Rueda, czyli hiszpańskie królestwo bieli. Jeden z kultowych regionów, które śmiało można wybrać mając ochotę na białe wino z Półwyspu Iberyjskiego, a nie do końca będąc pewnym jakości innych etykiet w miejscu nabycia. Rueda to na przekór sąsiadom wierność białym odmianom. Mimo, że sąsiednie denominacje od pokoleń dominują w czerwieni, winiarze z Ruedy pozostawali wierni swoim wyborom i dziś ich konsekwencja została nagrodzona. Choć nie był to wybór do końca dobrowolny. To atak mszycy zwanej filokserą u schyłku wieku XIX sprawił, że czerwień została zastąpiona w przeważającej części bielą.
Wino z krainy zamków
Kraina licznych zamków jak sugeruje choćby nazwa regionu (Kastylia-Leon) – jest ich tu przeszło trzysta o długiej i burzliwej historii (VIII-IX wiek). Obszar gdzie pośród wzgórz na których wciąż straż sprawują kamienne fortyfikacje usiany jest też licznymi klasztorami i majestatycznymi katedrami. To ziemia dumna ze swej przeszłości, a na obszarze regionu Rueda oferująca nietuzinkową biel w szkle. Tereny, gdzie ziemia jest uboga, głównie kamienista i surowa doskonale drenująca i tak nieliczne opady deszczu (300-500mm), to idealne miejsce by tworzyć wina.
Często organiczne
Te spartańskie warunki, gdzie zimy bywają zazwyczaj mroźne, wiosna jest niezwykle krótka, a po niej następuje suche i upalne lato to inkubator wspaniałych białych win i rolnictwo w wielu przypadkach wolne od chemii. Dużo słońca (ponad 2600 h rocznie), suchy klimat, nieustannie wiejące wiatry, uboga gleba, i korzenie sięgające głęboko by walczyć o składniki odżywcze- czyni winnice Ruedy niezwykle naturalnymi kandydatami do organicznego rolnictwa. Amplituda między porami roku sięga niekiedy 60 stopni Celsjusza. Na 13,500 ha obszaru Rueda (w dumnej i bezpowrotnej przeszłości było ponad 90,000 ha upraw) raptem 500 ha przeznaczonych jest na czerwone odmiany.
Verdejo władca absolutny
Reszta to szczepy białe, pośród których miażdżącym władcą jest olśniewające vedejo (11,500 ha). Pozostali gracze to viura (macabeo) i wspaniale udające się w tym regionie sauvignon blanc. Na łagodnych wzgórzach sięgających 800 m n.p.m. ten tercet białych winogron osiąga imponujące wyniki. I to mimo, tego, że czasem winiarze starają się nadmiernie eksploatować ich walory wydajności. Bo Rueda to nie tylko małe rodzinne przedsiębiorstwa, ale i duzi gracze. Na 1500 plantatorów przypada 67 winiarni, ale też wielu producentów z innych, bardziej „czerwonych” regionów sięga po winogrona z regionu Rueda by urozmaicić i uzupełnić o szlachetną biel swe portfolio. Wyjątkowość terroir sprawia, że bez względu na rozmiar bodegi powstają tu wina, które fantastycznie odnajdują się przy stole oraz dają niesamowitą dawkę orzeźwienia skąpanego w świeżości.
Nocne zbiory
By wykorzystać potencjał odmian zbiory często odbywają się nocą lub nad ranem. Wówczas obniżona temperatura pozwala zamknąć w gronach wszystko to co decyduje o rozbudowanej sferze smakowej i zapachowej. Rueda to mimo długich tradycji (pierwsze wzmianki historyczne o winach z tych ziem to wiek XVI) nie boi się stawiać na innowację i poszukiwanie nowych rozwiązań lub co coraz popularniejsze łączenie przeszłości z przyszłością.
Innowacyjna różnorodność
Spotkamy zatem sporo win organicznych, coraz częściej wegańskich, ale i fermentowanych na naturalnych drożdżach lub w ceramicznych zbiornikach wzorowanych na antycznych fermentatorach. By zwiększyć intensywność doznać i sprawić by wino było bardziej złożone sporo etykiet dojrzewa nad osadem drożdżowym. Znakiem czasów są też adaptacje verdejo w winach musujących jak i winach półsłodkich czy słodkich, gdzie potencjał kwasowości potrafi nadać słodyczy wyjątkową świeżość. Reasumując poszukując ciekawych białych butelek z Iberii wybierając wina z denominacji Rueda nie zawiedziemy się, będzie ciekawie i zapragniemy powrócić.
Honoro Vera Rueda Whitepochodzenie: Hiszpania Lekkie, kruche, delikatne w swej kwasowości, a przede wszystkim odświeżające owocowymi aromatami wydanie odmiany verdejo. Pochodzi z rejonu, który jest hiszpańskim pewniakiem w białych winach. Doskonała równowaga nadaje uniwersalnego charakteru. Na podniebieniu miękkie, niemal aksamitne. >> Zobacz << |
|
Shaya Verdejopochodzenie: Hiszpania Wino posiada jasno-żółty kolor z delikatnymi zielonymi refleksami. Nos przedstawia aromaty prażonych przypraw do pieczenia, gałki muszkatołowej, odrobinę wiosennych kwiatów, marcepanu i owoców cytrusowych. Wino o średniej budowie, przyjaznej orzeźwiającej kwasowości i długim owocowym finiszu. >> Zobacz << |
|
Protos Verdejo Barrel Fermented 2016pochodzenie: Hiszpania Białe wino z hiszpańskiej Ruedy ze szczepu verdejo. Wino fermentowało i później dojrzewało 6 miesięcy na osadzie drożdżowym w nowych beczkach z francuskiego dębu. Bogaty kompleksowy nos z dużą dawką dojrzałych owoców cytrusowych i tropikalnych przeplatanych nutami anyżu, wanilii i drożdży. Usta pełne , wyraziste, z orzeźwiającą kwasowością. Dominują owoce cytrusowe wsparte dużą dawką „śmietanowego” smaku dębiny i wanilii. >> Zobacz << |