Czy wiesz, że Portugalia, choć powszechnie znana jest głównie z porto, może pochwalić się aż 224 tys. ha upraw? To niezwykle ciekawy kierunek winiarski, który może zaskoczyć niejednego miłośnika win. Poznaj winiarskie regiony Portugalii!
Trajandura, fernão pires, vinhão – te odmiany nie za wiele Ci mówią? To… bardzo dobrze! Wiele szczepów winorośli rośnie bowiem wyłącznie na zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. W Portugalii można znaleźć wina z ponad 200 odmian, z czego większość stanowi odmiany regionalne, znane tylko w tym kraju. Portugalia to prawdziwy ukryty skarb dla miłośników win.
Najwyższa więc pora odwiedzić portugalskie winnice. Dzisiaj przyglądamy się głównym regionom winiarskim Portugalii i produkowanym w nich winom. Na wakacyjne plany urlopowe jak znalazł!
Dolina Douro – malowniczy region wyjątkowych win
Region Minho i vinho verde
Ten uroczy region Portugalii jest zielony i bardzo malowniczy. Minho to górzyste krajobrazy, leniwie przepływające rzeki i urokliwe miasteczka. Ale nie tylko piękno przyrody przyciąga uwagę – winnice regionu Minho słyną z produkcji wspaniałych win.
Szczególną perłą regionu Minho jest vinho verde, dosłownie „zielone wino”. To jedno z najbardziej charakterystycznych i orzeźwiających win Portugalii. Produkuje się je głównie z odmian loureiro, alvarinho, trajadura oraz arinto, ma niską zawartość alkoholu, wyrazisty cytrusowy smak i delikatne bąbelki. To idealne wino na letnie dni, doskonałe do spożycia jako aperitif lub w towarzystwie świeżych owoców morza i lekkich potraw. O tym rodzaju wina dowiesz się więcej z artykułu „Vinho verde. Synonim przenikliwej świeżości”.
Co ważne, odmiany trajadura czy loureiro są często wykorzystywane do produkcji białych win monoszczepowych, o lekkiej strukturze, delikatnych aromatach cytrusów, białych kwiatów i świeżych ziół. Czerwone wina z regionu Minho, produkowane m.in. z odmiany vinhão, są pełne i wyraziste. Mają intensywny kolor i nuty ciemnych owoców.
Lisboa – dynamiczny i zróżnicowany region
Podróż do zachodniego regionu Lisboa pozwoli Ci zgłębić kulturową różnorodność Portugalii. Oferuje krajobrazy z pięknymi plażami, wzgórzami i malowniczymi miasteczkami. Region Lisboa jest niezwykle atrakcyjnym miejscem dla wszystkich, którzy chcą zobaczyć atrakcje turystyczne, jak i doświadczyć różnorodność win. Przyciąga miłośników wina z całego świata: od tych rozsmakowanych w wyrafinowanej bieli, jak i rozkochanych w eleganckiej czerwieni.
Jedną z najbardziej charakterystycznych odmian winogron, z których produkuje się białe wina w regionie Lisboa, jest arinto. Jako młode wino jest żywe, o aromatach cytrusów, doskonale odzwierciedla morską bryzę i wpływ Atlantyku na lokalny klimat. Winiarze często starzeją je również w beczkach – wówczas zyskuje nuty migdałów i miodu.
Region Lisboa słynie również z produkcji czerwonych win – o pełnym charakterze, złożonym i eleganckim. Lokalne odmiany winogron, takie jak trincadeira czy alicante bouschet, są wykorzystywane do produkcji win o intensywnym kolorze i bogatych aromatami ciemnych owoców z nutami dymnymi, czekoladowymi.
Tejo – portugalska perła w bieli
Region Tejo jest jednym z najbardziej obiecujących obszarów winiarskich w Portugalii, zyskującym coraz większą uwagę miłośników wina na całym świecie.
Odnajdziesz tutaj szczególnie wyjątkowe wina białe z odmian fernão pires i arinto. Wina fernão pires cechują się delikatnymi nutami białych kwiatów. Idealnie sprawdzają się jako aperitif lub towarzystwo do lekkich dań z ryb i owoców morza. Wśród czerwieni warto wyróżnić szczep trincadeira. Często powstają z niego wyśmienite wina jednoodmianowe, które doskonale podkreślają lokalny terroir i unikalny charakter regionu Tejo.
A Ty, do którego regionu Portugalii się wybierzesz?