Sałatki orientalne oraz inne delikatne potrawy, zazwyczaj kojarzą się z wiosną i latem, kiedy przy palącym słońcu i wysokiej temperaturze nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie i zbędne kalorie. Właściwym połączeniem do tego typu potraw wydaje się być wino musujące.
SKŁADNIKI:
- 80 g marchwi
- 80 g rzodkwi daikon
- 1 ogórek
- 10 g namoczonych glonów hijki
- 50 g cząstek pomarańczy lub grejpfruta
- makaron shirataki
MARYNATA DO MARCHWII:
- 1/2 łyżeczki pasty shiro (jasnej) miso
- 20 ml sake
- 3 g cukru białego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 g kolendry ciętej
DRESSING:
- 20 ml octu ryżowego
- 10 g cukru białego
- 10 ml oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki prażonego sezamu
- 10 ml soku z tartego imbiru
- 10 ml oliwy Extra Virgin
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Marchew zamarynować w paście misoyaki (pasta shiro jasna miso, sake, cukier, olej sezamowy, kolendra). Ogórki i rzodkiew pociąć obieraczką do warzyw w cienkie plastry, posolić, ścisnąć i wypłukać w zimnej wodzie. Marchew opłukać z pasty misoyaki i pociąć w plastry jak ogórki i rzodkiew.
Glony hijki namoczyć w letniej wodzie, aż będą miękkie.
Wszystkie składniki (ogórek, rzodkiew, marchew, glony, makaron shirtaki, cząstki cytrusów) ułożyć na talerzu tak, aby wszystkie kolory sałatki wymieszały się.
Całość polać dressingiem i udekorować kwiatami kolendry.
Jakie wino do obiadu?
Sałaty, sałatki oraz inne delikatne potrawy, zazwyczaj kojarzą się z wiosną i latem, kiedy przy palącym słońcu i wysokiej temperaturze nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie i zbędne kalorie.
Właściwym połączeniem do tego typu potraw wydaje się być wino musujące. Orzeźwiający mus, odświeżająca kwasowość i niska temperatura sprawiają, że ten typ wina doskonale sprawdzi się w towarzystwie sałatek.
Oczywiście duże znaczenie ma typ potrawy oraz rodzaj sosu jaki zostanie użyty do przyprawienia całości.
W sałatce orientalnej, gdzie mamy do czynienia z wyrazistym i odrobinę pikantnym smakiem, warto postawić na łagodne odświeżające, owocowo-kwiatowe prosecco czyli wino musujące z północnej części Włoch z Wenecji Euganejskiej (Mionetto Prosecco Prestige Collection Treviso Brut). Prosecco, to wino musujące wytwarzane metodą Charmata. Dzięki takiej metodzie produkcji posiada świeższe i bardziej dojrzałe aromaty zachowując przy tym naturalna kwasowość.
Innym, równie ciekawym winem produkowanym w podobny sposób, jest Vino de Aguja – rodzaj hiszpańskiego odpowiednika prosecco (choć bywa, że wina te są nasycane gazem technicznym).
Vino de Aguja zazwyczaj jest mniej wytrawne, co w połączeniu z pikantnym smakiem sałatki może dawać ciekawe i zgodne połączenia.
Klasyczne wino musujące z Hiszpanii produkowane metodą szampańską, czyli cava, to również interesujące wskazanie. Dobrym towarzystwem dla sałatki orientalnej będzie zarówno w cava wytrawnej wersji brut jak i semi- seco – Cava Galda Semi-Seco (z bardziej zaakcentowanym cukrem). Cava charakteryzować będzie się pełniejszą strukturą, wyraźniejszą kwasowością i bardziej herbatnikowym aromatem i smakiem. Wino to doda potrawie elegancji i świeżości oraz ładnie zintegruje się ze składnikami sałatki.
Poza winem musującym warto sięgnąć po białe wina na bazie odmian riesling (Abtei Himmerod Riesling Alte Rebe Trocken), müller-thurgau (Müller-Thurgau Castelbert), gewurztraminer (Gewürztraminer Tramin), czy grüner veltiner. Aromatyczny charakter, kwasowość, wyraziste ciało oraz odrobina łagodniejszej wytrawności, to na pewno odpowiednie cechy wina dla orientalnej sałatki.
Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...