Wiosna już za rogiem, a razem z nią dania bazujące na warzywach: z chrupką sałatą, słodką marchewką, kremowymi szparagami… Brzmi pysznie. Tylko jak dobrać wino do warzyw? Przeczytaj!
Dobór wina do dań opartych na warzywach uznaje się za trudne zadanie. Warzywa mają bowiem wiele różnorodnych smaków i tekstur. Każde może pochwalić się też innym charakterem… I właśnie te różnice powinny być kluczowe podczas wyboru wina.
– Warzywa niosą ze sobą całą gamę smaków często przeciwstawnych, jak słodkie i gorzkie, kwaśne i pikantne, wreszcie bywają też mdłe. Jeśli dodamy do tego parę związków chemicznych, za którymi wino, najoględniej ujmując, nie przepada, np. kwas chlorogenowy, cynarynę czy kwas szczawiowy, stanie się jasne, że nie każde wino będzie dobrym kompanem warzyw. Jednak nie zniechęcam do łączenia warzyw z winem! Po prostu bezpieczniej będzie podawać je w sosach lub w towarzystwie ryb, mięs czy serów bądź orzechów – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Jak zatem dobrać wino do warzyw, aby połączenie smaków było jak najlepsze? Dzisiaj udowadniamy, że wino do warzyw można dobrać bez większego trudu.
Wino do warzyw – zacznij od smaku
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, jakie warzywa pojawią się w Twojej potrawie – a dokładniej na ich smak i sposób przygotowania. Szykujesz delikatne, zielone warzywa, które nie potrzebują obróbki termicznej lub wystarczy im dosłownie kilka minut w gorącej wodzie, takie jak jarmuż czy brokuły? Z pewnością polubią się z winem musującym lub lekkim białym. A może planujesz potrawę na bazie warzyw korzeniowych, które po upieczeniu mają kremową konsystencję, jak marchew, dynia, bataty czy ziemniaki? Postaw na aromatyczne różowe lub lekkie czerwone.
– Z pewnością unikaj win dojrzewających długo w dębowych beczkach (zwłaszcza bieli), win zbyt wyrazistych i z mocnymi taninami. Uniwersalnym wyborem (jak to często bywa) będą bąbelki zamknięte w szkle, z tym że lepszym wyborem będą wersje wytrawne, czyli brut. Wina te mają w swoim genotypie wpisaną świeżość i zwiewność – wylicza Sułek.
Wino białe do warzyw
Wśród wspomnianych białych win dobrym wyborem będzie np. Michel Leon Cremant d’Alsace Brut. Warto też postawić na gastrolubnego rieslinga, ale bez słodyczy, jak w Sibaris Riesling Gran Reserva. To chilijskie wino jest przenikliwie świeże.
Jeśli lubisz sauvignon blanc, postaw na klasykę znad Loary lub bardziej aromatyczną i nowoświatową wersję z Nowej Zelandii, jak Savee Sea Sauvignon Blanc. Niezastąpionym białym winem do warzyw może się stać gruner veltliner – zwłaszcza w austriackim ujęciu. Tu warzywa są wpisane w tradycyjne menu, dlatego takie wino jak Hiedler Gruner Veltliner Thal będzie idealnie pasowało do warzywnego menu.
Szukasz włoskiej alternatywy? Wybierz soave lub pinot grigio. Wśród francuskich win polecamy chardonnay w rześkich wersjach. Taką będzie m.in. Chartron et Trebuchet Petit Chablis, z chłodniejszego regionu, nadającego tej odmianie świeżej mineralności.
Wina do warzyw – różowe czy czerwone?
Nieocenionym towarzyszem warzyw są wina różowe, które łączą świeżość z owocowością czerwonych owoców. Jednak jeśli lubisz wina czerwone – i tu masz wybór. Postaw na młodość, kwasowość i soczystość.
– Uniwersalnością w tej materii okaże się pinot noir, południowoafrykański pinotage czy niestety rzadki cabernet franc. Dobrym wyborem stanie się piemoncka barnera czy kalifornijski zinfandel. Oczywiście można też szukać reguł z podziałem warzyw na strączkowe, gdzie czerwienie z nutą pieprzu (syrah) dobrze się odnajdą – wspomina Sułek.
Miękkie taniny znajdziesz w Saurus Pinot Noir. Owocową jędrność – w Boschendal 1685 Pinotage. A jedwabistość i aksamitność? W Confident Zinfandel.
Krótki poradnik, jak dobrać wino do warzyw
Do warzyw najlepiej dobrać wino, które będzie uzupełniało smak dania, a nie konkurowało z nim. Jeśli np. sałata jest głównym składnikiem dania, warto zdecydować się na lekkie i rześkie wina, które nie będą przytłaczać jej subtelnego smaku.
Wino do pomidora, bakłażana, papryki
Tutaj dobrym tropem będą aromatyczne białe wina. Nie zawadzi też spróbować różowego wina lub średniej budowy wina czerwonego.
Jakie wino do fasoli, soczewicy?
Masz smak na strączki? Dania, w których główną rolę odgrywają czarna fasola, czerwona lub zielona soczewica albo fasola pinto, polubią się z białymi winami musującymi, różowymi lub lekkimi czerwonymi.
Jakie wino do ziół?
Dobranie idealnego wina do ziół może być dość trudnym zadaniem. Tu na pierwszy plan wysuwają się orzeźwiające, ale intensywne aromaty, które nie zawsze dobrze współgrają z winem. Smak bazylii, koperku, mięty czy kolendry uzupełni wino musujące, białe – lekkie lub dobrze zbudowane.
Jakie wino do ostrej papryki?
Pikantne odmiany papryki są wyzwaniem, ponieważ mogą zmienić odczucia smakowe w ustach i wpłynąć na percepcję wina. – Pamiętajmy, że pikantne warzywa połączone z winem o wyższym poziomie alkoholu czy też garbników będą tym bardziej ostre w odczuciach smakowych – przestrzega Krzysztof Sułek. Kluczem są więc wina o niższej zawartości alkoholu, ale także musujące, aromatyczne białe czy różowe.
Wino do warzyw, ale co z dodatkami? Nie zapomnij!
Na wybór odpowiedniego wina do potrawy wpływają nie tylko główne składniki, ale także dodatki. Dla przykładu – przygotowując sałatkę z dodatkiem kwaśnych składników, takimi jak cytrusy czy winogrona, rozważ wina białe o wyższej kwasowości. Wówczas dobrze się skontrastują. Przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki czy kardamon, mogą dobrze współgrać z czerwonymi, aksamitnymi winami. Aromatyczne zioła, takie jak oregano czy rozmaryn mogą dobrze pasować do białych win o średniej mocy i kwasowości.
Co z dietą wegańską? I tutaj można dobrać odpowiednie wina. W Salonach Fine Wine znajdziesz spory wybór win wegańskich, które powstały bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj ten artykuł o winie wegańskim.