Jak co roku zastanawiasz się, czym wznieść toast za pomyślny nowy rok? Dzisiaj przedstawiamy wina musujące i ich rodzaje. Oto szybki przegląd musiaków!
31 grudnia to zdecydowanie święto win musujących. Przygotowując się do sylwestra (niezależnie od tego, czy będziesz spędzać go w domu, czy na imprezie), z pewnością planujesz wybór musiaka. Tylko… jakiego?
– Zwłaszcza w ten wieczór, a raczej noc radzę wykluczyć wszelkie napoje winopodobne. Nie wiemy, co tam jest i jak będzie wchodzić w reakcję z innymi trunkami. Lepiej odpuścić – mówi z przekonaniem Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Jakie wino musujące na sylwestra wybrać?
Sylwestra zwykle świętujemy w większym gronie. Dlatego chcąc przypodobać się wielu gustom, warto postawić na uniwersalne wina musujące. Oto najlepsze wina musujące na sylwestra:
- Prosecco. Najlepiej extra dry, takie jak Prosecco DOC Extra Dry Magnum Corte Delle Calli czy Prosecco Via Vai Extra Dry. Są żywe, rześkie, a jednocześnie zaskakują delikatną wytrawnością. Oczywiście dla fanów win wytrawnych prosecco występuje także w wersji brut.
- Cava. Jest niewiele droższa od prosecco, a występuje w wersji od ultrawytrawnej do wręcz słodkawej. Dobrym wyborem będzie np. Cava Galda Semi Seco o półwytrawnym smaku lub wytrawna Cava Bohigas Extra Brut Gran Reserva. – Jako że na mieszkańców Katalonii inni Hiszpanie wołają „el polaco”, to może warto sięgnąć po cavę. Kto wie, może w nowym roku ugruntuje nasze plany podróży? Wszak do Barcelony tanie linie wciąż latają – opowiada z uśmiechem Sułek.
- Crémant. Francuski szyk i elegancja. Jakością mierzy się z szampanem, a jest w o wiele niższej cenie. Warto śmiało sięgnąć po crémant z różnych regionów, m.in. Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Jury. Alzacki Michel Leon Cremant d’Alsace Brut będzie uwodził kwiatowym bukietem, zaś Michel Leon Cremant d’Alsace Brut Rose pięknym różowym kolorem.
- Lambrusco. To lekko musujące wino czerwone może być bardzo ciekawym wyborem na sylwestra. Dzieli się aromatami truskawek, porzeczek, wiśni, malin i delikatnymi przyprawami. Jeśli więc wśród zaproszonych gości masz kogoś, kto bardziej przepada za winem czerwonym – to wybór dla ciebie. W Salonach Fine Wine znajdziesz m.in. Lambrusco Rosso Provincia di Mantova, pełne wigoru i soczystości.
- Franciacorta. Wyjątkowy wybór wśród win musujących. Wytwarzana jest metodą klasyczną (tą samą, którą stosuje się w produkcji szampana i crémant). Ma w sobie wielowarstwową złożoność i obfitą różnorodność. Franciacorta występuje w wielu stylach, od łagodnych po „muskularne”. Franciacorta Purabolla Saten będzie zdecydowanie tą łagodniejszą wersją.
Jak przechowywać wino musujące?
Jeśli już przy winach musujących jesteśmy, to warto odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób je przechować, aby podzieliły się wszystkimi swoimi aromatami. Dobrym miejscem będzie lodówka, ale na krótko, ponieważ winu może zaszkodzić sąsiedztwo dań poświątecznych.
– Wystarczy na dwie-trzy godziny lub po prostu w dniu imprezy umieścić wino w lodówce. Zamrażarka może być ryzykowna ze względu na ulotną pamięć. Lepszy będzie lód i woda. Jeśli ktoś już dłużej lubi przechowywać butelki musujące, to niech pamięta, że lepiej to robić w pionie, bo dwutlenek węgla i korek naturalny nie pałają do siebie szczególną miłością – wyjaśnia Krzysztof Sułek.
Wino musujące – ile może stać?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta: jak najkrócej. Wino musujące dobrze jest zamknąć odpowiednim stoperem do win musujących i umieścić je w lodówce. Ale czas najlepiej skrócić do absolutnego minimum.