Rozgrzewający krem z dyni to idealna zupa na jesienny wieczór.
Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, a sezon na nią potrwa jeszcze do końca listopada, więc korzystajcie z okazji. Przygotowaliśmy dla Was idealnie rozgrzewający krem dyniowy na jesienne wieczory, który w połączeniu z dobrym winem może stać się wykwitną kolacją dla dwojga.
SKŁADNIKI na 10 porcji:
- dynia 800 g
- borowiki 150 g
- cebula 100 g
- tymianek świeży 20 g
- oliwa z chili 30 ml
- sól w płatkach 10 g
- bulion warzywno-wołowy 1,3 l
- masło klarowane 120 g
- śmietana 150 ml
- sól i pieprz do smaku
- prażone pestki dyni do dekoracji
- krem balsamiczny np. gruszkowy
SPOSÓB WYKONANIA
- Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z chili i przyprawić płatkami soli. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Borowiki i cebulę podsmażyć na maśle klarowanym.
- Dynię i podsmażone z cebulą borowiki przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować ok. 40 minut. Następnie dodać świeży tymianek i zmiksować ze śmietaną i zimnym masłem na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Przelać na talerz i udekorować prażonymi pestkami dyni, polać finezyjnie kremem balsamicznym i śmietaną.
Idealne połączenie – Wino Elisabeth Viognier La Baume
Wino o jasno-żółtej barwie. Świeże i eleganckie, o intensywnym zapachu kwiatów cytrusowych, dojrzałej brzoskwini z egzotycznie pikantnymi niuansami. Usta równie aromatyczne, brzoskwinie, morele i dojrzałe jabłka. Wino złożone, które ładnie rozwija się na podniebieniu. Wino to pochodzące z cieplejszych regionów Francji, starzone jest w beczkach i osiąga znacznie bogatszy smak dzięki fermentacji i obniżonej kwasowości.