Z pewnością nie raz, stojąc przed półką z winem, pojawiało Ci się w głowie pytanie, czy dane wino jest słodkie, czy wytrawne. Dzisiaj odkrywamy tajemnice zaklęte na butelkach musiaków. Dowiedz się, czym jest wino musujące brut, demi-sec, doux czy dry!
W świecie win musujących istnieje szeroki wachlarz smaków i stylów. To niezwykłe trunki budzą wiele pytań – szczególnie jeśli chodzi o ich słodkość. Jak czytać ich etykiety? Co powie napis „brut”, a co „doux”? Czy można ocenić słodkość wina na podstawie wyglądu butelki? Rozwiąż z nami zagadkę słodkości win musujących.
Dosage, czyli jak określić, czy wino musujące jest wytrawne?
Słodkość wina możesz ocenić jeszcze przed jego spróbowaniem – wystarczy przyjrzeć się temu, co zostało umieszczone na etykiecie. To właśnie tam znajdziesz specjalne określenia, które pomogą Ci określić, czy wino musujące jest bardziej słodkie, czy wytrawne, jak brut czy doux.
Określenia te wiążą się z procesem o nazwie dosage. To etap w produkcji wina, kiedy winiarz ustala finalny stopień wytrawności przez dodanie mieszanki wina i cukru (liqueur d’expédition). W przypadku win musujących brut odczuwany poziom słodyczy będzie niski, ponieważ do takiego wina dodaje się naprawdę niewiele cukru. Ale ile dokładnie?
Wino musujące brut czy doux, wytrawne czy słodkie? Oto jest pytanie!
Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest skomplikowana. Kolejne poziomy słodkości wina musującego na etykiecie prezentuje się słownie, choć wiążą się z konkretnymi liczbami – zawartością cukru resztkowego (residual sugar). Oto one*:
- Brut nature – wino musujące praktycznie bez cukru; może zawierać do 3 g/l RS.
- Extra brut – bardzo wytrawne wino musujące; może zawierać do 6 g/l RS.
- Brut – wytrawne wino musujące; może zawierać do 12 g/l RS.
- Extra dry – półwytrawne wino musujące; może zawierać 12-17 g/l RS.
- Dry – półsłodkie wino musujące; może zawierać 17-32 g/l RS.
- Demi-sec – słodkie wino musujące; może zawierać 32-50 g/l RS.
- Doux – bardzo słodkie wino musujące; może zawierać ponad 50 g/l RS.
Jak degustować wino musujące brut, a jak wino musujące doux?
Wiesz już, jak sprawdzić, czy wybrane przez Ciebie wino ma odpowiednią ilość cukru resztkowego. Jednak by dowiedzieć się, czy jest odczuwalnie słodkie – musisz degustować! Pamiętaj jednak o złotej zasadzie: wina na tym samym poziomie słodyczy (np. brut czy extra brut) mogą różnić się odczuwalną słodkością. Kluczem jest poziom kwasowości. Wina o mniejszej kwasowości wydają się słodsze niż te, które mogą pochwalić się wyższą kwasowością.
Z czym pić wino musujące brut, extra dry lub brut nature? Zdecydowanie sprawdzą się jako aperitify albo przez cały czas trwania kolacji. Ich wytrawny charakter i delikatne bąbelki idealnie oczyszczają podniebienie i pobudzają apetyt. Będą też świetnym kompanem do owoców morza. Dobrze współgrają z delikatnymi smakami ryb, krewetek, małż i ostryg. Spróbuj podać je z zestawem sushi – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przekonaj się, wybierając np. Cava Bohigas Brut Nature Gran Reserva.
Wina musujące brut lub extra dry będą także doskonałym towarzyszem różnego rodzaju serów. Ich wytrawność stworzy harmonijną kombinację z delikatnym brie, ostrą gorgonzolą, kremowym kozim serem lub tradycyjnym Parmigiano Reggiano. Dobry wyborem do serów będzie np. Undurraga Brut Royal.
Co ze słodszymi winami musującymi, czyli sec lub demi-sec? Mają delikatniejszy i słodszy charakter, dlatego będą idealnymi towarzyszami dla różnych deserów i tortów. Ich słodycz doskonale skomponuje się z ciastami czy deserami na bazie czekolady. Szampana Gardet Demi Sec możesz podać zarówno z delikatnym tiramisu, owocową tartą, czekoladowym fondantem lub kremowym crème brûlée.
Nie zapominajmy także o daniach na bazie owoców! Wino musujące sec i demi-sec doskonale uzupełni świeżość i soczystość owoców. Cavę Galda Semi Seco możesz podać z owocowymi sałatkami, grillowanymi brzoskwiniami, tartą z malinami lub sorbetem.
* Dane za: M. Puckette, J. Hammack, „Wino. Praktyczny poradnik”, wyd. III, Warszawa 2018.