Vinho verde to przenikliwa, radosna rześkość o niezwykłej mocy odświeżającej. Skąpana w cytrusach, kwiatach i wszechogarniającej, wręcz zaraźliwej młodości. Wyobraź sobie subtelną perlistość, która rozpływa się po podniebieniu pozytywnie drażniąc zmysły i sprawiając, że na nowo zaczynasz definiować określenie soczystości. To wyobrażenie łatwo można zmaterializować, ba nie trzeba wydawać góry gotówki na nie. To wszystko można mieć zaklęte w kieliszku vinho verde. Pod warunkiem, że będzie młode. To młodość, w tym przypadku, gra pierwsze skrzypce.
Zieleń vinho verde to trzy kolory
Przewrotnością jest fakt, iż vinho verde wbrew swej zieleń sugerującej nazwie (związanej raczej z faktem wspomnianej młodej świeżości) jest jednym z nielicznych krystalicznie przejrzystych, niemal bezbarwnych win. Lecz vinho verde bywa też różowe, czerwone, a nawet musujące. Co do różu, mimo niewielkiego udziału w produkcji zaczyna być zauważalne wśród zagranicznych konsumentów. Czerwień natomiast z racji swego dość mocno rustykalnego stylu spożywana jest na miejscu. Co ciekawe, często nie w szkle, a w glinianych kubkach z uchem. Po prostu jako współtowarzysz biesiady czy najlepszy substytut innych napojów.
Wyjątkowe siedlisko
A wszystko to z najdalej na północ wysuniętego regionu winiarskiego Portugalii jakim jest chłodne, skąpane w zieleni Minho. To tutaj rodzi się „zielone wino”. Chłodno, dżdżysto, nie folderowo wręcz. Niektórzy winiarze, tradycyjnie, by uniknąć chorób związanych z nadmierną wilgocią, uprawia ją na wysokich rusztowaniach. Wówczas w porze winobrania należy wspinać się po drabinie.
Endemiczna różnorodność vinho verde
Wino tworzone jest w oparciu o kilka odmian winorośli, najczęściej w kupażu, choć coraz częściej pojawiają się też ambitne jedno-odmianowe butelki, których zadaniem jest szczególne zwrócenie uwagi na winorośl, która swą wyjątkowość może podkreślić w osamotnieniu, A odmian jest sporo, każda niesie inne przesłanie zmysłowe i udowadnia wciąż na nowo wyjątkową pozycję Portugalii, która posiada przeszło 300, endemicznych gron. To prawdziwy skarbiec, którego urzekającym przedstawicielem jest vinho verde.
Nieznośna lekkość bytu
Vinho verde swą świeżość zawdzięcza też lekkiej, subtelnie zaznaczonej na podniebieniu perlistości. W przeszłości zawdzięczanej fermentacji jabłkowo-mlekowej, podczas której naturalnym produktem ubocznym był, zachowywany w tym winie dwutlenek węgla. Dziś, w dobie zachłannych doznań, perlistość jest wspomagana lekkim dogazowaniem, by zachować czy raczej podkreślić charakter wina.
Uniwersalność wpisana w charakter
Lekkość, zwiewność i łatwość w interpretacji wina czy raczej jego czytelność, zjednują mu rok do roku coraz szersze grono zwolenników. Wielu winomanów ma butelkę verde nie tylko wówczas gdy kanikuła za oknem, ale i wtedy gdy różnorodność na stole. Swą lekkością w stylistyce, niższą niż standardowe wina zawartością alkoholu, wino zaprzyjaźnia się z konsumentem i wielu po nie z chęcią wraca.
Jasna strona mocy
Vinho verde to dobra butelka, zwłaszcza gdy chcemy przeciągnąć w sposób dyplomatyczny, bliskie nam osoby z czarnej strony mocy win półwytrawnych czy półsłodkich na jasną stronę mocy win jakie wytwarza się standardowo na świecie. Butelka ta będzie wspaniałym pomostem.
Monsenhor Vinho Verde DOCpochodzenie: Portugalia Białe klasyczne z północnej części Portugalii. Wino delikatnie musujące. Posiada, jasny, zielonkawy kolor. Wyraziste aromaty cytrusowe z wiodącym grejpfrutem, nieco mineralne. Żywe, miło szczypiące na języku, kwasowością przykrywa odrobinę cukru resztkowego zachowując niezłą równowagę. Lekkie, tylko 9 proc. alkoholu, jednak potrafi rozweselić. Niesamowicie odświeżające, dzięki zdecydowanej i silnej kwasowości. |
|
Irreversivel Vinho Verde DOCpochodzenie: Portugalia Białe, łagodne wino z północy Portugalii z regionu Minho z apelacji Vinho Verde. Wino charakteryzuje się świeżym cytrusowym owocem wspartym odrobiną orzeźwiającego musu. Orzeźwienie gwarantuje również mocno zaakcentowana kwasowość. Vinho Verde dosłownie oznacza „zielone wino”. Nazwę tę nosi oczywiście nie ze względu na kolor, ale młodość i świeżość, gdyż butelkowane jest zaraz po zbiorach i pite jako bardzo młode. Przykuwająca oko butelka oraz muskająca zmysły kwasowość czyni to wino doskonałym dodatkiem do posiłków. |