Wino w kuchni

Faszerowane cukinie z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1 czerstwa bułka
  • 4 średnie cukinie
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 10 dkg startego parmezanu
  • puszka krojonych pomidorów, bez skórki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na połówki. Miąższ usunąć łyżeczką do miski. Wnętrze cukinii posypać niewielką ilością soli i odłożyć wydrążoną częścią do dołu na ok 40 minut.
    Bułkę namoczyć w wodzie. Natkę pietruszki posiekać. Miąższ i cebulę posiekać, podsmażyć i ostudzić. Wnętrze cukinii osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Mięso, natkę pietruszki, cebulę z cukinią przełożyć do miski. Dodać musztardę, jajko, paprykę, gałkę muszkatołową, wyciśniętą bułkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, tak aby powstała spoista masa i napełnić nią połówki cukinii.
  3. Pomidory nieco odsączyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nim cukinie. Piec w środkowej części piekarnika przez ok 30 minut. Po tym czasie posypać startym parmezanem i piec jaszcze ok 10 do 15 minut.

Jakie wino do obiadu?

Cukinia, ze względu na dużą zawartość witamin, potasu, magnezu i żelaza, to coraz częściej spotykane na polskich stołach warzywo. Znana również pod nazwą kabaczek, choć w niektórych miejscach stosowane jest rozgraniczenie i dotyczy, to jedynie bladożółtej wersji natomiast nazwa cukinia odnosi się do wersji zielonej.

Warzywo przywędrowało do Polski z Włoch i jest z rodziny dyniowatych, dosłownie zucchini po włosku oznacza małą dynię. Jeśli do tego dołożymy sos z pomidorów, to mamy iście włoską potrawę. Podążając tym tropem warto spróbować do proponowanej potrawy włoskie wino. Pozostałe składniki potrawy w szczególności mięso, czy gałka muszkatołowa oraz oregano wskazują na wino czerwone.

Istotnie, łagodne owocowe Bardolino (wino Bardolino Essere Cesari) z Wenecji Euganejskiej, czy Valpolicella (wino Valpolicella Essere Cesari), oba na bazie odmiany corvina, to ciekawe wybory, zwłaszcza w okresie słonecznego lata. Aby uzyskać więcej orzeźwienia proponuję łagodnie schłodzić wino przed podaniem. W okresie chłodniejszym możemy podawać w temperaturze normalnej.

Równie ciekawym wyborem będzie łagodne, piemonckie, owocowe dolcetto (wino Dolcetto Monferrato Duca di Aleramo), czy bardziej wyrazista, o stosunkowo niskiej kwasowości, barbera (wino Barbera). Apulijskie primitivo, czy negroamaro (wino Negroamaro Primitivo Messeri), zwłaszcza w świeżej i owocowej wersji, z wyczuwalnym cukrem resztkowym, nutą przypraw korzennych oraz charakterystyczną ziemistością powinno dobrze towarzyszyć faszerowanej cukinii.

Poza winami włoskim warto rozważyć również młode, owocowe wina z RPA, Chile czy Argentyny, które dzięki swojej prostocie i owocowemu charakterowi mogą dobrze połączyć się z intensywnymi smakami faszerowanej cukinii.

Wybraliśmy dla Ciebie: