Marylin Monroe mówiła, że wybór jest łatwy, gdy wszystko jest jednakowe. Na nasze szczęście w świecie wina wybór jest szeroki, szczepów winorośli na pęczki, lecz co wybrać? Wielu sięga po kosmopolityczne chardonnay, inni wybierają perfumowanego gewurztraminera, ktoś swój wzrok kieruje ku królowi bieli rieslingowi. A my proponujemy sauvignon blanc, jeden z najbardziej plastycznych, aromatycznych, kruchych lecz nie pozbawionych charakteru szczepów winorośli.
Francuski szyk sauvignon blanc
Francuz z pochodzenia, nie unosi się w arystokratycznym zadufaniu. Choć często występuje samodzielnie, nie broni się przed mariażem z innymi odmianami w butelce. Co ciekawe, jak wykazują badania, jest jednym z rodziców chyba najpopularniejszej z odmian czerwonych (sic!) cabernet sauvignon. Sauvignon blanc jest uprawiany w wielu regionach winiarskich świata. W każdym dobrze się odnajduje, z każdego czerpie inspiracje do innej ekspresji, każdy region odciska na nim wyraźne piętno.
Ojczyste ziemie Bordeaux zawdzięczają mu wspaniałe, mocne wina o dużej różnorodności z regionu Graves. Od ultra wytrawnych, mineralnych i rześkich po intensywną, skoncentrowaną słodycz Sauternes czy Barsac. Wspaniale komponującą się z fois gras czy serami pleśniowymi. Pozostając w granicach kraju Woltera, jedne z najpiękniejszych wydań sauvignon blanc odnajdziemy nad mityczną, zamkami słynącą rzeką Loarą. Tutaj w apelacji Sancerre czy Pouilly-Fume winiarze tworzą butelki z zaklętymi w szkle minerałami. Wydaje się, że odzwierciedlają się w nich kamieniste brzegi Loary, z wyrażoną subtelnie prawdziwą szlachetnością nosa i ust. Sauvignon blanc to przede wszystkim wina ascetyczne, o strukturze w którą trzeba się wsłuchać, ale która odwdzięcza się miękkimi strofami poezji zapachu i smaku.
Soczyste aromaty
Jeśli szukamy win bardziej krzykliwych, bardziej oczywistych i o wyrazistym stylu, sięgnijmy po butelki z Chile. Spotkamy się z aromatami dojrzałych cytrusów, otulonych kroplami miodu, w towarzystwie kwiatów polnych, z zaznaczonym wyraźnie agrestem. To często wina uwodzące przyjemnymi aromatami ziół. W cieplejszych wydaniach bardzo uniwersalne, z często wyraźną, aczkolwiek wyrażoną w subtelny sposób nutą słodyczy w finiszu. Nawet w słonecznych wydaniach niepozbawione rześkości i sprężystości. W winach, które tworzone są w chłodniejszych, wyższych partiach, gdzie amplitudy temperatur są większe, można odczytać mineralny ton, zwiewność i lekkość. Ten filigranowy styl o miękko zarysowanej kompozycji napotkamy w winach z Antypodów. To tam powstaje wino sauvignon blanc o melodyjnym zapachu brzoskwiń, limonek czy owoców w syropie, które są fantastycznie wpisanym tłem dla sprężystej kwasowości.
Sauvignon w raju
Prawdziwą ziemią obiecaną dla odmiany sauvignon blanc okazała się Nowa Zelandia. Ze względu na ubogą glebę, chłodny klimat, wyrazisty wpływ oceanu, stabilne warunki dla winorośli… to wszystko stanowi o niepowtarzalnej jakości win nowozelandzkich. Tworzone z sercem, często przy udziale europejskich winiarzy, którzy tutaj poszukują nowych możliwości w oparciu o swoje doświadczenie, ba, nawet poszukując odzwierciedlenia dla swoich rodzinnych stron. Bardzo aromatyczne, pachnące soczystą wiosną kwiatów, latem dojrzałych owoców, mineralne, złożone.
W rezultacie sauvignon blanc to idealne wino na otwarcie, stworzone by być aperitifem. Dla admiratorów kuchni azjatyckiej dobry towarzysz przy stole. Są to przede wszystkim wina, które urzekają swoją sekwencyjnie uwalniającą się sferą zapachową. I właśnie do niej serdecznie zapraszamy tych, którzy chcą poczuć prawdziwą poezję zaklętą w szkle.
Marquis de Goulaine Sauvignon Blanc wytrawne pochodzenie: Dolina Loary szczepy: sauvignon blanc producent: Marquis de Goulaine |
Domaine de La Baume Les Mariés Sauvignon Blanc wytrawne pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Pays d’Oc IGP szczepy: sauvignon blanc producent: Domaine de la Baume |
Jasnożółta barwa. Wino urzeka aromatami kwiatów z nutą trawiastą i drzewną. To wszystko przyjemnie otulone egzotycznymi owocami. Na podniebieniu na pierwszy plan wysuwa się delikatna, świeża kwasowość. Soczyste cytrusy nadają winu werwy, a całość jest doskonale zbalansowana i krągła. |
Głęboki i przejrzysty zielono-złoty kolor wina zapowiada trunek o niezwykłej przenikliwości. Zapach grejpfruta z akcentami szparagów i wyrazistej mineralności, która również mocno zaznacza się ustach, zaskakująco długich i odświeżających. |
Więcej o białych winach możesz doczytać w poście „Biel w najlepszym wydaniu„. Zapraszamy!