Szaszłyki z kurczaka czy inne łatwe w przygotowaniu, ładnie wyglądające potrawy są świetnym wyborem podczas weekendowych spotkań w gronie przyjaciół czy rodziny. Przede wszystkim cieplejsze i dłuższe dni sprawiają, że takie spotkania organizujemy coraz chętniej. Delikatne mięso kurczaka oraz odrobina łagodnej polędwicy wieprzowej wsparte nutką tłuszczyku z boczku i dodatkami w postaci warzyw oraz przypraw, tworzą potrawę o niezbyt intensywnych aromatach.
Składniki:
Szaszłyki z kurczaka:
- 400 g makaronu linguine.
- 200 g dowolnych grzybów.
- 150 g wędzonego boczku.
- 12 szparagów
Marynata:
- ząbek czosnku.
- starty parmezan.
- 30 g masła.
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę mieszając oliwę z oliwek z winem, czosnkiem oraz ziołami. Pierś kurczaka i polędwicę kroimy na kawałki, a boczek w plastry. Całość zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.
Podczas, gdy marynata się chodzi, kroimy na części paprykę, cebulę i cukinię, tak by łatwo było nabić je na patyczki do grillowania. Mięso i warzywa nabijamy na patyczki, zaczynając od kurczaka lub polędwicy i tak samo kończmy.
Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Szaszłyki można piec na grillu lub w piekarniku czy na patelni grillowej.
Jakie wino do obiadu?
Świetnie w towarzystwie szaszłyków sprawdzi się pełniejsze wino białe np. dojrzewające w beczce chardonnay. Przede wszystkim ciekawe propozycje znaleźć możemy w USA, Australii oraz w bardzo znanych apelacjach Burgundii.
Dlatego wino białe o podwyższonej kwasowości typu sauvignon blanc z Doliny Loary (wino Pouilly Fumé Les Ombelles), czy Nowej Zelandii lub chenin blanc z RPA (wino Chenin Blanc Boschendal) doskonale orzeźwi i zrównoważy smak szaszłyków.
Z pewnością udanym wyborem okazać może się łagodniejsze wino czerwone. Także dobrze sprawdzą się nowoświatowe merlot z Chile (wino Santa Ema Select Terroir Merlot) czy młody, niedojrzewający w beczce malbec z Argentyny. Przede wszystkim takie wina, o owocowym charakterze z łagodniejszą taniną, nie przyćmią smaku szaszłyków.
Niewątpliwie trafnym wyborem będzie również owocowa, młoda mencia z Bierzo w Hiszpanii (wino Luna Beberide Mencia), sycylisjkie nero d’avola (wino Mont’Albano Nero d’Avola) czy cabernet franc z Doliny Loary we Francji.