Lizaki lodowe na czerwono!
Lizaki lodowe na czerwono to orzeźwiająca kompozycja pieczonych truskawek i czerwonego wina na upalne dni.
Składniki:
- 450 gramów obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki truskawek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe cukru kryształu
- 1 filiżanka (240 ml) słodkiego czerwonego wina
Ilość: 6-8 lizaków w zależności od rozmiaru.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
W misce wymieszaj pokrojone w ćwiartki truskawki, ocet balsamiczny i cukier. Rozprowadź równo na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, w którym sok z owoców zgęstnieje (ale nie przypali się). Wyjmij z piekarnika i schłódź do temperatury pokojowej.
Pieczone truskawki wraz z sokiem przełóż do robota kuchennego i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszaj z czerwonym winem.
Uzyskaną mieszaniną zalej równo foremki aż po brzegi. Przed włożeniem patyczków do lodów mroź lizaki lodowe przez co najmniej 45 minut. Przed podaniem mroź przez kolejne 4-6 godzin do całkowitego zamrożenia.
Ze względu na alkohol lizaki lodowe z truskawek będą topnieć stosunkowo łatwo, dlatego należy je zjeść zaraz po wyjęciu z zamrażarki.