Kojarzymy ją z wibrującą architekturą Barcelony, chłodem Pirenejów, średniowieczną starówką Girony pachnącą huevos rotos… Katalonia potrafi zawładnąć zmysłami. Ciekawi Cię, jakie wino z Katalonii wybrać i z czym je połączyć? Przeczytaj!
Tradycja winiarska Katalonii sięga nawet 2,5 tys. lat wstecz. Pierwsze krzewy winorośli sadzili jeszcze Grecy, ale produkcję wina wypromowali dopiero Rzymianie. Po pladze filoksery w XIX wieku Katalonia musiała wymyślić się na nowo i zdecydowanie postawiła na cavę. Ale przecież nie tylko cavą ten region stoi! Dowiedz się więcej o tym, jakie wino z Katalonii wybrać.
Katalonia – co to jest?
Odpowiedź zależy od tego, kto będzie odpowiadał na pytanie. Miłośnik geopolityki powie, że Katalonia to wspólnota autonomiczna Hiszpanii, którą tworzą cztery prowincje (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) i 41 comarek. Miłośnik map stwierdzi: Katalonia to kraina geograficzna, granicząca z francuskimi Pirenejami na północy, Aragonią na zachodzie, Walencją na południu i Morzem Śródziemnym na wschodzie.
A miłośnik win? Że Katalonia to przede wszystkim ojczyzna cavy, a także białych i czerwonych win o śródziemnomorskim stylu.
Winiarstwo w Katalonii
W Katalonii swoją siedzibę mają dziesiątki winnic – najwięcej na południe od Barcelony. W całym regionie współistnieje 12 apelacji winiarskich (wliczając w tę sumę również D.O. Cava, z której wina mogą być również produkowane w innych wspólnotach autonomicznych Hiszpanii). Za najważniejsze uważa się dwa: Pènedes i Priorat.
Klimat dla winiarzy jest całkiem wymagający. Dlaczego? Przypomnijmy sobie, z jakimi regionami graniczy Katalonia. Góry, morze i równiny tworzą odmienne warunki klimatyczne, dlatego tutejsze wina są równie zróżnicowane. Najwięcej win pochodzi z odmian tzw. śródziemnomorskich, czyli garnacha, xarel-lo, macabeo czy parellada.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie znajdziemy tu odmian międzynarodowych. Wśród tych najważniejszych warto wyróżnić tempranillo, gewurztraminer, merlot, cabernet sauvignon, syrah czy chardonnay.
Wina z Katalonii – pełne ciała i mineralności
Wina z Katalonii trudno uogólnić. Czerwone wina z Katalonii często mają pełne ciało i wysoką zawartość alkoholu – oczywiście w zależności od regionu i warunków klimatycznych. Ale najlepsze wina z Katalonii wyróżniają się jeszcze jednym elementem: porywającą mineralnością, którą zyskują dzięki temu, że winnice były sadzone na glebach wapiennych (m.in. kredowej i łupkowej).
Tutejsze gleby są zresztą tak żyzne, że to właśnie w Katalonii mieści się druga najbardziej pożądana dla miłośników hiszpańskiego wina apelacja winiarska. Mowa o wspomnianym Priorat.
Wysokiej jakości wina z Katalonii? Postaw na Priorat
Priorat to drugi region – po Rioja, który dostał oznaczenie DOCa, czyli Denominación de Origen Calificada. Określenie DOCa jest wyróżnieniem w hołdzie dla wysiłku tutejszych winiarzy i wspaniałej jakości tworzonych przez nich win. Ilości zadomowionych w tym regionie winnic nie da się policzyć na palcach. Priorat rozkwita z każdym rokiem i z pewnością warto poznać powstające tu wina. Cabernet sauvignon, cariñena, garnacha, syrah… Jeśli fascynują Cię wina z Katalonii, nie omieszkaj spróbować tych szczepów.
Penedès, czyli nie ma to jak cava
Macabeo, parellada i xarel-lo: te trzy szczepy stanowią trzon większości win cava. Uprawia się je w regionie Penedès – drugiej najważniejszej apelacji winiarskiej w Katalonii. Wśród czerwonych odmian warto wyróżnić takie jak: monastrell, tempranillo, garnacha i merlot.
PS Ciekawią Cię wspomniane na wstępie huevos rotos, czyli pęknięte jajka? Zajrzyj do tego przepisu ze strony New York Times. Smacznego!