Podróże z winem

Winnica Quinta de La Rosa

Winnica Quinta de La Rosa prowadzona jest przez rodzinę Bergqvist, jednym z prekursorów w produkcji wysokiej klasy wina niewzmacnianego w regionie Douro. Ich plantacje znajdują się w odległości ok. 100 km na północ od Porto w pobliżu Pinhao, niewielkiego miasteczka w sercu winiarskiego regionu, którego pejzaż skąpany jest winoroślą. Sama winnica mieści się na najwyższych terasach rzeki Douro w Portugalii. Rodzina Bergqvist wybrała ten niewielki teren ze względu na odpowiednią ilość promieni słonecznych i wysoką jakość gleby. 

Tradycja i nowoczesność w Quinta de La Rosa

Quinta de La Rosa stawia na szacunek dla tradycji. Przykład? Wszystkie owoce na wina porto są deptane – jak dawniej! Jednak nie brak tu także nowoczesnej techniki winiarskiej. Winnice certyfikowane są przez ADVID jako propagujące zrównoważony rozwój. Właściciele kładą szczególny nacisk na praktyki ekologiczne, recykling i oszczędzanie wody. Nawet butelki są lżejsze, by zaoszczędzić zasoby potrzebne przy ich produkcji i energię wykorzystywaną w transporcie.

 

Sophia Berqvist na czele Quinta de La Rosa

Od 1988 r. na czele rodzinnego interesu stoi Sophia Bergqvist. Przed nią tę funkcję dzierżył ojciec Sophii, który uprawiał winogrona na sprzedaż. Sophia pomogła w stworzeniu własnej marki i winnicy Quinta de la Rosa. 

 

O winnicy Quinta de la Rosa rozmawiamy z Sophią Bergqvist: 

Czy zawsze chciałaś pracować w branży winiarskiej?

Jako nastolatka wyjechałam z domu i rozpoczęłam studia na uniwersytecie Cambridge. Przez 15 lat pracowałam w sektorze finansowym w Londynie, Paryżu i Lizbonie. Jednak po latach uświadomiłam sobie, że moją pasją jest winnica i Quinta de la Rosa.

Czy możesz nam powiedzieć, jak wygląda Twój typowy dzień pracy w Quinta de La Rosa?

Każdy dzień jest inny, więc ciężko opisać. Przede wszystkim bardzo dużo podróżuję, spotykam się z klientami bądź prowadzę różnego rodzaju wydarzenia, degustacje czy szkolenia na całym świecie. Jeśli przebywam na terenie winnicy, doglądam winorośli. Gdy jest czas winobrania, wraz z winemakerem testuję i blenduję nasze wina. 

Co lubisz najbardziej w swojej pracy?

Zdecydowanie poznawać nowych ludzi i próbować win!

A jakie jest Twoje ulubione wino?

Bardzo lubię białe lub czerwone Burgundy oraz La Rosa, wiadomo.

Czy jest jakaś butelka wina, o której marzysz?

Oczywiście – La Rosa Feueheerd, rocznik 1927, zrobione przez mojego pradziadka. Miałam okazję próbować to wino już dwa razy i marzę, żeby móc skosztować je jeszcze raz.

Czy jest jakaś winnica, której jeszcze nie odwiedziłaś, a bardzo chciałabyś to zrobić?

Jest ich tyle na całym świecie! Jestem szczęściarą, bo widziałam wiele, jednak teraz marzę o tym, by pojechać do Chile i tam zwiedzić winnice. 

Wyobraź sobie, że wybierasz się do znajomych na kolację. Którą butelkę wina zabrałabyś ze sobą?

Trudno teraz wybrać. Myślę, że byłaby to Quinta de la Rosa Reserve 2012 albo 2008.

Jakie jest Twoje ulubione wino do:

  • jako aperitif – champagne
  • mięsa – czerwone La Rosa Reserve 2011
  • ryb i owoców morza – białe burgundy
  • deski serów – czerwone z Bordeaux
  • deseru – rocznikowe porto

Wybraliśmy dla Ciebie:

Bądź pierwszy! Napisz swój komentarz...

Napisz komentarz