W sercu Izraela, na uroczych wzgórzach Karmel, kryje się jedna z najstarszych i najbardziej renomowanych winiarni tego kraju – winnica Binyamina. Jej korzenie sięgają 1952 roku, gdy Joseph Zeltzer zapragnął kontynuować tradycję winiarską w byłej fabryce perfum. Poznaj fascynującą historię winnicy Binyamina.
Winnica Binyamina nie tylko podąża za tradycją, ale również wyznacza trendy i standardy w produkcji wina. To prawdziwa perła izraelskiego winiarstwa.
– Winiarze w Izraelu nie mają tu raju, choć wina produkują wybitne. Niewielki, mimo swej sławy, kraj winiarski posiada raptem 5,5 tys. ha upraw, ale za to jest mocno różnorodny klimatycznie. Galilea ma największe znaczenie, później Wzgórza Golan, Masyw Centralny i wybrzeże. Wreszcie wzbudzające podziw i zdziwienie winnice na pustyni Negev, gdzie wbrew zdrowemu rozsądkowi rośnie winorośl. Owszem, nawadniana, ale w klimacie pustynnym. Różnorodność klimatyczna siedlisk sprawia, że zbiory trwają długo od lipca do nawet listopada – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Jeśli więc chcesz poznać bliżej izraelskie wino, koniecznie odwiedź osobiście Winnicę Binyamina. Jeśli nie planujesz wycieczki do Izraela – koniecznie przeczytaj o historii tego miejsca.
Winnica Binyamina i jej początki
Winnicę Binyamina założył w 1952 roku Joseph Zeltzer, imigrant z Węgier. Produkcję otworzył w budynku, w którym mieściła się przez niemal 30 lat fabryka perfum z jaśminu. Od początków Zeltzer skupiał się na wytwarzaniu win słodkich, prostych win stołowych i likierów. Po uwolnieniu się od monopolu spółdzielni Carmel (w tamtych czasach wszyscy winiarze musieli pracować przez spółdzielnię winiarską) dzięki osobistemu wstawiennictwu premiera Ben Guriona Józef mógł rozpocząć samodzielną produkcję wina. Od tamtej pory winiarnia stała się znana ze swoich likierów i brandy pod marką Hard Nut Liqueur, które zdobyły uznanie za jakość i smak.
– Wielokrotnie zmieniając właścicieli, choćby z powodów dla których uważana jest za izraelski skarb winiarski, winnica była nieustannie modernizowana, by ostatecznie zostać nowoczesnym obiektem bazującym na wspaniałych działkach winiarskich – komentuje Sułek.
Skąd wzięła się nazwa Binyamina i co ma wspólnego z Karmelem?
Za obecną lokalizacją winiarni w sercu uroczej wioski Binyamina kryje się intrygująca historia. Baron Benjamin de Rothschild, od którego pochodzi nazwa wioski Binyamina, był właśnie założycielem wspomnianej fabryki perfum.
Binyamina, położona tuż obok miasta Zichron Ja’akow, jest dzisiaj centrum tego izraelskiego regionu winiarskiego. Patrząc na mapę Izraela, zarówno Binyamina, jak i Zichron Ja’akow mieszczą się na południowych stokach wzgórz Karmel, które bogate są w żyzne gleby – idealne do produkcji wina. Joseph Zeltzer nie mógł więc lepiej wybrać.
Winnica Binyamina dzisiaj
2008 rok przyniósł nowy rozdział w historii Winiarni Binyamina. Kolejni prywatni inwestorzy zauważyli nieograniczony potencjał tego winiarskiego klejnotu i postanowili zainwestować w jego dalszy rozwój. Od tego momentu inwestycje stały się stałym elementem życia winnicy. Nowi inwestorzy zrozumieli, że nowoczesne podejście i inwestycje są kluczem do utrzymania konkurencyjności.
– Dzisiaj winnica Binyamina jest jedną z najnowocześniejszych piwnic z doskonałymi beczkami z dębu francuskiego, w której dojrzewają wina stworzone z gron zbieranych głównie nocą z takich regionów jak Wzgórza Golan, Górna i Dolna Galilea, Wzgórza Kadesz czy Region Tabor. Od 2008 roku należy do sieci supermarketów Hatzi Hinam – mówi Krzysztof Sułek.
Regularne inwestycje są kierowane na różne aspekty działalności winnicy. Od odnowienia i rozbudowy winnicy, przez zakup nowoczesnego sprzętu, po zatrudnienie wykwalifikowanych ekspertów w dziedzinie winiarstwa. To dzięki temu ciągłemu wysiłkowi Winiarnia Binyamina nadal zachowuje swój prestiż i jakość, co przyciąga zarówno krajowych, jak i międzynarodowych miłośników wina.
Jakie wina produkuje winnica Binyamina?
W Salonach Fine Wine znajdziesz trzy kolekcje win Binyamina: Reserve, Moshava i Teva. Wszystkie są winami wegańskimi.
Kolekcja Teva obejmuje wina odmianowe, którymi można cieszyć się codziennie. Binyamina Teva Shiraz urzeka wyrazistymi nutami leśnych owoców i przypraw. Binyamina Teva Cabernet Sauvignon z domieszką merlota uprzyjemnia czas czerwonymi owocami otulonymi delikatną szczyptą przypraw. Za to Binyamina Teva Merlot (z dodatkiem cabernet sauvignon) to doskonale wyważone wino z aromatami wiśni i jagód.
Moshava to kolekcja wyprodukowana na cześć 70. rocznicy powstania państwa Izrael i 95. rocznicy powstania osady Binyamina. Na półkach Fine Wine znajdziesz białe chardonnay, czerwone cabernet sauvignon i bardzo ciekawe różowe Moshava Grenache Rose w całości ze szczepu grenache. Jest pełne rześkości i urzekające lekkim stylem, gdzie intensywne aromaty malin i truskawek łączą się z cytrusową kwasowością.
Najciekawszą kolekcją jest Binyamina Reserve. Jak piszą jej twórcy, to „manifestacja naszej głębokiej relacji z ziemią i odzwierciedlenie indywidualności terroir każdego z winogron”. Składa się wyłącznie z win odmianowych. Winogrona do każdego wina z serii zostały zebrane z jednej lub kilku winnic w tej samej apelacji. W Fine Wine możesz skosztować win Binyamina Reserve Cabernet Sauvignon oraz Binyamina Reserve Shiraz. Spróbuj ich koniecznie!