie: Wenecja Euganejska, Venezia DOC Wino o ciemnorubinowym kolorze. Nos ujmuje soczystą owocowością i świeżością. W ustach harmonijne o przyjaznych taninach i długim posmaku. |
|
Sibaris Merlot
pochodzenie: Dolina Centralna, Maipo Valley DO Wino o fioletowo czerwonej połyskliwej barwie. W nosie wspaniale współgrają akcenty dębowe z intensywną owocowością i szczyptą przypraw. Okrągłe taniny podkreślają złożony charakter wina. |