Przepis na nogi z kurczaka w sosie pomarańczowym.
Mimo, że lista składników jest bardzo długo, to przepis na nogi z kurczaka w sobie pomarańczowym jest naprawdę prosty. Poniżej w 3 krokach opisany jest sposób wykonania. Do tego dania dobieramy dla Ciebie odpowiednie wina, które podkreślą smak potrawy. Przekonaj się!
Składniki na 4 porcje:
- Nogi z kurczaka 4 szt. (1 kg)
- Rozmaryn 1 gałązka
- Tymianek 1 gałązka
- Czosnek 3 ząbki
- Cebula 1/4 szt.
- Sól morska z młynka
- Pieprz czarny ziarnisty z młynka
- Papryka czerwona sypka
- Curry 1 łyżeczka
- Masło 50 g
- Mąka 20 g
- Fileciki z pomarańczy 300 g
- Sok pomarańczowy 500 ml
- Purée z mango 50 ml
- Crème fraîche 1 łyżka
Marynowana dynia:
- Dynia piżmowa lub Hokkaido 400 g
- Woda 1,3 l
- Sól 1,5 łyżki
- Ocet 375 ml
- Cukier 500 g
- Curry 15 g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie (ziarno) 8 szt.
- Seler (nać) 50 g
- Cebula 50 g
- Czosnek 10 g
- Marchew 50 g
- Koper
- Kolendra (ziarno) 1 łyżeczka
Puree ziemniaczane:
- Ziemniaki 1 kg
- Masło 50 g
- Śmietana słodka 50 ml
- Mleko 50 ml
- Sól
- Musztarda dijon 1 łyżeczka płaska
SPOSÓB WYKONANIA
- Nogi z kurczaka płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem z młynka, papryką oraz curry. W rondlu roztapiamy masło i smażymy kurczaka z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i ząbki czosnku, szklimy i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy fileciki z pomarańczy, gałązki rozmarynu i tymianku. Całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 45 minut. Pod koniec duszenia dodajemy purée z mango i crème fraîche, mieszamy. Z rondla wyjmujemy nogi i cedzimy sos. W razie potrzeby, sos możemy zagęścić zasmażką z masła i mąki.
- Przygotowujemy marynatę do dyni: wszystkie składniki zaprawy mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy całość 3 minuty, odstawiamy. Dynię marynujemy w zaprawie przez 12 godzin. Przed podaniem dynię cedzimy. Dynię możemy podawać na ciepło (podgrzewając ją w marynacie) lub na zimno.
- Przygotowujemy purée z ziemniaków: ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, następnie cedzimy, dodajemy masło, śmietanę, mleko i musztardę, po czym całość ucieramy do pożądanej konsystencji.
Przepis na nogi z kurczaka z marynowaną dynią i puree z ziemniaków nie jest wcale tak skomplikowane na jakie się wydaje, a z pewnością zaskoczy niejednego z Twoich gości. Idealnym połączeniem do tej potrawy jest białe wino z Nowej Zelandii, a dla fanów czerwonych win proponujemy klasyczny czerwony kupaż z Doliny Rodanu.
Idealne połączenie – Wino Snapper Rock Sauvignon Blanc
Białe, świeże wino z regionu Marlborough w Nowej Zelandii. Nos intensywny bogaty, z dominującymi owocami cytrusowymi wspartymi nutami świeżych ziół oraz łupinami groszku. Usta również wyraziste z dużą dawką dojrzałych soczystych owoców tropikalnych i wiodącą odświeżającą kwasowością. W końcówce wyczuwalne elementy mineralności o delikatnym słonym charakterze.
Idealne połączenie – Wino Boschendal Larone
Klasyczny czerwony kupaż shiraz z mourvedre w stylu win z Doliny Rodanu. Winogrona każdej z odmian fermentują oddzielnie, a następnie, również osobno, przez rok dojrzewają w starych beczkach z francuskiego dębu. Larone to wino głębokiej rubinowo-czerwonej barwie i bogatym zapachu. W nosie dominują aromaty owocowe jak czarna porzeczka, morwa i dojrzała śliwka wsparte nutami przypraw. Usta soczyste, owocowe i gładkie. Dojrzałe taniny i pikantna nuta dębu. Wino dobrze zbudowane z gładkim, długim, owocowym zakończeniem. Świetnie pasuje do talerza wędlin, pieczonych żeberek, burgerów i steków. Sprawdzi się w towarzystwie dojrzałych serów.