Mendoza to region o bogatej historii i kulturze, a także najważniejszy producent wina argentyńskiego. Właśnie tu rosną jedne z najlepszych winorośli na świecie – ze szczepem malbec na czele. Chcesz wiedzieć więcej? W tym tygodniu zabieramy Cię na wirtualną wycieczkę po Mendozie!
Wyobraź sobie taki widok: na pierwszym planie połacie pnącej się winorośli, w tle majestatyczne góry. Kojarzysz takie zdjęcie z winiarskich przewodników? To musi być Mendoza – tutejsze winnice słyną ze swojego pięknego krajobrazu.
Region leży w pobliżu Andów, które są naturalną barierą dla wilgotnych wiatrów Pacyfiku. Wysokość nad poziomem morza sprawia, że Mendoza ma idealne warunki do uprawy winorośli. Winnice leżą na wysokości od 800 do 1200 m n.p.m., dzięki czemu krzewom nie doskwiera gorący, suchy klimat regionu. Wino stało się więc częścią DNA Mendozy.
Mendoza – wino w stolicy argentyńskiego winiarstwa
Mendoza to przede wszystkim największy region winiarski w całej Argentynie. Według danych, które podają lokalne stowarzyszenia winiarskie, winorośle porastają tu aż 148 tys. ha ziemi. Szacunki są więc proste: tylko co czwarta winnica nie mieści się w Mendozie.
Taki wynik sprawia, że Mendoza jest jednym z głównych ośrodków produkcyjnych wina na świecie. Wino bezsprzecznie jest tu najważniejszym produktem eksportowym.
Obszar Mendozy można podzielić na pięć głównych winiarskich regionów. Jednak na szczególne wyróżnienie zasługują Valle de Uco, czyli Dolina Uco i Primera Zona – z Maipú oraz Lujan de Cuyo na czele.
Historia winobrania w Mendozie
Pierwsze winorośle w regionie Mendoza zasadzili księża kościoła katolickiego w połowie XVI wieku. Początkowo wino było produkowane oczywiście wyłącznie do użytku sakralnego. Z czasem stało się jednak coraz popularniejsze. Prawdziwy rozkwit zaczął się w XIX wieku. To wtedy do Argentyny ściągało coraz więcej hiszpańskich i włoskich winiarzy, którzy uciekali przed trawiącą Europę filokserą.
Przez znaczną większość swojego rozwoju argentyńskie winiarstwo skupiało się na produkcji krajowej. Tak naprawdę dopiero ostatnich kilka dekad pozwoliło na lepsze poznanie win z Argentyny. Dziś wina z Mendozy można znaleźć w kartach restauracji z całego świata.
Poznaj wino z Mendozy
Uprawa winorośli na dużej wysokości sprawia, że owoce zyskują charakterystyczną dojrzałość. W efekcie powstają charakterne, odważne wina. W butelkach z Mendozy znajdziesz dużo struktury, mocne taniny i wyraźną mineralność.
Wśród rosnących w Mendozie odmian winorośli najbardziej znane są te, które tworzą wina czerwone i różowe. Dominują takie odmiany jak cabernet sauvignon, malbec, bonarda, cereza i criolla grande.
Niech Cię jednak nie zwiedzie dominujące wino czerwone. W Mendozie nie brakuje również białych win. Rosną tutaj m.in. szczepy pedro gimenez, chardonnay i chenin.
O szczepie malbec słów kilka
Warto zatrzymać się na chwilę przy szczepie malbec. Ta odmiana ma swoją ojczyznę we Francji, ale właśnie w Mendozie odnalazła swój drugi dom. I pomimo francuskiego pochodzenia, najstarsze rośliny i największy obszar upraw malbecu znajdują się właśnie w Mendozie. Dlaczego? Malbec rozwija tutaj swoje najlepsze cechy.
Malbec z Mendozy będzie wyróżniał się wielką koncentracją i intensywnością aromatów. Jest wytrawny, elegancki, ze średnimi taninami. W ustach często można wyczuć jeżyny, wiśnie, czarne porzeczki i śliwki. W nosie zaś wielu odnajduje wanilię, fiołki i nuty kakao. Bardziej skoncentrowane wina dzielą się nutami tytoniu.
To tylko namiastka regionu Mendoza i wina, które je reprezentuje. Chcesz poznać argentyńskie wina z Mendozy lepiej? Zajrzyj do najbliższego Salonu Fine Wine.