Najlepsze wina w naszych solanach to zdecydowanie poniższy TOP 10, w którym niepodzielnie rządzi Iberia. To jak królestwo Realu i Barcy, zapewniające zawsze niezapomniane wrażenia w kieliszku i satysfakcjonujący finał. Solidni producenci, na dziełach których, bo tak trzeba wyrażać się o tych butelkach, możesz polegać jak na Zawiszy. Z resztą od lat w niektórych przypadkach udowadniają to nasi Klienci. Co znajdziemy na tej liście przebojów?
Najlepsze wina – wina hiszpańskie
Dla miłośników kina, wino które serwowano na gali Oscarów w 2013 roku:
Honoro Vera Garnachapochodzenie: Hiszpania Wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych, dojrzałych winogron, rosnących na wzgórzach regionu Calatayud. Kolor skoncentrowany, ale przejrzysty. Usta i nos charakteryzują się silnym aromatem dojrzałych ciemnych owoców. Przeważają głównie słodkie czereśnie i ciemne śliwki. Końcówka długa z odrobiną egzotycznych przypraw oraz dodatkiem w postaci białego pieprzu. >> Zobacz << |
Tym, którzy lubią dobrą lekturę polecamy wino, którego opis zarówno szczepu jak i regionu znajduje się na kartach poczytnej powieści w stylu kultowego Imienia Róży: „Opactwo” Luis Zueco.
Campo de Borja Godinapochodzenie: Hiszpania Słynący z najbardziej suchego klimatu spośród aragońskich apelacji Campo de Borja to przede wszystkim apoteoza garnachy, przeważnie ze starannie prowadzonych, starych krzewów. Pełna finezji i elegancji butelka, która gwarantuje doniosłą złożoność zarówno dla nosa jak i podniebienia. Rubinowo fioletowa barwa wina urzeka zmysł wzroku. Zapach przypraw, dojrzałych śliw i lukrecji z aksamitnym dotykiem dębiny. W ustach bogactwo łączy się z czystością, równowagą i niezwykle długim finiszem. Wino poddane procesowi dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego przez okres 15 miesięcy. >> Zobacz << |
Dla tych, którzy pasjonują się czasami rycerstwa, wyprawami krzyżowymi, czy to w literaturze czy filmie mamy nie lada gratkę. Wino z regionu, który jest synonimem dla wielu winiarskiej Hiszpanii – regionu Rioja, wytwarzane przez rodzinę Ramirez, odwołującej się na etykietach, w swej nazwie do jednego z przodków, który miał czynny udział w zdobyciu Jerozolimy.
Bodegas Ramirez de la Piscinapochodzenie: Hiszpania Pełen artyzmu klasyk znad Ebro. Wino wytworzone z ręcznie zbieranych niemal trzydziestoletnich krzewów. Głęboki, rubinowy kolor. Bardzo złożony, sekwencyjnie uwalniany w szkle aromat ciemnych, dojrzałych owoców z jagodami na czele, fantastycznie współgrający z wanilią i odrobiną coli. Tło kwiatowe ze szczyptą lukrecji. Usta aksamitne, giętkie o gładkich taninach, Nuty dymu i drewna podkreślają szlachetny charakter trunku. Wino zostało poddane procesowi dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 15 miesięcy. >> Zobacz << |
Ci, którzy cenią dobre wino w rozsądnej cenie, na dodatek powstałe ze starych krzewów, rodzących tylko doskonałej jakości grona na liście Top Ten odnajdą rzemieślniczo tworzone butelki z sercem i pasją.
Juan Gil Yellow Labelpochodzenie: Hiszpania Nowoczesne i eleganckie wino z gorącej, południowej części Półwyspu Iberyjskiego. W Bodegas Juan Gil dba się zarówno o jakość gron, jak i standardy produkcji. Dojrzewanie przebiega przez cztery miesiące w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Trunek o intensywnym, ciemnorubinowym kolorze. Zdecydowanie przeważają aromaty owoców leśnych. W ustach eleganckie, raczej wyraziste, wyczuwalne dojrzałe owoce z charakterną taniną, lekko dymny posmak. Wino idealne do mięs duszonych oraz z grilla, rusztu, a także do potraw z grzybami. >> Zobacz << |
W nawiązaniu piłkarskim dla miłośników zwłaszcza Realu, miejsce skąd pochodził i gdzie spoczął Santiago Bernabéu. Wino, przed którym ostrzegamy, bo raz zetknąwszy się z nim pokochasz na zawsze.
Layapochodzenie: Hiszpania Pełne, intensywne czerwone wino z mocno zaakcentowanym dojrzałym ciemnym owocem, który przeplatany jest nutami czarnego pieprzu oraz przypraw korzennych. Usta pełne, dojrzałe z ciepłą, aksamitną taniną. Wino dojrzewało 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Długi owocowy finisz nie pozwala na szybkie pożegnanie z tym interesującym winem. >> Zobacz << |
Dla dbających o swe zdrowie, wino z gron zawierających wyjątkowo dużo cennego i dobroczynnego dla naszego organizmu polifenolu jakim jest resweratrol. Monastrell bo o nim mowa w adaptacji mistrza tej odmiany.
Taringapochodzenie: Hiszpania Winogrona zbierane ręcznie w pierwszym tygodniu października. Kolor dojrzałej wiśni z fioletowym odcieniem przy krawędziach. Taringa jest winem przyjaznym. Od razu w nosie i na języku prezentuje to, co w niej najlepsze: otwartą, świeżą czarnoporzeczkową owocowość (choć jak chwilę potrzymać w kieliszku, objawi się przemiły zapach suszonych śliwek). Przyjemne na podniebieniu, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekko garbnikowym finiszem. >> Zobacz << |
Lubisz sushi, a pijesz do niego nic nie wnoszącą, a wręcz przeszkadzającą słodycz śliwkową. Zmień nawyki, sięgnij po wino, które uwiedzie Cię słodyczą, ale zaskoczy rześkością w ustach. Pochodzi z regionu Jumilla, gdzie biel jest wyzwaniem tylko dla najlepszych.
Juan Gil Moscatelpochodzenie: Hiszpania Wino Juan Gil Moscatel posiada jasno słomkową barwę z zielonymi refleksami. W zapachu dominują aromaty egzotycznych owoców, cytrusów oraz nut kwiatowych. Wino lekkie, owocowe o przyjaznej orzeźwiającej kwasowości i długim finiszu. Pasuje do wszelkiego rodzaju owoców morza i ryb, sałatek, makaronów oraz białych mięs. >> Zobacz << |
Najlepsze wina – Portugalia
Wreszcie, by nie tylko Hiszpanią stało TOP 10. Honoru innych krain winiarskich bronią kolejno: zawsze świeże, lekkie i zwiewne, uniwersalne w swej niepodrabialnej stylistyce vinho verde, czyli Portugalia w szkle.
Monsenhor Vinho Verdepochodzenie: Portugalia Białe klasyczne Vinho Verde z północnej części Portugalii. Wino delikatnie musujące. Posiada, jasny, zielonkawy kolor. Wyraziste aromaty cytrusowe z wiodącym grejpfrutem, nieco mineralne. Żywe, miło szczypiące na języku, kwasowością przykrywa odrobinę cukru resztkowego zachowując niezłą równowagę. Lekkie, tylko 9 proc. alkoholu, jednak potrafi rozweselić. Niesamowicie odświeżające, dzięki zdecydowanej i silnej kwasowości. >> Zobacz << |
Najlepsze wino z Nowej Zelandii
Wyjątkowe sauvignon blanc ze swej najmłodszej ojczyzny w Nowej Zelandii, które udowodni wszystkim niedowiarkom, że w winie jest moc zapachów.
Two Peaks Sauvignon Blancpochodzenie: Nowa Zelandia Klasyk z Nowej Zelandii, ziemi obiecanej dla Sauvignon Blanc, do której peregrynują winemakerzy z wiekowych siedlisk tej odmiany. Jasnożółta połyskliwa barwa z zielonymi refleksami. Wdzięczne wino o intensywnych aromatach owocowych z wizytówką szczepową w postaci agrestu, melona, grapefruita czy marakui. W ustach miękkie i zwiewne, o pełnym odżywczej świeżości finiszu. Doskonałe do sałatek, drobiu czy też do zastosowania jako aperitif. >> Zobacz << |
Na koniec najlepsze wino z Niemiec
I na zakończenie, leciwy w swej historii Niemiec znad Mozeli. Wino wytwarzane z gron rosnących na historycznych parcelach, najstarszego cysterskiego opactwa w Niemczech, gdzie wieki doświadczeń łączą się na najnowszą technologią by ofiarować Wam prawdziwą przyjemność w butelce. Riesling rządzi! Tym bardziej, że w aksamitnej wersji feinherb.
Edition Abtei Himmerod Riesling feinherbpochodzenie: Niemcy Klasyczny niemiecki riesling z Doliny Mozeli w wersji półwytrawnej. Duża ilość cukru resztkowego dobrze „ukryta” została przez naturalną kwasowość, która utrzymuje wino w odpowiednim balansie i dostarcza orzeźwienia. Dominują aromaty cytrusowe z elementami nut mineralnych. Długa końcówka oraz niska zawartość alkoholu zachęcają do kolejnego łyka. >> Zobacz << |