Wino w kuchni

Przepisy Wielkanocne

Przepisy Wielkanocne – to coś czym wszyscy się dzisiaj wymieniamy. My również przygotowaliśmy kilka przepisów dla Was, którymi chcemy Was obdarować, a do nich dobraliśmy wina z naszej oferty. Zobaczcie sami.



Królik duszony w śmietanie z kaszą bulgur i marynowanymi burakami

SKŁADNIKI:

Udka z królika 4 szt.
Sól, pieprz – do smaku
Marchew 100 g
Pietruszka korzeń 100 g
Cebula 100 g
Por 50 g
Czosnek 3 ząbki
Wino białe 300 ml
Tymianek, ziele angielskie
i liść laurowy – do smaku
Śmietana 20% 300 ml
Bulion 1 l
Olej 50 g
Kasza bulgur 320 g
Masła 50 g


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udka z królika natrzyj solą i pieprzem, smaż na oleju, aż się mięso ładnie zarumieni. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa (odłóż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku) pokrój w grubą, równą kotkę, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do naczynia z królikiem. Zagotuj 200 ml białego wina z tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj śmietanę i 500 ml bulionu. Dopraw solą i pieprzem, zalej królika z warzywami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 140°C przez ok. 2 godz. Gdy królik będzie gotowy, przecedź przez sito, odłóż królika i warzywa. Czysty sos zredukuj o połowę. Na oleju przesmaż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku. Dodaj kaszę i chwilę razem smaż. Podlej 100 ml wina i odparuj, następnie dolej 500 ml bulionu i gotuj do miękkości kaszy. Na koniec ściągnij kaszę z palnika i dodaj zimne masło. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj królika na kaszy z warzywami, całość polej sosem śmietanowym.

Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl

Mamy wprost stworzone do tego duetu wino. Mimo, iż pochodzi z kraju macho, gdzie wina mają czasem wręcz nadmierną muskulaturę, oferuje aksamitność, wdzięk i elegancję.

Saurus Select Pinot Noir
Saurus Select Pinot Noir

pochodzenie: Argentyna
szczepy: pinot noir
producent: Casa De Vinos

Odmiana pinot noir z mało znanego regionu winiarskiego jakim jest Patagonia w połączeniu z królikiem to poezja na stole.

 

Kaczka z buraczkami, sosem żurawinowym i zapiekanką gratin

SKŁADNIKI:

Kaczka pieczona mrożona 1 szt.
Gratin ziemniaczane 2 szt.
Buraczki tarte 1 szt.
Sól, cukier, pieprz – do smaku
Ocet biały winny 10 ml
Masło 80 g
Mąka pszenna 20 g
Sos hiszpański 200 ml
Żurawina w słoiku 1 szt.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaczkę wyciągnij z opakowania, przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na ok. 15-20 min. Gratin ziemniaczane również przełóż na blaszkę i umieść razem z kaczką w piekarniku. Buraczki przełóż do rondelka, podlej wodą i zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Z 40 g masła i mąki przygotuj zasmażkę, którą następnie dodaj do buraczków. Sos hiszpański zagotuj w rondelku, dodaj 2 łyżki żurawiny, dopraw do smaku, zredukuj, zblenduj. Dodaj 40 g zimnego masła.

Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl

Danie, które wspaniale połączy się z hiszpańskim klasykiem z Riojy, tworzonym przez niewielką, rodzinną bodegę z kilkusetletnią tradycją.

Valdelana seleccion
Valdelana Seleccion

pochodzenie: Hiszpania
szczepy: tempranillo, viura
producent: Bodegas Valdelana

Doskonałe tempranillo, z dojrzałych wiekiem krzewów, rosnących w baskijskim regionie Riojy świetnie podkreśli smak kaczki.

 

Polędwiczki wieprzowe faszerowane białą kiełbasą i serami w sosie pieczarkowym

SKŁADNIKI:

Cebula 100 g
Olej 100 ml
Czosnek 4 ząbki
Szpinak liściasty mrożony 300 g
Sól, pieprz – do smaku
Pomidory suszone 100 g
Mozzarella 250 g
Śmietanka NaBiało 20% 200 ml
Gnocchi buraczane Zini 1 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekany w plastry czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem, razem podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojoną w kostkę mozzarellę, podlej śmietanką. Wszystko razem wymieszaj i odstaw. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Gnocchi odcedź i dodaj do wcześniej przygotowanego szpinaku.

Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl

Nie może zabraknąć wina, legendy na naszych półkach. Juan Gil w swym mateczniku, Kultowy producent, który ukazał światu nowe oblicze regionu Jumilla wynosząc je na piedestał.

Juan gil Yellow Label
Juan Gil Yellow Label

pochodzenie: Hiszpania
szczepy: monastrell
producent: Gil Family Estates

Stare krzewy, niosącej zdrowie wyjątkowo dużą zawartością resweratrolu odmiany monsatrell w połączeniu z inteligentnym zastosowanie dojrzewania w dębowych beczkach to recepta na sukces. Jeśli to wino smakować będziemy z polędwiczkami to sukces przyjemności podwójny.

 

Sernik nowojorski z musem malinowym

SKŁADNIKI:

Ciastka owsiane 300 g
Masło 150 g
Ser na sernik 1 kg
Jaja 4 szt.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Mąka pszenna 2 łyżki
Cukier 200 g
Kwaśna śmietana 200 g
Mus malinowy 400 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Ciastka rozdrobnij blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciśnij w dno, wyrównaj i schłodź przez 30 min. w lodówce.

Masa serowa:
Pozostałe składniki (oprócz musu) w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i zmiksuj na gładko. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód. Wyrównaj. Sernik upiecz w kąpieli wodnej: zagotuj wodę w czajniku, owiń formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieść w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, nalej wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z sernikiem i piecz przez 10 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 110°C i piecz dodatkowe 30 min. (lub dłużej – dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzisz to, dotykając delikatnie patyczkiem powierzchnię sernika na środku). Po wystudzeniu podaj sernik z musem malinowym.

Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl

By móc i chcieć jeszcze, by sernik nie był finiszem a jedynie przerwą, zwłaszcza gdy nie chcemy robić nikomu przykrości odmową, proponujemy połączenie na zasadzie przeciwieństw. Nie słodycz lecz orzeźwiające, niosące lekkość bąbelki w rozpoznawalnym a przede wszystkim uwielbianym stylu jakim jest niewątpliwie dolce vita! Czyli prosecco.

Prosecco Spumante Extra Dry Ponte Villoni

pochodzenie: Włochy
szczepy: glera
producent: LES Grands Petersbach

Jasnosłomkowa barwa z zielonymi refleksami, delikatny mus, naznaczony zapachem gruszki i zielonego jabłka, kwiatowy, lekko pikantny z delikatną kwasowością.

 

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.