Pinot grigio to idealny trunek gdy za oknem upał. Wówczas szukamy sprężystej świeżości, które reprezentuje to wino. Jest ono spod znaku limonki, jabłek, brzoskwiń, kwiatów i ziół jest idealną odpowiedzią na wysoki słupek w termometrze. To prawdziwa gwiazda ostatnich dekad.
Pinot grigio rozpoznawalny niczym celebryta
Dawniej szczep nieco pogardzany, wstydliwie nie wypisywany na etykiecie dziś jest światowym celebrytą. Wina daje lekkie, o przyjaznej strukturze, miękkiej kwasowości i w pozytywnym tego słowa znaczeniu neutralności. Lecz źle poprowadzony przez winiarza, który chce tylko ogrzać się w blasku jego sławy, daje wina cienkie, bez wyrazu. Stąd lepiej nieco zainwestować i skierować swe wybory ku sprawdzonym producentom lub regionom, gdzie pinot grigio w mineralnym chłodzie ukaże swą przenikliwie świeżą strukturę.
Francuski kosmopolita
To odmiana o długiej historii wspominana już w średniowieczu (XIII stulecie). Pinot grigio, mimo włoskiej kariery w stylu dolce vita, jest tak naprawdę Francuzem (pinot gris). Wywodzi się ze szlachetnej Burgundii, z której wraz ze szczególnie zasłużonymi w dziele rozwoju upraw winorośli cystersami via Szwajcaria trafiło do Italii. W XIV wieku rozpoczyna światowe tour de vin rozszerzając areały upraw na Królestwo Węgier i tereny niemieckie.
Szary w nazwie nie znaczy, że bez żywych barw w odczuciach
Swą nazwą (grigio -szary) sugeruje kolor skórek winogron, jako że jest mutacją jednej z najszlachetniejszych odmian czerwonych – pinot noir.
Dziś pinot grigio to światowy bywalec trattorii w rozproszonej diasporze włoskich restauracji. To jednak również warunek sine qua non stworzenia pełnej karty win. Szeroki wybór regionów w samych Włoszech daje duże spektrum na możliwości tej nietuzinkowej odmiany.
Pinot grigio – północ Italii rządzi
Począwszy od kruchych, głęboko mineralnych adaptacji tej odmiany w znanym z solidnych pozycji Południowym Tyrolu (Alto Adige). Po pełne ekspresji i aromatyczne wydania z pogranicza kultur jakim jest region Friuli. To tam, na historycznych zboczach udekorowanych zamkami (Południowy Tyrol ma ich najwięcej na świecie na km2, i czasem stanowią logotyp winiarni) powstają pinot grigio przenikliwe i intrygujące swą krystalicznością. To tam w krainie gór, kawy, miast doskonałych i kurortów nadmorskich (Friuli) tworzone są jedne z najlepszych włoskich bieli, a pinot wchodzi w apoteozę swej jakości.
Spróbuj francuskiej adaptacji
Pinot grigio alias pinot gris dobrze jest w swych poszukiwaniach skonfrontować również z innymi krajami, gdzie cieszy się uznaniem i powodzeniem. Francja w postaci Alzacji, gdzie pinot gris zajmuje istotną pozycję ukazuje tą odmianę w intensywnych aromatach i często długim potencjale. Niemiecka rześkość.
W Niemczech, zwłaszcza gdy mowa o banku słońca jakim jest Badenia, gdzie cytrusy spotkać można w przydomowych ogródkach, pinot grigio w swej niemiecko-brzmiącej nazwie grauer burgunder ujawnia bogatą, czytelną strukturę niepozbawioną cechy charakterystycznej jaką dla odmiany jest żywa kwasowość.
Co tanie to drogie
Pinot grigio to ciekawa i wdzięczna opowieść w szkle. Orzeźwia, wspaniale wtapia się w to co towarzyszy nam na stole. Unikajmy jednak butelek masowych, bo tam ta odmiana zostanie zakrzyczana przez ilość i nie mogąc dojść do głosu w kieliszku po prostu nas rozczaruje.
Pinot Grigio Venezia Zagopochodzenie: Włochy Jasno słomkowa barwa. Wino o bardzo eleganckim charakterze. Zapach przywodzi na myśl świeżość skąpaną w owocowości. Wyraźnie wyczuwalny zapach dojrzalej gruszki . Usta pełne, wytrawne i harmonijne. >> Zobacz << |
|
Colterenzio Pinot Grigiopochodzenie: Włochy Wino na wskroś odświeżające o zapachu cytrusów, dojrzałego melona i soczystej brzoskwini. Usta sprężyste, o żywej kwasowości z pikantną nutą w finiszu. >> Zobacz << |