Winnica Quinta de La Rosa prowadzona jest przez rodzinę Bergqvist, jednym z prekursorów w produkcji wysokiej klasy wina niewzmacnianego w regionie Douro. Ich plantacje znajdują się w odległości ok. 100 km na północ od Porto w pobliżu Pinhao, niewielkiego miasteczka w sercu winiarskiego regionu, którego pejzaż skąpany jest winoroślą. Sama winnica mieści się na najwyższych terasach rzeki Douro w Portugalii. Rodzina Bergqvist wybrała ten niewielki teren ze względu na odpowiednią ilość promieni słonecznych i wysoką jakość gleby.
Tradycja i nowoczesność w Quinta de La Rosa
Quinta de La Rosa stawia na szacunek dla tradycji. Przykład? Wszystkie owoce na wina porto są deptane – jak dawniej! Jednak nie brak tu także nowoczesnej techniki winiarskiej. Winnice certyfikowane są przez ADVID jako propagujące zrównoważony rozwój. Właściciele kładą szczególny nacisk na praktyki ekologiczne, recykling i oszczędzanie wody. Nawet butelki są lżejsze, by zaoszczędzić zasoby potrzebne przy ich produkcji i energię wykorzystywaną w transporcie.
Sophia Berqvist na czele Quinta de La Rosa
Od 1988 r. na czele rodzinnego interesu stoi Sophia Bergqvist. Przed nią tę funkcję dzierżył ojciec Sophii, który uprawiał winogrona na sprzedaż. Sophia pomogła w stworzeniu własnej marki i winnicy Quinta de la Rosa.
O winnicy Quinta de la Rosa rozmawiamy z Sophią Bergqvist:
Czy zawsze chciałaś pracować w branży winiarskiej?
Jako nastolatka wyjechałam z domu i rozpoczęłam studia na uniwersytecie Cambridge. Przez 15 lat pracowałam w sektorze finansowym w Londynie, Paryżu i Lizbonie. Jednak po latach uświadomiłam sobie, że moją pasją jest winnica i Quinta de la Rosa.
Czy możesz nam powiedzieć, jak wygląda Twój typowy dzień pracy w Quinta de La Rosa?
Każdy dzień jest inny, więc ciężko opisać. Przede wszystkim bardzo dużo podróżuję, spotykam się z klientami bądź prowadzę różnego rodzaju wydarzenia, degustacje czy szkolenia na całym świecie. Jeśli przebywam na terenie winnicy, doglądam winorośli. Gdy jest czas winobrania, wraz z winemakerem testuję i blenduję nasze wina.
Co lubisz najbardziej w swojej pracy?
Zdecydowanie poznawać nowych ludzi i próbować win!
A jakie jest Twoje ulubione wino?
Bardzo lubię białe lub czerwone Burgundy oraz La Rosa, wiadomo.
Czy jest jakaś butelka wina, o której marzysz?
Oczywiście – La Rosa Feueheerd, rocznik 1927, zrobione przez mojego pradziadka. Miałam okazję próbować to wino już dwa razy i marzę, żeby móc skosztować je jeszcze raz.
Czy jest jakaś winnica, której jeszcze nie odwiedziłaś, a bardzo chciałabyś to zrobić?
Jest ich tyle na całym świecie! Jestem szczęściarą, bo widziałam wiele, jednak teraz marzę o tym, by pojechać do Chile i tam zwiedzić winnice.
Wyobraź sobie, że wybierasz się do znajomych na kolację. Którą butelkę wina zabrałabyś ze sobą?
Trudno teraz wybrać. Myślę, że byłaby to Quinta de la Rosa Reserve 2012 albo 2008.
Jakie jest Twoje ulubione wino do:
- jako aperitif – champagne
- mięsa – czerwone La Rosa Reserve 2011
- ryb i owoców morza – białe burgundy
- deski serów – czerwone z Bordeaux
- deseru – rocznikowe porto
Wina z winnicy Quinta de la Rosa znajdziecie w naszych salonach.
Quinta de la Rosa Branco
pochodzenie: Portugalia, DOC Douro Wino z ednemicznych odmian wpisanych w tradycję i historię regionu Douro. Bardzo intensywny, zdecydowany nos o aromatach cytrusowo kwiatowych. W ustach doskonale zrównoważone o zaskakująco długim, mineralnym finiszu. Starzone w beczkach dębowych i wyprodukowane w ilości 7700 butelek. |
|
Quinta de la Rosa Tawny
pochodzenie: Portugalia, DOC Douro Porto o nieco jaśniejszej barwie i lekkości, o którą wielu nie posądza ten szlachetny trunek. Quinta de la Rosa wytwarza Tawny w swoim niepowtarzalnym duchu, ze złożonością rzadką w tego rodzaju butelkach. Wyrazisty acz zwiewny styl z dobrze zaznaczoną orzechowością pokrytą soczystym owocem. Słodycz delikatna, otulona fantastycznie współgrającą wytrawną nutą. |
|
Quinta de la Rosa Colheita
pochodzenie: Portugalia, DOC Douro Doskonale zdefiniowane, pełne charakteru wino o dobrej strukturze, dojrzałych taninach i wspaniale wkomponowanych akcentach drewna. Przyjemne aromaty dojrzałych śliwek, suszonych owoców i przypraw. Usta pełne werwy, złożone, eleganckie o długim, zaskakującym finiszu. Wino starzone przed butelkowaniem minimum siedem lat w beczkach dębowych. |
|
Quinta de la Rosa 20 Years Tawny
pochodzenie: Portugalia, DOC Douro Wspaniały, wysoko punktowany przykład głęboko dojrzałego porto o kuszącej barwie i konsystencji. Uwodzi złożonością aromatów, szczególnie wyrazistymi nutami migdałowymi skąpanymi w egzotycznych przyprawach. To szlachetne, w zasadzie arystokratyczne porto charakteryzuje się niebywałym finiszem, na długo zapadającym w pamięć. By jeszcze bardziej zidentyfikować się ze specyfiką terroir wino jest zarówno poddawane procesowi starzenia jak i butelkowane na terenie posiadłości a nie w Porto. |
|
Quinta de la Rosa Port Vintage
pochodzenie: Portugalia, DOC Douro Wino o intensywnej, ciemnej barwie. W nosie nuty balsamiczne, a przede wszystkim czekoladowo wiśniowe. W tle szczypta aromatów kwiatowych i cytrusowych. Porto potężne o dużej dawce elegancji i szlachetności na podniebieniu. Drobne, dobrze ułożone taniny. Wino o dużym potencjale starzenia i ewolucji w szkle. Dojrzewało w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. |