Na początek paradoks. Koniak to francuskie brandy z regionu apelacyjnego Cognac. Niby oczywiste, lecz gdy rozłożymy to zdanie na czynniki, może budzić wątpliwości. Brandy to słowo z holenderskiego, oznaczające spalone wino. To holendrzy pierwsi, przybywając na tereny Cognac i wywożąc stamtąd wino zauważyli, że jego destylacja tylko mu pomaga. Dalej koniak, mimo że jest nazwą zastrzeżoną dla produktów z Cognac, w świadomości naszych rodaków rozszerzona jest na liczne brandy, łącznie z produktami z dziwnych miejsc i wątpliwej jakości… Tak więc jeśli koniak to tylko Francja, a dokładniej tylko Cognac. No dobrze, przyglądając się dalej zdaniu… francuski. Francja stoi na straży jego oryginalności i nomenklatury. Tyle, że Francja go nie zna i rzadko pije, w statystykach plasując się daleko w tyle. Ot taki paradoks.
Dobry koniak apoteozą destylacji
Można zaryzykować tezę, iż koniak to najlepsza reinkarnacja wina. I to wina, które pierwotnie jest białe, dość kwasowe i dosyć cienkie (poniżej 10% alkoholu). Najlepsze więc, co mogło je spotkać, to destylacja. Nie byle jaka, bo w ściśle określonych alembikach Charentais, która finalnie daje produkt o 70% zawartości alkoholu.
Koniak i magia dojrzałości
Sam destylat to tylko kolejny etap. By wejść do grona koniaków, musi trafić do szkoły i zdobyć świadectwo dojrzałości, a konkretnie przejść starzenie minimum dwuletnie w beczkach dębowych (znowu akcent francuski, bo tylko taka dębina może być stosowana, i to wyłącznie z lasów Limousin i Tronçais). I tu zaczyna się świat subtelnych niuansów. Niby cztery kategorie koniaków pod względem wieku (najmłodszego składnika) VS, VSOP, XO i Hors d’âge, ale tak naprawdę nieskończona liczba wariantów. Każdy z zacnych producentów ma swoje podstawowe, sprawdzone koniaki i ikony, tytuły popisowe, zasługujące niewątpliwie na Nobla w dziedzinie doznań zmysłowych.
Koniakowy wachlarz wyborów: Dawid i Goliat
Są producenci koniaku, których znajdziemy na każdej niemal półce barmana, w każdym wolnocłowym sklepie czy też markecie. To oni rządzą w masowej przestrzeni. Ba, również to oni tworzą mity i tworzą potrzeby. To, że jest to produkt luksusowy, wiedzą niemal wszyscy. Lecz kiedy producent tworzy specjalny koniak, a uznany aktor w osobie Johna Malkovicha pisze scenariusz filmu, w którym nota bene gra główną rolę, a film jest właśnie o tym koniaku lub raczej o świecie bez niego, to już „coś”. Jeśli dodamy do tego, że film będzie miał premierę w roku, gdy nikt z twórców koniaku ani filmu nie będzie pośród żywych (2115!), to już mega „coś”. Ot taka ciekawostka. Nawet na pirackich stronach filmu brak! Trzeba czekać – niedoczekanie. Cóż, to po prostu sposób na kreowanie legendy i prestiżu. Ale jest i Dawid, i to nie jeden. Mali, niezależni producenci, którzy tworzą koniak we własnym, niepowtarzalnym stylu i niemal rzemieślniczej wersji, nie szukając poklasku mediów, a raczej wpisując się w potrzeby zaspokojenia wyrafinowanych konsumentów. Są więc marki globalne, są i single estate cognac. Tak więc: do wyboru, do koloru.
Potęga zmysłów
Wino to niewątpliwie doznanie zmysłowe, zwłaszcza w sferze zapachów. To kilkaset, często oczywistych, czasem subiektywnych aromatów. A co powiecie o koniaku najwyższych lotów i jego 600 aromatach? Czyż nie warto spróbować tego subtelnego, wyrafinowanego, ale i niewątpliwie niezwykle hedonistycznego trunku?
Cognac Leyrat Fine VS
pochodzenie: Francja, Cognac Pełen elegancji i finezji koniak z pojedynczej posiadłości Domaine de Chez Maillard. Wytworzony tradycyjnie z odmiany ugni blanc, poddany podwójnej destylacji a potem starzeniu w 350 litrowych beczkach z dębu francuskiego z regionu Limousin. W nosie ujawniają się przyjazne aromaty gruszek i brzoskwiń z kwiatową nutą w tle. Szczególnie uwodzi subtelny akcent drewna. W ustach jedwabiste i harmonijne o delikatnym charakterze i pełnej dojrzałości. |
|
Dobbe Cognac VSOP Gift Box
pochodzenie: Francja, Cognac Pełen ekspresji, dojrzewający w dębowych beczkach koniak. Wyraziste nuty róży i fiołków, wspaniale przeplatają się z nutami dżemu morelowego i wanilii. Doskonale zbalansowany, pełen ciepła i harmonii. |
|
Cognac Grands Domaines XO
pochodzenie: Francja, Cognac Koniak o typowych aromatach dla bardzo dojrzałych trunków. pełen elegancji i harmonii, charakteryzujący się niezwykłą finezją. |
|
Cognac Leyrat Hors d’Age
pochodzenie: Francja, Cognac Klasa sama w sobie i doskonały pokaz standardów Leyrata. Złoto bursztynowa barwa zaspokaja zmysł wzroku. Już pierwszy nos jest mocny, pełen charakteru z wyrazistym miodem w przyprawach. Ewoluuje w kierunku pieprzu i cynamonu, a także lekkiej maślanej nuty. Usta gęste, czyste z lekką wytrawnością. |
Nasze propozycje znajdziecie tutaj.