Wino prosecco pokochał cały świat. Uważasz, że wiesz o nim wszystko? Zajrzyj do naszego artykułu – przygotowaliśmy dla Ciebie aż osiem ciekawostek na temat włoskiego wina prosecco. Daj się zaskoczyć!
Miłość do prosecco kwitnie – i to na całym świecie. Włoskie wino musujące szturmem weszło do barów, restauracji i domów; jest lubiane zarówno jako towarzysz do spokojnej kontemplacji, jak i kompan spotkań z przyjaciółmi. Całkiem nieźle jak na DOC, który istnieje od nieco ponad 10 lat, prawda? Sława prosecco nie powinna jednak nikogo dziwić. To wino uniwersalne, lekkie i kwiatowo rześkie.
Chcesz wiedzieć więcej o winie prosecco? Przeczytaj nasz tekst. Zebraliśmy dla Ciebie osiem ciekawostek na temat tego włoskiego musiaka, które z pewnością Cię zaskoczą.
- Włoskie Prosecco możesz nie tylko spróbować, ale i zwiedzić
Za górami, za lasami, w wiosce o wdzięcznej nazwie Prosecco… Tak, na mapie Włoch, bardzo blisko granicy ze Słowenią, znajdziesz miejscowość Prosecco. To dawne miasto, a dzisiaj przedmieście Triestu wielu miłośników historii wina nazywa miejscem narodzin prosecco. To prawdopodobnie stąd pochodzą winogrona glera. Jednak wbrew podejrzeniom w Prosecco nie produkuje się najlepszego prosecco. A gdzie zatem? - Prosecco można produkować tylko w kilku konkretnych regionach Włoch
Aby znaleźć najlepsze prosecco, z miejscowości Prosecco skręć na zachód i udaj się do regionów Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. To tutaj produkuje się wina prosecco oznaczane na etykiecie terminami DOCG lub DOC, co oznacza, że ich twórcy restrykcyjnie przestrzegali surowych przepisów dotyczących jakości i autentyczności.
Obszar Prosecco DOC został utworzony w 2009 roku i składa się z dziewięciu prowincji. Rok później obszar Conegliano-Valdobbiadene uzyskał oznaczenie DOCG, a wraz z nim wyłączne prawo do określania prosecco produkowanego z winogron uprawianych na tym obszarze jako „Superiore”. To właśnie ten obszar produkuje najwyższej jakości wino prosecco.
Skoro wedle prawa prosecco może być produkowane tylko w tych dwóch regionach w północno-wschodnich Włoszech, to każde wino produkowane poza tym regionem nie jest prawdziwym prosecco. A to prowadzi nas do kolejnej ciekawostki… - Prosecco – nie dla nalewaka
Widzisz czasem reklamy „prosecco z kija” lub „prosecco z nalewaka”? To nie jest prawdziwe prosecco. Zgodnie z prawem obowiązującym we Włoszech, wino prosecco można sprzedawać wyłącznie w szklanych butelkach. Prawdziwego musiaka nie znajdziesz więc w kegu. Prawdopodobnie to wino musujące typu frizzante. - Prosecco – tak dla różowej wersji
Włosi bardzo poważnie traktują swoje prawo winiarskie, dlatego różowe prosecco musiało długo czekać na oficjalną rejestrację. W końcu się udało – od listopada 2020 roku lokalne władze włoskie wprowadziły możliwość sprzedaży wina prosecco w różowym kolorze. Winiarze zakasali rękawy i tylko w 2021 roku wyprodukowali aż 71,5 miliona butelek różowego prosecco. Czy to dużo? Sprawdźmy. - Prosecco bije na głowę szampana
…zgodnie z danymi statystycznymi. W 2019 roku specjaliści z rynku winiarskiego przewidywali w swoich prognozach, że rocznie na rynku będzie sprzedawać się ok. 400 mln butelek prosecco, podczas gdy szampana ok. 320 milionów. Jak bardzo odległe były to prognozy, pokazały wyniki sprzedaży. W 2021 r. zabutelkowano (i prawdopodobnie sprzedano) 627,5 mln butelek prosecco. Całkiem niezły wynik, prawda? - Prosecco prosecco nierówne
Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, w których można uprawiać grona glera i produkować z nich wino prosecco, mają bardzo zróżnicowane gleby. Winiarze sadzą tutaj swoje krzewy na podłożu kamienistym, gliniastym, a nawet piaszczystym, co mocno przekłada się na aromaty i smak wina. Prosecco z oznaczeniem DOC może być bardziej kwiatowe lub bardziej owocowe, to pochodzące z obszaru Valdobbiadene DOCG mieć zapach zielonego jabłka, gruszek i brzoskwini, a to z obszaru Conegliano DOCG – szałwii, przypraw i dojrzałych owoców. - Prosecco nie zawsze oznacza musowanie
Wino prosecco będzie również świetnym wyborem, jeśli chcesz móc wybrać poziom musowania. Występuje w aż trzech wersjach: musującej spumante (5-6 atmosfer ciśnienia), delikatnie musującej frizzante (2,5-3,5 atm.) lub spokojnej tranquilo.
Różnice wynikają z procesu wytwarzania (bąbelki z wina spumante pojawiają się podczas drugiej fermentacji). Co ciekawe, musowanie w prosecco pojawiło się dopiero w XIX wieku. Do tego czasu prosecco występowało wyłącznie w wersji spokojnej. Nawet Rzymianie znali je w tej wersji. - Najlepiej smakuje w określonej szklance
Prosecco smakuje najlepiej, jeśli poda się je w kieliszku do wina musującego o kształcie tulipana. Wysokość i smukłość kieliszka pozwoli dłużej zachować bąbelki i zebrać wszystkie aromaty. Ważna jest także odpowiednia, niska temperatura.