Wino w kuchni

Mule w białym winie

Mule w białym winie to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Są cenione za oryginalny i wyrafinowany smak i uważane za jeden z afrodyzjaków.

Jak prawidłowo przygotować mule?

Mule to gatunek małży, które lubią zimne i słodkie wody. Występuje na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, w basenie Morza Śródziemnego czy kanału La Manche. Jednak musimy mieć na uwadze, że większość muli, które są dostępne w naszych sklepach pochodzą z hodowli. 

Jeśli kupujesz świeże mule na targu, to zanim rozpoczniesz gotowanie, należy dokładnie oczyścić je z wszelkich osadów i glonów. Włóż je do miski z osoloną, zimną wodą i zostaw w chłodnym miejscu na 3 godziny. Następnie każdą z muszli należy starannie wyszorować i dokładnie opłukać. W sklepach jednak najczęściej spotykamy mrożone mule, które są już dla nas oczyszczone. 

 

Mule w winie – jak przyrządzić?

Mule w winie to popisowe danie. Mięso muli jest białe o charakterystycznym delikatnie słodkawym smaku. Idealnie komponuje się z białym winem lub wermutem, a duszone z dodatkiem czosnku i świeżych ziół same w sobie stanowią idealne danie. Jednak dzisiaj zaprezentujemy Wam wzbogaconą wersję tego dania, do którego potrzebujecie poniższych składników:

 

  • mule
  • 2 cebula dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka (250 g) krojonych pomidorów (albo 250 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry)
  • 1 papryczki chili
  • 2 łyżka oleju
  • sól pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • 800 g świeżych muli
  • 150 ml białego, wytrawnego wina

 

Sposób wykonania muli w winie:

Rozgrzej szeroki garnek, w którym na oleju podsmaż drobno pokrojony czosnek z cebulą i chilli. Następnie dodaj oczyszczone i odsączone mule i przykryj garnek przykrywką. Po upływie minuty zdejmij pokrywkę i dodaj białe wino. Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania, dlatego gdy ¾ wina odparuje, wyjmij mule i dodaj pomidory. Całość gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp posiekaną pietruszkę. Na koniec dodaj mule jeszcze na minutę i wymieszaj dokładnie z sosem. Danie podawaj ze schłodzonym białym winem. 

wino do gotowania Fuenteseca Blanco    

pochodzenie: Hiszpania, Bullas DO
szczepy: sauvignon blanc, macabeo
producent: TERRANOSTRA

Delikatne białe wino na każdą okazję. Przyjemne nuty owocowe i wyraźnie orzeźwiający charakter. Na podniebieniu świeże, przyjemne aromaty, przynoszące skojarzenia z ziołami i agrestem. Przyjemny, lekko owocowy finisz podkreślający delikatny charakter wina.

Udanego wieczoru!

 

 

Wybraliśmy dla Ciebie: