Bezpretensjonalne, przyjemne, różnorodne – takie są wina różowe, które z roku na rok zyskują latem na popularności. Nic więc dziwnego, że zadajecie nam na ich temat coraz więcej pytań. Dzisiaj odpowiemy na najważniejsze z nich. Poznajcie bliżej wina różowe!
Wina różowe w zakresie koloru można określić mianem win pośrednich – między winami białymi i czerwonymi. Występują w naprawdę wielu odcieniach: od bladoróżowych, przez łososiowe, po malinowe. Co jednak bardzo ważne, intensywność koloru nie definiuje nam jakości wina! Barwa świadczy jedynie o procesie jego produkcji oraz wykorzystanych odmianach winogron.
Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób „ugryźć” temat różu w świecie wina, przeczytaj nasz tekst. Oto odpowiedzi na najpopularniejsze pytania dot. różowych win.
Wino różowe – jak powstaje?
Wino różowe powstaje dzięki krótkiemu okresowi maceracji. To właśnie ten proces odpowiada za zabarwienie bezbarwnego moszczu winogronowego barwnikami obecnymi w skórkach czerwonych winogron, z którymi trzymany jest wcześniej wspomniany moszcz.
W zależności od pomysłu winiarza wyciśnięty sok z winogron trzyma się razem z wytłoczynami od 2 godzin do około 24 godzin. Po tym czasie moszcz i skórki są oddzielane. Im wspólne „leżakowanie” trwa dłużej, tym intensywność barwy wina jest większa. Dla porównania warto wiedzieć, że w przypadku produkcji wina o czerwonym kolorze proces ten trwa nawet do 4 tygodni.
Z jakich szczepów produkuje się wino różowe?
Każdy kraj wykorzystuje inne odmiany winogron. Można jednak wyróżnić kilka najważniejszych szczepów na przykładzie trzech krajów winiarskich:
- we Francji, gdzie wino różowe nazywane jest rosé, używa się grenache, cinsault, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir;
- w Hiszpanii, gdzie używa się nazwy rosado, wykorzystuje się odmiany garnacha, garnacha tintorera, pinot noir, trepat, syrah, tempranillo;
- we Włoszech do produkcji wina rosato, bo tak tutaj nazywają się wina różowe, sięga się po szczepy glera, pinot nero, negroamaro czy primitivo.
Jak podawać różowe wino?
Zacznijmy od kieliszka – najlepiej sięgnąć po taki z wysoką nóżką, aby podczas trzymania kieliszka dłoń nie ogrzewała czaszy. Nie ogrzewała, ponieważ ogromne znaczenie w serwowaniu różowego wina ma jego temperatura. Wino powinno być schłodzone do ok. 10 stopni Celsjusza. W takich warunkach różowe wino będzie smakowało najlepiej.
Jakie aromaty można wyczuć w różowym winie?
Różowe wino wyróżnia się najczęściej aromatami malin, truskawek i poziomek. To właśnie nuty owocowe przodują w tym rodzaju wina, ale można również napotkać nuty kwiatowe i ziołowe – choć niego głębsze niż w winach białych. Z pewnością wina różowe są delikatniejsze niż czerwone. Dzieje się tak za sprawą wspomnianej krótkiej maceracji i krótszej fermentacji (w takim sposobie produkcji nie da się wydobyć dużej ilości tanin). Nie oznacza to wcale, że nie można napotkać win różowych o cięższym smaku… Dla każdego coś różowego!
Różowe wino – do jakich potraw?
Najczęściej wino różowe podaje się jako aperitif, ale to nie koniec jego możliwości. Tradycyjnie warto dobierać wino do smaku potrawy.
Wino różowe wytrawne
Wytrawne wina różowe lubią się ze świeżymi sałatkami, wędlinami, lekkimi zapiekankami i owocami morza.
Wino różowe półwytrawne
Półwytrawne wina różowe będą pasowały do dań z mięsem drobiowym (również tych dobrze przyprawionych) i rybami. Możesz je również podać z makaronami czy lekkimi owocowymi deserami.
Wino różowe słodkie
Słodkie wina różowe zdecydowanie warto zaserwować z ciastami i dojrzałymi owocami.