Jeśli myślisz o Prowansji, to z pewnością widzisz przed oczami lawendę i słoneczniki. A czy na Twojej liście skojarzeń jest różowe wino? Jeśli tak – gratulujemy. Jeśli nie – przeczytaj nasz artykuł! Wina z Prowansji lśnią różem.
Prowansja to region we Francji, który słynie z produkcji wysokiej jakości win. Historia uprawy winorośli sięga tutaj 2,6 tys. lat wstecz. Dlatego Prowansja jest tak popularna wśród miłośników francuskiego wina na całym świecie – a szczególnie różu. Według szacunków aż 75% produkowanego w Prowansji wina ma właśnie różowy kolor.
Wina z Prowansji to jedne z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych na świecie win francuskich. Słyną ze swojego lekkiego, różowego koloru oraz delikatnego, owocowego smaku. Dowiedz się o nich więcej.
Prowansja: południowa kraina lekkości
Prowansja dzięki swojemu południowemu położeniu na mapie Francji może się pochwalić śródziemnomorskim klimatem – idealnym do uprawy winogron. Charakteryzują go łagodne zimy i bardzo ciepłe lato z niewielkimi opadami deszczu. Winiarze muszą być jednak bardzo ostrożni. Słońce świeci tu naprawdę długo, dlatego trzeba uważnie doglądać dojrzewania winogron.
Na prowansalskich stokach najczęściej można spotkać odmiany grenache, mourvèdre, carignan i syrah. W Prowansji winnice zakładane są na rozmaitych glebach: piaszczystych, łupkowych, wapiennych… Gleby są tutaj bardzo niejednorodne.
Wina z Prowansji, czyli co nieco o apelacjach
Winiarska Prowansja składa się z 9 głównych regionów (AOC – Appellation de’Origin Contrôlée). Najbardziej znane apelacje winiarskie to AOC Côtes de Provence, AOC Coteaux d’Aix-en-Provence, AOC Cassis i AOC Bandol.
Côtes de Provence to największy AOC w Prowansji. Jest na tyle duży, że istnieją spore różnice w klimacie, wysokości winnic, glebach i opadach deszczu. Współistnieją tu cztery geograficzne „podregiony” (Sainte-Victoire, La Londe, Fréjus i Pierrefeu).
Najstarszy AOC to wspomniany Cassis. Obecnie jest sercem białych win prowansalskich. Niestety, w XVIII wieku lokalne winogrona zostały zniszczone przez epidemię filoksery, ale winiarze nie poddali się i zasadzili je ponownie. Dzisiaj królują tu szczepy marsanne i clairette.
Jakie wina produkuje się w Prowansji?
Różowe, białe i czerwone – po takie wina z Prowansji (i w takiej kolejności!) wybierają się do Francji winopijcy. Dzięki unikalnemu klimatowi powstają tu wina o różnym smaku i aromacie. Różowe wina charakteryzują się owocowym aromatem i delikatną strukturą. Białe wina są lekkie i orzeźwiające, a czerwone mają bogatszy smak i aromat.
Różowe wina z Prowansji
Do produkcji rosé najczęściej wybiera się szczepy grenache i mourvèdre. Grenache jest odpowiedzialny za owocowy smak i delikatną strukturę różowego wina, a mourvèdre za kolor.
Białe wina z Prowansji
Białe wina produkowane są z winogron szczepów vermentino, ugni blanc i clairette. Wina te charakteryzują się orzeźwiającą świeżością, a jednocześnie bogatym bukietem.
Czerwone wina z Prowansji
Czerwone wina Prowansji to głównie kupaże grenache, syrah i mourvèdre. Wina te mają bogatszy smak i aromat niż białe czy rosé. Do czerwonych win winiarze często dodają również carignan, aby nadać im więcej ciała i struktury.
Do jakich dań pasują różowe wina z Prowansji?
Wina z Prowansji są idealnym dodatkiem do lekkich dań i przekąsek. Świetnie komponują się z rybami i owocami morza (znasz zupę o nazwie bouillabaisse? Pochodzi ona właśnie z Prowansji!) lub grillowanymi warzywami. Podaj je np. z sosem aioli i koniecznie z ziołami – warto dobrać tymianek i rozmaryn.
Różowe wina z Prowansji są także świetnym aperitifem. Idealnie schłodzone mogą być interesującym początkiem spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.
Chcesz spróbować nowego i oryginalnego wina na lato? Koniecznie sięgnij po wina z Prowansji. W Salonach Fine Wine mamy dla Ciebie wyjątkowe różowe wina o prowansalskim pochodzeniu. Sprawdź!