Jest taki region we Francji, który ma aż trzy kulturowe wizytówki: bociany, kapustę i wino. To właśnie Alzacja – niezwykle urokliwy region francuski, który ponad wszystko rozkochał się w białych odmianach winogron. Jakie są wina z Alzacji i czy na pewno w kieliszkach znajdziesz tutaj tylko biel?
Alzacja dla wielu historyków winiarstwa jest regionem wyjątkowym. To tu po raz pierwszy zaczęto używać nazw szczepów winorośli w nazwach win. Jednak i dzisiaj Alzacja wyróżnia się na winiarskiej mapie: blisko 90 proc. upraw stanowią odmiany białe.
Alzacja jest pięknie położonym regionem w północno-wschodniej części Francji. Blask przepływającego Renu odbija się na fasadach sielskich domków. U podnóżu Wogezów, piętrzącego się na zachodzie pasma górskiego, leżą urocze, małe miasteczka. I mimo że na zachodzie Alzacja graniczy z Szampanią, a na południe z Burgundią, nie ma żadnych winnych kompleksów. Wręcz przeciwnie: wielu znawców francuskiego wina uważa, że właśnie w Alzacji produkuje się najlepsze białe wina z Francji.
Alzacja i jej chluba – alzackie wina
Dlaczego uważa się, że najlepsze wino francuskie jest z Alzacji? Otóż i dla winiarzy, i miłośników degustacji wina ogromną zaletą tego regionu jest jego położenie i klimat. Opady nie występują tutaj często, dzięki czemu gleby są raczej suche. Dodajmy do tego odpowiednie nasłonecznienie i temperaturę, a równanie rozwiązuje się samo.
Tutaj nie znajdziesz typowego francuskiego podziału na subregiony. Występują za to trzy Appellation d’Origine Contrôlée, czyli obszary, na których produkuje się wina z „kontrolowanym oznaczeniem pochodzenia”. Zdecydowana większość win ma oznaczenie Alsace AOC. Na lepiej usytuowanych zboczach wzgórz mieszczą się winnice o statusie Alsace Grand Cru AOC (jest ich blisko 50). Swoją własną apelację ma jeszcze jeden nietypowy rodzaj wina – Crémant d’Alsace, ale o tym nieco później.
Jakie są alzackie wina?
Lwia część produkowanych w Alzacji win to wina monoszczepowe, czyli pochodzące z jednej odmiany winorośli (wyjątek stanowi m.in. Crémant d’Alsace). Tradycyjnie produkuje się tu wina wytrawne. Dopiero od niedawna winiarze zaczynają zostawiać w winach niewielką ilość cukru resztkowego. Tradycyjni winemakerzy wybierają też dębowe beczki – często takie, które mają ponad 200 lat. Ci nowocześniejsi, a jest ich dzisiaj znacznie więcej, sięgają po stalowe tanki.
W białych winach znajdziesz mnóstwo ujmujących aromatów, które pochodzą właśnie z gron. Wina z Alzacji są bardzo charakterystyczne dzięki aromatom kwiatów, owoców i przypraw. To, co cechuje także alzackie wina, to wysoka zawartość alkoholu.
Wino alzackie: gewürztraminer, riesling i inne
Wybierając alzackie wina, warto zwrócić uwagę na tzw. szlachetne szczepy: gewürztraminer, riesling i pinot gris (nazywany w Niemczech grau burgunderem). Chyba nie będzie żadnym zaskoczeniem fakt, że najważniejsze dla tego francuskiego regionu odmiany są… niemieckiego rodowodu. Odpowiedzią na tę zagadkę jest położenie Alzacji i jej bliskość do niemieckiej granicy. Tak po prostu! Co ciekawe, to właśnie Niemcy wypromowali specyficzny kształt alzackiej butelki: wąskiej i wysokiej.
Alzacki riesling jest bardzo elegancki, delikatny w aromacie, ale całkiem bogaty. To często wybierane wino alzackie. Gewurztraminer jest świetnie zbalansowany – da się w nim wyczuć m.in. aromaty fiołków i róż. Pinot Gris zaś dzieli się solidną dawką owoców, które warto zestawić z klasycznym, francuskim jedzeniem.
Na jakie jeszcze szczepy warto rzucić okiem? Szczególnie dwa z rodziny pinot: pinot noir, czyli jedyną czerwoną odmianę w Alzacji, oraz pinot blanc, którą wykorzystuje się głównie do produkcji wina musującego. Część upraw stanowią też szczepy muscat i sylvaner.
Crémant d’Alsace – dla miłośników klasycznych bąbelków
Wspomnieliśmy wcześniej o jednym rodzaju wina, które posiada własną apelację – i jest to właśnie Crémant d’Alsace. Uznawane jest za jedną z najlepszych wersji wina crémant. Produkuje się je z metodą klasyczną (szampańską) głównie z winogron odmiany pinot blanc. Świetnie pasuje jako aperitif – ma jasnosłomkową barwę i nieskończenie dużą ilość delikatnych bąbelków, nadającą uroczysty charakter.