Przepisy Wielkanocne – to coś czym wszyscy się dzisiaj wymieniamy. My również przygotowaliśmy kilka przepisów dla Was, którymi chcemy Was obdarować, a do nich dobraliśmy wina z naszej oferty. Zobaczcie sami.
Królik duszony w śmietanie z kaszą bulgur i marynowanymi burakami
SKŁADNIKI: Udka z królika 4 szt. |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Udka z królika natrzyj solą i pieprzem, smaż na oleju, aż się mięso ładnie zarumieni. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa (odłóż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku) pokrój w grubą, równą kotkę, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do naczynia z królikiem. Zagotuj 200 ml białego wina z tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj śmietanę i 500 ml bulionu. Dopraw solą i pieprzem, zalej królika z warzywami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 140°C przez ok. 2 godz. Gdy królik będzie gotowy, przecedź przez sito, odłóż królika i warzywa. Czysty sos zredukuj o połowę. Na oleju przesmaż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku. Dodaj kaszę i chwilę razem smaż. Podlej 100 ml wina i odparuj, następnie dolej 500 ml bulionu i gotuj do miękkości kaszy. Na koniec ściągnij kaszę z palnika i dodaj zimne masło. Dopraw solą i pieprzem. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
Mamy wprost stworzone do tego duetu wino. Mimo, iż pochodzi z kraju macho, gdzie wina mają czasem wręcz nadmierną muskulaturę, oferuje aksamitność, wdzięk i elegancję.
Saurus Select Pinot Noirpochodzenie: Argentyna Odmiana pinot noir z mało znanego regionu winiarskiego jakim jest Patagonia w połączeniu z królikiem to poezja na stole. |
Kaczka z buraczkami, sosem żurawinowym i zapiekanką gratin
SKŁADNIKI: Kaczka pieczona mrożona 1 szt. |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaczkę wyciągnij z opakowania, przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na ok. 15-20 min. Gratin ziemniaczane również przełóż na blaszkę i umieść razem z kaczką w piekarniku. Buraczki przełóż do rondelka, podlej wodą i zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Z 40 g masła i mąki przygotuj zasmażkę, którą następnie dodaj do buraczków. Sos hiszpański zagotuj w rondelku, dodaj 2 łyżki żurawiny, dopraw do smaku, zredukuj, zblenduj. Dodaj 40 g zimnego masła. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
Danie, które wspaniale połączy się z hiszpańskim klasykiem z Riojy, tworzonym przez niewielką, rodzinną bodegę z kilkusetletnią tradycją.
Valdelana Seleccionpochodzenie: Hiszpania Doskonałe tempranillo, z dojrzałych wiekiem krzewów, rosnących w baskijskim regionie Riojy świetnie podkreśli smak kaczki. |
Polędwiczki wieprzowe faszerowane białą kiełbasą i serami w sosie pieczarkowym
SKŁADNIKI: Cebula 100 g |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekany w plastry czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem, razem podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojoną w kostkę mozzarellę, podlej śmietanką. Wszystko razem wymieszaj i odstaw. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Gnocchi odcedź i dodaj do wcześniej przygotowanego szpinaku. Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
Nie może zabraknąć wina, legendy na naszych półkach. Juan Gil w swym mateczniku, Kultowy producent, który ukazał światu nowe oblicze regionu Jumilla wynosząc je na piedestał.
Juan Gil Yellow Labelpochodzenie: Hiszpania Stare krzewy, niosącej zdrowie wyjątkowo dużą zawartością resweratrolu odmiany monsatrell w połączeniu z inteligentnym zastosowanie dojrzewania w dębowych beczkach to recepta na sukces. Jeśli to wino smakować będziemy z polędwiczkami to sukces przyjemności podwójny. |
Sernik nowojorski z musem malinowym
SKŁADNIKI: Ciastka owsiane 300 g |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Masa serowa: Produkty znajdziesz online na sklep.efarutex.pl |
By móc i chcieć jeszcze, by sernik nie był finiszem a jedynie przerwą, zwłaszcza gdy nie chcemy robić nikomu przykrości odmową, proponujemy połączenie na zasadzie przeciwieństw. Nie słodycz lecz orzeźwiające, niosące lekkość bąbelki w rozpoznawalnym a przede wszystkim uwielbianym stylu jakim jest niewątpliwie dolce vita! Czyli prosecco.
Prosecco Spumante Extra Dry Ponte Villonipochodzenie: Włochy Jasnosłomkowa barwa z zielonymi refleksami, delikatny mus, naznaczony zapachem gruszki i zielonego jabłka, kwiatowy, lekko pikantny z delikatną kwasowością. |