Leyrat to koniak to niewątpliwie jeden z najbardziej szlachetnych alkoholi świata. To apoteoza tego co można zrobić z bądź co bądź winogron. Legenda, która z kieliszka potrafi uczynić źródło doznań zmysłowych, artefakt przyjemności i symbol hedonistycznej kontemplacji.
Koniak to sposób, styl i nieskończenie wiele różnorodności. Na rynku dominują wielkie domy koniakowe, za którymi stoi historia, prestiż i popularność okupiona barokowymi kampaniami reklamowymi i marketingiem doprowadzonym na wyżyny perfekcji.
Niezależny producent
My natomiast pochylimy się nad jednym z największym i niezależnym producentem. Niezależnym, czyli nie należącym do żadnego konsorcjum skupiającego dobra luksusowe. Mowa o Domaine Francis Abecassis, w posiadaniu którego jest mniejsza, odrębna posiadłość wytwarzająca wspaniałą gamę koniaków i nie tylko – Leyrat.
Po pierwsze to rodzinny producent, który postawił na indywidualny styl, podkreślony osobnymi projektami, uwypuklającymi to co liczy się dla niego najbardziej – czyli wyjątkowość terroir.
Skąd ten pomysł, skoro inni od dawna produkują koniaki na zasadzie ponadregionalnej? Tworząc etykietę nie mająca nic wspólnego ze szczegółowym podkreśleniem danego miejsca. Francis Abecassis wywodzi się bowiem ze świata wina i nim stał się twórcą zacnych destylatów. Zgodnie z tradycja rodzinną produkował wina na Południu Francji.
Kilkadziesiąt lat temu porzucił jednak tradycyjne zajęcie swego rodu by zająć się tworzeniem wybitnych koniaków. Jego pomysł to przede wszystkim autarkia surowcowa. Nie skupuje ani gron ani co jest powszechną praktyką w regionie Cognac destylatów czy to nowych czy starych.
W przeciwieństwie do innych Leyrat stawia na samowystarczalność.
Duzi wytwórcy od zawsze skupują destylaty i je kupażują. Szacuje się, że ich własne zasoby byłyby w stanie pokryć około 10% ich produkcji. Oczywiście absolutnie nie świadczy to źle o producentach. Ich mistrzowie kupażu potrafią w niemal magiczny sposób połączyć te spirytualia w konkretny, powtarzalny od dekad produkt. Abecassis poszedł zupełnie inną, indywidualną drogą.
Cztery linie koniaków, w tym Leyrat, produkowane są w 100% z własnych składników i w całości dojrzewają w osobnych posiadłościach. Destylowane są w osobnych gorzelniach, by uwypuklić niuanse odrębności, a tym samym zaoferować konsumentom zjawiskową wyjątkowość. Producent nie postawił na rozpoznawalność i rozrzutność marketingu. Wręcz przeciwnie, pragnie wypełnić niszę popytu wśród klientów, którym opatrzyły się wielkie marki dostępne wszędzie. Nisza dla wyjątkowych ludzi.
Dociera do konsumentów, którzy pragną czegoś wybitnie indywidualnego. Oczywiście ma to swoje minusy. Gdy zabraknie składników, firma ich nie dokupuje. Czasem zdarzają się etykiety, które nie są dostępne aż do następnego zestawienia. Leyrat to single estate koniak, który podobnie jak inne linie zawyża niejako poziom. Skład destylatów łączonych w poszczególnych etykietach jest zazwyczaj bardziej zaawansowany wiekowo, niż wymagają tego przepisy prawne apelacji. Każda butelka na etykiecie podkreśla odrębność single estate.
Ta odrębność jest począwszy od krzewów winorośli uprawianych w poszczególnych posiadłościach poprzez destylację, dojrzewanie, kończąc na butelkowaniu.
Leyrat to posiadłość Domaine de Chez Maillard w cru Fins Bois. Na 90 ha usytuowanych na szczycie wapiennego wzgórza, gdzie doskonale operuje słońce, rosną winogrona ugni blanc. Abecassis dobrze łączy zarówno tradycję, jak i nowoczesność. Jego koniaki doceniane są na świecie zarówno w czystej postaci jak i w coraz popularniejszych koktajlach. Co prawda koktajle naruszają tabu konserwatywnego podejścia do tematu, ale zdobywają dzięki temu nowych, młodych klientów.
Po latach stagnacji, czy nawet regresu w świecie koniaku wzeszło słońce zmian na lepsze. Koniaki wyróżniają się w świecie brandy podobnie jak szampany w krainie win musujących. Zawsze miały rzeszę wiernych zwolenników, a dziś gdy świat oczekuje wyjątkowej jakości odrębności wciąż odpowiadają za ich zaspokajanie.
Rodzinne przedsięwzięcie Leyrat
Francis Abecassis wraz ze swoją córką Elodie doglądają wszystkiego w swych posiadłościach i mają nieustanny kontakt ze swoimi ludźmi, którzy często maja wieloletnie doświadczenie pracy w ich firmie. Wspaniale jest zobaczyć jak zarówno plantacje winogron są pod stałą pielęgnacją lub gdy podczas zoptymalizowanych zbiorów dba się o to by owoce jak najszybciej trafiły do przetwórni by niczego nie stracić po drodze.
Pasja i doświadczenie
Widać pasję, gdy destylator nadzoruje pracę tradycyjnych alembików okraszonych współczesną elektroniką. Z kranu toczy się magiczna ciecz, która wprawną ręką staje się pożądanym destylatem. Z niej Christian Guerin zestawia potem poszczególne etykiety. To między innymi on stale dogląda dojrzewające w dębowych beczkach. Często przez długie lata poszczególne alkohole, by we właściwym czasie stworzyć z nich finałowy produkt.
Pragniesz czegoś wyjątkowego, słyszałeś o koniaku, a może miałeś z nim do czynienia, ale w pamięci masz jego pejoratywny obraz?
Sięgnij po Koniak Leyrat – zwiewny, elegancki, subtelny i przenikliwy, który potwierdzi klasę najwspanialszych brandy na świecie, lub zburzy zły ich obraz.
Koniak Leyrat Assemblage Nr1pochodzenie: Francja To bardzo utytułowana i szeroko doceniana wersja koniaku Leyrat. Składniki pochodzące z pojedynczej posiadłości Domaine de Chez Maillard zostały poddane bardzo rygorystycznej selekcji po to by konsument docenił elegancką ekspresję siedliska. Wytworzony tradycyjnie z odmiany ugni blanc, poddany podwójnej destylacji a potem starzeniu w 350 litrowych beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. Stąd ujmujące aromaty wanilii i drewna z dodatkiem przypraw. Usta aksamitne choć zdecydowane, nacechowane akcentami owoców, beczki i lekkiej pikanterii. >> Zobacz << |
|
Koniak Leyrat VSOP Reservepochodzenie: Francja Ekskluzywny koniak z pojedynczej posiadłości Doamine de Chez Maillard poddany podwójnej destylacji a potem starzeniu w 350 litrowych beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. Zdobywca licznych nagród i wyróżnień branżowych. Wspaniała mieszanka aromatów wśród których pierwsze skrzypce grają białe owoce z dodatkiem kwiatów i pikantnych przypraw, które wspaniale współgrają również w giętkich, pełnych harmonii i dostojnej słodyczy ustach. Całość dopełniają szlachetne nuty drewna. >> Zobacz << |
|
Koniak Leyrat XO Elite Gift Boxpochodzenie: Francja Jak sama nazwa wskazuje elitarne wydanie koniaku z pojedynczej posiadłości Doamine de Chez Maillard poddanego podwójnej destylacji a potem starzeniu w 350 litrowych beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. Delikatne a przede wszystkim nadzwyczaj udane połączenie tostowego drewna, przypraw i nut kakao. Nos ewoluuje w kierunku akcentów żywicy i lakierowanego drewna, otuliny z kandyzowanych owoców i kwiatowego tła. Długi proces starzenia ujawnia się w giętkim i harmonijnym podniebieniu. >> Zobacz << |
|
Koniak Leyrat Fine VSpochodzenie: Francja Pełen elegancji i finezji koniak z pojedynczej posiadłości Domaine de Chez Maillard. Wytworzony tradycyjnie z odmiany ugni blanc, poddany podwójnej destylacji a potem starzeniu w 350 litrowych beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. W nosie ujawniają się przyjazne aromaty gruszek i brzoskwiń z kwiatową nutą w tle. Szczególnie uwodzi subtelny akcent drewna. W ustach jedwabiste i harmonijne o delikatnym charakterze i pełnej dojrzałości. >> Zobacz << |