Grillowane krewetki – idealne na przyjęcie w ogrodzie.
W takie ciepłe dni jak dziś aż chce się organizować przyjęcia na świeżym powietrzu, a grillowane krewetki nadadzą mu śródziemnomorskiej oprawy.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- krewetki black tiger 16/20 z pancerzami 600 g
- czosnek 6 ząbków
- dymki 2 szt
- cytryny 2 szt
- rukola 200 g
- kolendra 150 g
- orzeszki pinii 100 g
- parmezan tarty 100 g
- oliwa do marynaty 100 ml
- oliwa z oliwek 120 ml
- bagietka pszenna
- masło 200 g
- wino białe 150 ml
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA
- Krewetki obieramy z pancerza tak aby pozostawić głowy i przekładamy do miski, w której będziemy je przechowywać. Siekamy czosnek w cienkie plastry i dodajemy do krewetek, przelewamy oliwą i mieszamy. Krewetki marynujemy minimum 4 godziny. Do blendera wkładamy rukolę, kolendrę, orzeszki pinii, ser Parmigiano Reggiano i miksujemy. Nadal miksując składniki, wlewamy powoli do kielicha oliwę z oliwek, doprawiamy całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Kroimy bagietkę na cienkie kromki, siekamy drobno czosnek i mieszamy ze 100 g masła. Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C. Smarujemy masłem kromki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
na 5-8 minut tak aby grzanki się zarumieniły. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej krewetki, dodajemy posiekaną dymkę. Smażymy aż krewetki będą zarumienione, po czym wlewamy na patelnię białe wino i gotujemy do wyredukowania się połowy płynu. Następnie dodajemy posiekany szczypior z dymki i drugą porcję masła do zagęszczenia. - Całość podajemy w głębokim naczyniu z sosem z patelni, pokrojoną w cząstki cytryną, bagietką i pesto w kokilce.
Idealne połączenie – Wino Michel Leon Gewurztraminer
Słomkowy kolor z akcentami złota. Wino pod każdym względem pełne i dobrze zbudowane. Bogactwo aromatów owoców zarówno świeżych, jak i kandyzowanych z owocem liczi na czele. Nos zachwyca też zapach kwiatów, zwłaszcza róży i przypraw. Butelka szczególnie uwodząca, z lekką nutą słodyczy. Wyśmienite jako aperitif oraz do kuchni orientalnej i ostrych serów.