Dla początkujących miłośników wina wybór odpowiedniej czerwieni może być trudnym zadaniem. Dlatego przygotowaliśmy nasz TOP 5 czerwonych szczepów, które warto poznać. To właśnie z nich powstają dobre czerwone wina!
Znalezienie swojego pierwszego ulubionego wina brzmi dla Ciebie jak znalezienie złotego graala? Przychodzimy z pomocą. Oto pięć czerwonych win, które zachwycą od pierwszego kieliszka – i to niezależnie od tego, czy sięgasz po wino dla korzyści zdrowotnych (przeciwutleniaczy), czy po prostu dla smaku. Poznaj dobre czerwone wina pełne aromatycznych owoców, delikatne i bogate w smaku. Co równie ważne, nie trzeba wydać na nie dużo pieniędzy, by się nimi cieszyć!
Zinfandel: owocowo mi
Jeśli szukasz w winie owocowych nut, zinfandel będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Zinfandel charakteryzuje się aromatami ciemnych owoców, głównie jeżyn i jagód, oraz przyjemną pikantnością. To dobre czerwone wino pełne energii.
– Zinfandel, lub jak jego miłośnicy w USA mówią o nim „zin”, lubiany jest za dżem, bogaty aromat jagód, wiśni i suszonych śliwek z dodatkiem przypraw, pieprzu, koncentrację i soczysty styl. Jest też przyjazny różnorodności na stole. Nie wykazuje wybitnie wytrawnych cech – wylicza Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Dlaczego warto wybrać wino zinfandel? Doskonale komponuje się z pikantnymi potrawami, takimi jak barbecue czy potrawy meksykańskie. Przygotowując tego typu dania, sięgnij np. po wino Confident Zinfandel z regionu Lodi Wine Country położonego pomiędzy Zatoką San Francisco a górami Sierra Nevada. Ma aksamitnie miękkie taniny, a w smaku da się wyczuć przyjemnie soczyste owoce.
Merlot: miękkość i uniwersalność
Merlot to wino o przyjemnej miękkości, które pasuje do wielu okazji. Jest jednym z najbardziej popularnych szczepów na świecie, słynie z delikatności i gładkości. Aromaty czerwonych owoców, jak wiśnie i śliwki, dominują w smaku tego dobrego czerwonego wina.
– Merlot to ogromnie ważna odmiana. Lubiany jest za wbrew pozorom dużą różnorodność zależną od miejsca pochodzenia. Miłośnicy cenią w nim niesamowitą wręcz gładkość, niższą kwasowość, przyjazną strukturę owocową z wpisaną dobrze słodyczą nadającą łagodności – ocenia Sułek.
Te cechy powodują, że merlot wykazuje tendencję do uniwersalności przy stole. Z łatwością można go podać na różnego rodzaju przyjęciach i kolacjach. Doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Z kurczakiem, makaronem czy serami dobrze sparuje się m.in. wino Sibaris Merlot Gran Reserva.
Carménère: odkryj tajemnicę Chile
– Carménère jest idealne dla miłośników jedwabistego stylu win, średnio treściwych, z subtelnie pikantnymi niuansami. Często było porównywane, a w przeszłości nawet mylone z merlotem. Jest miękkie na podniebieniu, ma aromaty ciemnych owoców, nuty dymu – opowiada Krzysztof Sułek.
Szczep carménère został na nowo odkryty w Chile i szybko stał się tutejszym symbolem narodowym. Doskonale komponuje się z kuchnią latynoamerykańską oraz potrawami z grillowanym mięsem. Jeśli w kuchni lubisz eksperymentować, sięgając np. po mięso dzikiego ptactwa czy pikantne sery, sprawdź koniecznie wino Aliwen Carménère Reserva.
Nero d’Avola: sycylijska perła
Nero d’Avola to wino, które zabierze Cię w podróż na słoneczną Sycylię. Jak mówi sommelier Fine Wine, szczep „nero d’Avola lubiany jest za intensywną barwę, ciepło smaku i aromatów kojarzonych z wakacjami na Sycylii”. – Młode nero tryska owocowością. Im dojrzalsza forma, tym większa jest jej złożoność. Czasem ktoś użyje sformułowania, że nero to taki włoski shiraz – dodaje.
Nero d’Avola jest pełne smaku i charakteryzuje się intensywnymi aromatami ciemnych owoców, przyprawami i nutami tytoniu. Doskonale pasuje do potraw kuchni włoskiej, zwłaszcza do makaronów i dań mięsnych. Chcesz się przekonać? Wybierz wino Collemare Nero d’Avola Vino Baglio Antico.
Wszystkie powyższe wina łączą wspólne mianowniki. Odmiany są czytelne, a wina skoncentrowane. Lubią dojrzewanie w beczkach, a co za tym idzie, potrafią być złożone i intensywne. Są uniwersalnymi kompanami do rozmów i przy stole. To jednak nie wszystkie nasze propozycje! Na deser zostawiliśmy sobie..
Pinot noir: elegancja i delikatność
Pinot noir to jedno z najbardziej subtelnych win na świecie. Jest idealnym wyborem dla początkujących degustatorów. Wywodzi się z Burgundii we Francji. Znane jest ze swojej delikatności, subtelnego aromatu czerwonych owoców i aksamitnej tekstury. – Odmiana daje często wina nazywane najbardziej zmysłowymi ze względu na kuszący, czasem ziemisty zapach i miękką, okrągłą, jedwabistą, ale wciąż strukturalną konsystencję – opisuje Krzysztof Sułek.
Dla tych, którzy cenią elegancję i lekkość, pinot noir będzie idealnym towarzyszem. Lubisz dania kuchni francuskiej oraz potrawy z delikatnymi mięsami? Postaw np. na wino Awatere River Pinot Noir z Nowej Zelandii. Do drobiu czy kaczki – jak znalazł!
Odkryj świat czerwonych win z Fine Wine! Przeczytaj tekst „Rubinowy, purpurowy czy ceglasty? Poznaj sekrety koloru wina czerwonego”, a także koniecznie zajrzyj do najbliższego Salonu Fine Wine. Chętnie Ci pomożemy! Zapraszamy do skorzystania z naszej wiedzy i doświadczenia.