Szaszlyki z kurczaka
Wino w kuchni

Szaszłyki z kurczaka, polędwicy wieprzowej i boczku

Szaszłyki z kurczaka czy inne łatwe w przygotowaniu, ładnie wyglądające potrawy są świetnym wyborem podczas weekendowych spotkań w gronie przyjaciół czy rodziny. Przede wszystkim cieplejsze i dłuższe dni sprawiają, że takie spotkania organizujemy coraz chętniej. Delikatne mięso kurczaka oraz odrobina łagodnej polędwicy wieprzowej wsparte nutką tłuszczyku z boczku i dodatkami w postaci warzyw oraz przypraw, tworzą potrawę o niezbyt intensywnych aromatach.

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka:

  • 400 g makaronu linguine.
  • 200 g dowolnych grzybów.
  • 150 g wędzonego boczku.
  • 12 szparagów

Marynata:

  • ząbek czosnku.
  • starty parmezan.
  • 30 g masła.
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę mieszając oliwę z oliwek z winem, czosnkiem oraz ziołami. Pierś kurczaka i polędwicę kroimy na kawałki, a boczek w plastry. Całość zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.

Podczas, gdy marynata się chodzi, kroimy na części paprykę, cebulę i cukinię, tak by łatwo było nabić je na patyczki do grillowania. Mięso i warzywa nabijamy na patyczki, zaczynając od kurczaka lub polędwicy i tak samo kończmy.

Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Szaszłyki można piec na grillu lub w piekarniku czy na patelni grillowej.

Jakie wino do obiadu?

Świetnie w towarzystwie szaszłyków sprawdzi się pełniejsze wino białe np. dojrzewające w beczce chardonnay. Przede wszystkim ciekawe propozycje znaleźć możemy w USA, Australii oraz w bardzo znanych apelacjach Burgundii.

Dlatego wino białe o podwyższonej kwasowości typu sauvignon blanc z Doliny Loary (wino Pouilly Fumé Les Ombelles), czy Nowej Zelandii lub chenin blanc z RPA (wino Chenin Blanc Boschendal) doskonale orzeźwi i zrównoważy smak szaszłyków.

Z pewnością udanym wyborem okazać może się łagodniejsze wino czerwone. Także dobrze sprawdzą się nowoświatowe merlot z Chile (wino Santa Ema Select Terroir Merlot) czy młody, niedojrzewający w beczce malbec z Argentyny. Przede wszystkim takie wina, o owocowym charakterze z łagodniejszą taniną, nie przyćmią smaku szaszłyków.

Niewątpliwie trafnym wyborem będzie również owocowa, młoda mencia z Bierzo w Hiszpanii (wino Luna Beberide Mencia), sycylisjkie nero d’avola (wino Mont’Albano Nero d’Avola) czy cabernet franc z Doliny Loary we Francji.

Wybraliśmy dla Ciebie: