Sałatka z jarmużem z dodatkiem żurawiny oraz pozostałych składników z przepisu charakteryzuje się delikatnością z dodatkiem słodyczy, kwasowości, a także odrobiną ciała w postaci bobu.
Sałatka z jarmużem – składniki:
- jarmuż 1 opakowanie
- pomidorki cherry 1 opakowanie
- żurawina suszona 100 g
- bób ugotowany 100 g
- oliwa cytrynowa 30 ml
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw jarmuż dokładnie myjemy, oczyszczamy go z grubych, niejadalnych na surowo części, pozostawiając jedynie liście. Następnie dodajemy suszoną żurawinę, ugotowany bób, pomidorki cherry, wszystko skrapiamy oliwą cytrynową dodając do smaku sól i świeżo mielony pieprz.
Autorem przepisu jest Michał Karadżow, Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutexu.
Jakie wino do obiadu?
Delikatne, lekkie potrawy kojarzą nam się raczej z ciepłymi, słonecznymi dniami, gdy nasz apetyt nie domaga się zbytnio zaspokojenia. Jednak nawet podczas chłodniejszych dni nie należy zapominać o zdrowym jedzeniu. Pamiętając, że za kilka tygodni temperatura się podniesie, a kamuflujące „zimowe fałdki” kurtki i swetry odstawimy do szafy.
Przy doborze wina do tak przyrządzonej potrawy postawiłbym na wino białe. Z pewnością powinno być świeże, z przyjemną orzeźwiającą kwasowością i dozą mineralności.
Można sięgnąć po klasykę w postaci burgundzkiego niebeczkowanego chardonnay z apelacji Chablis.
Łagodne cytrusowe pinot grigio (wino Pinot Grigio Tramin) z północnej części Włoch będzie równie interesujące i dobrze korespondujące ze składnikami potrawy.
W związku z tymi, którzy szukają bardziej wyrazistych smaków i aromatów polecam chilijski kupaż chardonnay z viognier od Botalcury (wino El Delirio Reserva Chardonnay Viognier). W tym połączeniu odnajdziemy więcej ciała i bardziej dojrzałe aromaty, które z pewnością znajdą swoje połączenia ze smakami sugerowanej potrawy.