Wino i nie tylko

Wina z Burgundii, Chartron et Trebuchet w kieliszku

Doceniany za jakość win, stosunkowo niewielki producent i poważany negocjant w sercu tzw. Złotego Trójkąta Burgundii to właśnie Chartron et Trebuchet. Co wyróżnia jego wina, nadaje wyjątkowy smak i wreszcie – po jakie wina z Burgundii tego producenta warto sięgnąć?

Chartron et Trebuchet – garść historii

Produkcja, często z użyciem gron ze starych krzewów, a przede wszystkim we wszystkich liczących się siedliskach utożsamianych z duchem Burgundii, rozpoczęła się w 1984 roku. Wspólnikami zostali przyjaciele Jean Rene Chartron i Louis Trebuchet. Ten pierwszy był właścicielem Domaine Chartron (rok założenia 1859) z winnicami w wielu cennych siedliskach w Burgundii, co dało wspaniałą bazę do szerszych działań. Louis Trebuchet jest za to przykładem na to, jak wino potrafi wspaniale zarazić. W tym przypadku duszę inżyniera informatyki z prestiżowej paryskiej uczelni, który po przyjeździe do Burgundii całkowicie nią przesiąkł. Do tego stopnia, iż został wiodącym członkiem stowarzyszenia winiarzy burgundzkich Bourgogne Wine Board. Po ugruntowaniu pozycji na rynku krajowym, a w szczególności zagranicznym, w Chartron et Trebuchet nastąpił czas konsolidacji działań. Winiarnia została włączona w przedsięwzięcie największego producenta i dystrybutora win francuskich jakim jest Les Grand Chais de France. 

 

Chartron et Trebuchet dzisiaj

Współcześnie wina z Burgundii pod nazwą producenta Chartron et Trebuchet to winiarnia, w której wspaniałe połączenie daje poszanowanie dla tradycji burgundzkiej, respekt dla tak ważnego zwłaszcza w tej części Francji terroir oraz rygorystycznego podejścia do kreacji wina. To wszystko pod okiem Serga de Bucy, utalentowanego winemakera, docenianego chociażby przez Jancis Robinson. Serge od lat 90-tych odpowiedzialny jest za wina w LGCF, współpracuje też z niektórymi Master of Wine jak chociażby z Angelą Muir.

 

Dlaczego warto spróbować właśnie wina z Burgundii?

Wina kreowane w posiadłości Chartron et Trebuchet to szeroki wachlarz burgundzkich ikon w najdostojniejszych i najbardziej reprezentacyjnych apelacjach. Znajdziemy pośród nich klasyków w wydaniu Chablis. Zarówno w standardowym ujęciu jak i pochodzące z siedlisk kategorii premier i grand cru, gdzie ostatnie wino poddawane jest procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. To solidna porcja win z żywym charakterem i mocnym akcentem zarówno w nosie, jak i na podniebieniu. 

 

Dla tych, którzy poszukują wyrafinowanego stylu, finezji i zmysłowości w winie proponujemy  Chassagne-Montrachet. Najlepiej w wersji klasycznej oraz premier cru z clima Les Embazées. To pełne wyrazu wydanie chardonnay, prawdziwa błękitna krew arystokraty w szkle, dojrzewającego w smokingu beczki z dębu francuskiego. 

 

Propozycje wina z Burgundii

Chartron et Trebuchet to nie tylko klasyka i wyżyny burgundzkich apelacji. To także wina na co dzień, jak chociażby ciekawe i przystępne dla każdego winomana adaptacje chardonnay i pinot noir.

 

Kto zaś poszukuje tradycji, historii i wysokiej, wręcz przysłowiowej, bo utożsamianej z poszczególnymi apelacjami jakości, będzie w pełni usatysfakcjonowany. Sięgnąć może po butelki z Puligny-Montrachet,  Meursault Premier Cru, Santenay  czy CORTON GRAND CRU. Miłośnicy POUILLY FUISSE znajdą ukontentowanie w rasowym wydaniu tej apelacji. Natomiast fani bąbelków mogą poczuć spełnienie pijąc wybitnego Crémant de Bourgogne

 

Na zakończenie

Pamiętajcie, że wybierając tytuły spośród win Chartron et Trebuchet można płynnie przejść od świeżości i sprężyny w ustach, po krągłość i aksamit na podniebieniu, a także wina pełne, niemal tłuste, o głębokiej, szlachetnej dojrzałości. Są wśród nich butelki idealne do konfrontacji z daniem na stole. Są także etykiety kontemplacyjne, poetyczne w kieliszku, które przemawiają nie krzykliwą stylistyką, a treściwym szeptem. To wina z Burgundii, których warto spróbować choć raz, by dowiedzieć się jak taki “treściwy szept” właśnie może na podniebieniu smakować.

 

Wino z Burgundii - Chardonnay Wino z Burgundii - Petit Chablis Wino z Burgundii - Chabis
Bourgogne Chardonnay
Cuvée de la Combe
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Bourgogne AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot 
Petit Chablis
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Petit Chablis
AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot 
Chablis
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Chablis AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot 
Wino o ciekawym połączaniu jasno-żółtej
barwy z odcieniami szmaragdowymi.
W zapachu na pierwszy plan wysuwają się
soczyste, dojrzałe owoce, wspaniale uzupełnione
aromatami kwiatowymi. W tle
bukietu wyraźny akcent suszonych owoców.
Na podniebieniu wino hojnie rozdaje
smaki czyniąc usta okrągłymi ze szczyptą
minerlaności i świeżością w finiszu. Dobry
kompan z daniami rybnymi, kozim serem.
Doskonałe wprowadzenie w region Chablis.
Wino pełne wigoru i szlachetności.
W zapachu dominują owoce, zwłaszcza
cytrusy. W ustach pełne żywiołowości,
o głęboko odświeżającym charakterze.
Rasowe Chablis z wszystkimi pożądanymi
elementami tego kultowego i sprawdzonego
wina. Czyste, mineralne i eleganckie
aromaty, dobra struktura. Nos subtelnie
odświeżający o kwiatowym charakterze,
ze szczyptą dymnego akcentu. Usta trwałe,
doskonale zharmonizowane.

 

Wino Burgundia Chabis Premier Cru Burgundia wino Chablis Grand Cru Burgundia wino chassagne montrachet Fine Wine
Chablis Premier Cru
Beauroy
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia,
Chablis Premier Cru AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot
Chablis Grand Cru
Bougros
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia,
Chablis Grand Cru AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot
Chassagne-Montrachet
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Chassagne-Montrachet AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot
Bardzo rasowe, wspaniale komponujące
się z wykwintnym jedzeniem wino. Jasnożółta
barwa z wyrazistym połyskiem.
Nos pełen żywych aromatów, zwłaszcza
kwiatów z mineralnym tłem, intensywnych
w ustach. Na podniebieniu niezwykle odświeżające
z długim posmakiem.
Wino o czystej, zielonozłotej barwie. Ma
zapach limonki, suszonych owoców z wyrazistymi
nutami mineralnymi i delikatnym
dotykiem miodu w tle. Na podniebieniu
odczuwalna jest żywa kwasowość,
która doskonale koresponduje z oleistą
strukturą. Wspaniale zrównoważone
wino, które zostało poddane procesowi
dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego
przez 10 miesięcy.
Wino o jasnożółtej barwie i ujmującym zapachu żółtych owoców z wyrazistym
kwiatem akacji w tle. Na podniebieniu urzeka smakiem cytrusów
z subtelnym dotykiem mentolowym. Długi i elegancki finisz otulony dębiną.
Wino dojrzewało przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
świeże, o delikatnej strukturze. Dobry balans pomiędzy rześkością
a łagodnością.

 

Wina z Burgundii Pouilly Fuisse Wino z Burgundii Pinot Noir Wina z Burgundii Aloxe-Corton Premier Cru pinor noir
Pouilly-Fuissé
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Pouilly-Fuissé AP
szczepy: chardonnay
producent: Maison François Martenot
Bourgogne Pinot Noir
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Bourgogne AP
szczepy: pinot noir
producent: Maison François Martenot
Aloxe-Corton Premier Cru
Les Marechaudes
Chartron et Trébuchet
wytrawne
pochodzenie: Burgundia, Aloxe-Corton Premier Cru
szczepy: pinot noir
producent: Maison François Martenot
Jasnożółta barwa ze szmaragdowymi refleksami. W nosie soczyste
owoce, wzbogacone intensywnymi aromatami suszonych owoców oraz
wanilii. Wyczuwalne nuty migdałów i palonych orzechów. Wino harmonijne,
doskonale łączące bogactwo, żywotność i aromatyczną trwałość.
Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Wytwarzane
z winogron z samego serca regionu, poddane
procesowi dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego
przez okres 11 miesięcy. Aromaty ciemnych
owoców z lekkim dotykiem porzeczki i dojrzałego
agrestu. Na podniebieniu wykazuje aksamitna
dojrzałość. Dobrze wyczuwalne, subtelnie wkomponowane
taniny z lekkim akcentem przypraw
i nutą tostu.
Ciemno granatowy barwa. Nos pełen urzekających
aromatów porzeczek, truskawek i poziomek. Na
podniebieniu elegancie i aksamitne ze wspaniale
rozwijającymi się akcentami tostowymi. Wino dojrzewało
w dębowych beczkach przez 14 miesięcy.

Wybraliśmy dla Ciebie: